dissabte, 19 de febrer del 2011

Multitud d'ocells tot i la bonança. La sorpresa: El picot garser petit

El febrer s'està comportant ben primaveral, cosa que no ha afectat a les poblacions d'ocells hivernants al jardí però si a algunes especies d'arbres i arbustos que s'estàn adelantant alguna setmana.
La nit ha estat serena i fresca (2ºC de mínima), ha fet sol fins les 12:00 en que s'ha tapat el cel per núvols alts donant una màxima d'aproximadament 17ºC. El fríngil:lids segueixen tant o més abundants que al cor de l'hivern. És increíble l'activitat i la quantitat en que s'acumulen en un dia primaveral com avui.

Com heu vist al títol la gran sorpresa ha estat la visita del picot garser petit. A les 10:00 desde la finestra es sentía el soroll típic dels picots (renillar), però he pensat que es podria tractar d'alguna altres especie ja que el sentía molt més feble i suau que de costum (picots verds i picots garsers grossos). Al cap de 10 minuts, observant l'activitat de les menjadores, de sobte ha aparegut l'exemplar a unes branques del roure del davant de la casa que es troben a poc més d'1m de la finestra! Picava les branques seques amb ràpids cop de bec, al sentir-se intimidat per a moltes mallerengues embojides per la curiositat, ha volat fins els roures d'abaix on s'ha estat 10 minuts picant les branques més altes. Ha estat espantat per un camió d'escombraries que passava pel carrer d'abaix, volant en direcció nord.
He pogut fer un fotografies totalment testimonials (molta distància i amb els vidres de la finestra). En deixo dues:
*La primera és de les que es veu millor el picot. La segona l'he penjat perquè es pugui comparar el tamany amb la mallerenga blava (que es troba a la dreta) que vigilava de ben aprop l'exemplar ja que es trobava pròxim a la caixa-niu on s'hi ha instalat. *




El picot garser petit fa pocs anys va arribar ha ser molt escàs al nostre país. Només es trobaven poblacions reduides a zones del Pirineu i de la Serralada transversal. Durant els últims anys s'ha anat expandint, i ho ha fet sobretot a la zona del baix Montseny, gràcies a les abundants plantacions d'arbres de ribera per a la producció de fusta on s'hi ha trobat ben a gust,.
De totes maneres l'observació d'aquesta especie al mig d'una urbanització, crec que és un document a tenir en compte. Recordem que el jardí es troba envoltat de cases.
Sense dubte, una molt bona notícia que documenta l'expansió de l'especie.

----

Seguim amb els ocells:

- Destaquem l'ausència de túrdids (merles i tords) i tallarols de casquet, durant tot el matí. Recordem que han estat tot l'hivern acompanyant-nos.
- Un fet, també destacable, és l'observació d'una parella de mallerengues cua-llargues recollint activament molsa i líquens per a la construcció del niu. Mai s'havien observat aquest tipus de mallerengues per les dates en que ens trobem (com ja vam comentar fa dues setmanes) i menys la construcció d'un niu. Recordem que a difèrencia de totes les altres mallerengues no fan el niu en forats en arbres, cases... Sinó que el construiexen elles mateixes.
- Els lluers segueixen tant abundants com fa dues setmanes (mínim 40 exemplars). Durant tot el  matí hi ha grans quantitats menjant per tot arreu que s'acaben el menjar de les menjadores amb un temps de rècord. Al març ja haurien d'anar tirant cap a latituds més altes, veurem com evoluciona aquest any...
Un comportament a comentar: Ja fa un mes que cap a les 9:30 hores un grup de lluers es dedica a beure les gotes d'aigua produides per l'humitat que queden atrapades a les fulles dels llorers.
- El pinsans comuns també segueixen abundantíssims, jo diría que més que en tot l'hivern (mínim 20 exemplars). Per desgràcia un exemplar femella ha quedat totalment coix, cosa que ha propiciat que es mostri extremadament confiat i que no es mogui del jardí i voltant.
He observat uns comportaments característics que demostren l'intel:ligència d'aquests ocells: Els pardals xarrecs quan aconsegueixen cacahuets de les menjadores de malla no se l'empassen directament sinó que se'l menjen a troçets, en el moment que l'agafen els pinsans es suspenen en l'aire fent un simulacre d'atac i el pardal obre el bec per defensar-se i deixa anar el cacahuet que es agafat pel pinsà en vol. L'altre consisiteix en seguir els pica-soques blaus quan amaguen les pipes i els cacahuets a les escletxes dels arbres i extreure-les de nou.
- Tant el pardal de bardissa com el pit-roig ha visitat les menjadores (llavors del terra) constantment.
- Tant els pardals xarrecs (mínim 10 exemplars) com els tudons comencen a mostrar els seus hàbits de zel.
- Les mallerengues blaves (moltes), no paren d'entrar a les menjadores. Com ja he comentat en parràgrafs anteriors: un mascle s'ha instal:lat a la caixa-niu amb la entrada de 28mm. Ja veurem com li va.
- Les mallerengues carboneres són bastant abundants.
- Les mallerengues emplomallades tan sol ens han visitat dues vegades (2 exemplars), degut a la gran activitat de les menjadores.  Elles sempre són les últimes en menjar.
- El tallarol capnegre sembla que ja ha tornat definitivament, com en l'anterior primavera.
- Les garses segueixen abundats.
- Tòrtora turca
- Estornell vulgar
- Els dos mascles de pardal comú continuen visitant el jardí. Barrejant-se entre els grups de lluers i pinsans en busca de les llavors que cauen o es posen al terra.
- Pica-soques blau (mínim 1 exemplar)
- Raspinell comú, buscant aliment entre el pi del jardí
- Mosquiter comú; 2 exemplars agafant els insectes que comencen a volar. Podrien estar pujant ja que a l'hivern s'han vist ben pocs.

Recull de les observacions: Pica-soques blau, Picot garser petit, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Mallerenga cua-llarga, Pit-roig, Pardal de bardissa, Pardal xarrec, Pardal comú, Lluer, Pinsà comú, Raspinell comú, Mosquiter comú, Tudó, Garsa, Tòrtora turca, Estornell vulgar, Tallarol capnegre


"Imatge de la vista, més que típica, del terra del costat de la menjadora a 2m de la casa. Si us hi fixeu es veu lluer, pinsà comú i pardal comú. Quants en conteu? :)




Comentar que hem construit una abeurador (tronc amb la zona del mig enfonsada), que ja ha estat estrenat pels lluers. De fet, la idea ha vingut de veure com un lluer bebía aigua de l'aigua que ha quedat al ciment degut al rec del nou avellaner.

-----

La vegetació:

La gran novetat; el nou avellaner de 1-2 anys plantat a la zona alta i assoleiada del jardí i que medeix uns 70-90cm. I que amb la "caloreta" dels últims dies sembla que està obrint els brots. Ja veurem com "tira" ja que l'hem comprat més que res per probar (era barat) i veure si crexía bé.

Les grans explosions primaverals tan sols les tenen el Ligustrum ovalifolium (amb brots que ja s'obren) i els marfulls (que de fa aproximadament un mes que va començar la floració, dia a dia floreix mes).

"Ligustrum Ovalifolium i marfull respectivament" (clicar per ampliar)




El Prunus salicina, està inflant els seus botons florals a marxes forçades, com ja he dit l'avellaner sembla que està obrint els brots i els llorers també van inflant els seus botons florals (aquest any n'hi ha molts).

"Prunus salicina i llorer respecticament"
 




Tret d'aquestes especies, els altres arbres i arbustos segueixen en ple somni hivernal.

dilluns, 7 de febrer del 2011

S'atura el fred però segueix l'activitat

Dia anticiclònic amb inversions tèrmiques molt marcades. Amb un matí fresc, amb l'herba blanca i la temperatura al voltant dels 0ºC i un migdia càlid amb un sol que comença a picar i amb una temperatura pels volts dels 20ºC.
Hem rebut la visita d'un mamífer "poc desitjat", apart del gat. Els ocells segueixen ben actius amb gran nombre de fríngil·lids. I com a novetat vegetal hem adquirit un nou arbre perquè es faci ben alt i cobreixi la zona d'abaix.
De tot això en parlarem en els próxims parràgrafs...

El mamífer "poc desitjat" anomenat en el parràgraf de dalt es tracte d'una rata de camp (Rattus rattus).
Vista a les 23:00 intentant agafar els últims cacahuets de les menjadores des de les branques del roure. En veure la llum de la llanterna s'ha espantat i s'ha enfilat per l'arbre amb una agilitat increíble fins arribar a les branques del bosquet de pins del costat del jardí. Saltava de branca en branca com si es tractés d'un esquirol.
No s'ha de confondre la rata de camp amb les rates de clavaguera. Les rates de camp habiten zones rurals, són de mida més petita i tenen les orelles més grans, de fet, no habiten en les ciutats perquè van ser expulsades per les rates de clavaguera ja fa uns quants anys. Solen anar en grup, tot i que l'exemplar observat era totalment solitari.
Les rates solen estar molt mal vistes per la gent, però juntament amb els ratolins són un element esencial en la cadena alimentària dels boscos. D'elles en treu l'aliment la guineu, els musssols, les serps, les ginetes...
La veritat, però, és que desitjem que vinguin un grup de gamarussos si se l'emportin, ja que la primavera passada a la caixa-niu del bosquet de pins va desparèixer la niuada substancialment i sospitem que la rata de camp en podria ser la causa.
Deixo una foto extreta del google de la rata de camp en el seu hàbitat (obviament no vaig tindre temps de fer-li fotos, ja que amb 5 segons es trobava ben lluny de la meva visió.):



----------------------------------
Seguim amb els ocells:
- Els lluers segueixen molt abundants (mínim 40 exemplars), amb les seves típiques disputes i perfectament adaptats a tots els tipus de menjadores. Durant les hores centrals del día multitud de mascles canten a les copes dels roures i pins. Hem de disfrutar de la seva presència ja que d'aquí un mes començaran a marxar cap al nord.
- Els pinsans comuns també segueixen bastant abundants i confiats (mínim 20 exemplars), fan intents de pujar a la menjadora plana i busquen llavors i altres menjars per tot el jardí; branques, escales, gespa... 
- Mínim 1 pardal de bardissa, molt actiu
- > 15 garses
- Augment significatiu dels tudons, >15. Serà que comencen a migrar? S'han observat els típics vols de zel.
- També augment significatiu dels estornells vulgars
- Tòrtora turca
- La parella de pica-soques blau, ben activa i mirant-se les caixes-niu.
- Moltes mallerengues carboneres
- Moltes mallerengues blaves
- > 4 mallerengues emplomallades
- Petit grup de mallerengues cua-llargues ( 4-6 exemplars). Les mallerengues cua-llargues ens solen visitar a partir de la primavera i durant l'estiu amb grups de 15-20 exemplars
- Raspinell comú cantant a les hores centrals
- 1 esparver comú, planejant sobre el jardí cap a les 10:30 del matí, creant pànic i inseguretat a tots els petits ocells.
- Mínim 2 exemplars de tallarols de casquet. Eren 2 mascles, per tant, segurament estan augmentant en nombre.
- 1 tallarol capnegre mascle cantant
- > 2 tords comuns, molt tranquils a primeres hores del matí. Situats per la zona dels arboços. Els ha foragitat el gar i ja no han tornat.
- > 4 merles. Amb els tords molt tranquiles a primeres hores, deleintant-nos amb imatges bones ( fent servir branques dels roures com atalayes, disputes entre els arboços...). També han estat foragitades per el gat.
- > 7 pardals xarrecs. Augmentant el nombre degut a que aquestes últimes setmanes hem omplert més seguidament les menjadores.
- Mínim 1 exemplar de pardal comú.
- El pit-roig cada cop més confiat.

Deixo un parell de fotos dels lluers:



----------------------------------------------------

Comentar també que s'ha vist una sarganta comuna corrent per les escales (distreta per la bonança d'aquests dies).

Entrant en el tema dels vegetals:
L'arbre comprat és un liquidambar (Liquidambar styracifula), que ens han dit que és fa molt alt, que és molt bonic a la tardor i que a l'hivern les seves llavors atreuen als fringíl·lids. Veurem com evoluciona durant la primavera.
Foto (tot i que sembla que està rodejat d'arbres, té el seu espai i moltes hores de sol):

També dir que els cirerers comencen formar els seus brots, ben macos. A veure si aquest any tenim una bona floració. Foto: