diumenge, 27 de gener del 2013

Molts lluers i sorpreses

Dia: 26-1-2013 Dia temperat, amb temperatures normals per l'època, mínima de -2ºC a les 00:00 i màxima de 13ºC. Aquests últims dies han estat frescos i això sumat a que les fonts naturals d'aliment ja són més aviat escasses, ha portat que l'activitat a les menjadores sigui molt destacable, sobretot per la gran abundància de lluers. A més, el dia ens ha portat sopreses en forma de cites importants, com per exemple la visita d'un picot garser petit a primera hora.


 Ocells

- Un dels grans titulars del dia: el gran nombre de lluers. Mínim 60 exemplars, però que poden ser molts més visiten el jardí consantment i nomborsament. En cap moment del matí hi ha menys de cinc exemplars al jardí. S'acumulen en grups de més de trenta exemplars al terra de les menjadores i es disputen per posicions privilegiades a les menjadores constament, la seva activitat és impressionant. Dominen tot tipus de menjadores, deixant les mallerengues en un clar segona pla (es passen el matí enganxats a les menjadores de malla (amb fins a tres exemplars junts), i a tot tipus de menjadores) El jardí sencer fa soroll de lluer, el seu reclam melòdic ressona per tots els racons i a partir de mig-matí, nombrosos mascles canten constantment.
A partir d'aquestes dates (durant la segona part de l'hivern) és quan normalment els fríngil·lids visiten més les menjadores, ja que ja han arressat les fonts naturals de llavors (les garmínies) i per molt que les temperatures siguin càlides, l'aliment escasseja.
Fotos:







 - Hem rebut la visita de les dues espècies de picots garsers que es poden trobar per la zona; el picot garser petit i el picot garser gros.

El picot garser petit és la segona vegada que es cita al jardí (veure 19-2-2011) i la veritat és que la seva presència a l'urbanització no deixa de sorprendren's. Aquest petit pícid havia arribat a ser molt díficil d'avistar en anys anteriors, però la seva expansió per la comarca sembla confirmada.
Sembla clar, que durant els mesos hivernals busquen aliment entre la vegetació dels jardins de l'urbanització, tot i que no ha presentat cap interès per les menjadores, limitant-se a buscar petits invertebrats entre les branques seques dels caducifolis.
A primera hora, quan els núvols encara tapaven el sol, s'ha deixat caure al roure de dalt, a pocs metres de la nostra posició ( a la finestra), ha picat entre el brancatge sec del pubescens i poc després ha volat direcció a les parcel·les de dalt. Llàstima no tenir la càmera preparada en aquell moment! Després, cap al migdia,se l'ha sentit per les parcel·les properes.

El picot garser gros no és tant destacable, tant per el seu major nombre de visites al jardí (sense anar més lluny, fa un mes), com per la seva abundositat en gran part del país. Tot i això, la seva presència al jardí és més que destacable i impensable per nosaltres fa uns anys, quan l'idea de rebre visites de picots al jardí ens era díficl de creure. El nombre de visites d'aquesta espècie al jardí està en clar ascens.
L'exemplar s'ha aturat a les parts més altes dels roures d'abaix reclamant insistenment, per quedar-se picat l'escorça durant uns deu minuts, ben quiet. Després ha resseguit els troncs dels roures més baixos fins que ha decidit volar fins al pi pinyer, per anarse'n direcció nord-est.
Deixo una foto més que testimonial:



- Mínim un exemplar de pardal de bardissa, segurament el que hem anat veient aquesta temporada de tardor-hivern en la majoria de visites al jardí, segueix present i més confiat que mai. En quan té oportunitat no dubta en baixar al terra de les menjadores, cosa que fa sovint al llarg del matí. Ha estat el primer ocell, juntament amb el pit-roig, en visitar les menjadores a primera hora, quan encara no havia sortit el sol. És rebutjat pel pit-roig insistenment, fins el punt que acaba per fer-lo fora.

- Mínim 4 verdums visiten de forma prou costant i confiada les menjadores al llarg del matí. Mínim 1 mascle. Sobretot s'aturen al terra, tot i que almenys un exemplar femella s'ha acostumat a accedir a les caixes-menjadora, disputant-se el lloc amb els lluers més forts. Recordem que la visita de verdums a les menjadores va ser pràcticament novetat de l'any passat (esporàdiques anteriors), que amb la forta onada de fred del febrer i la poca presència de lluers un grup força nombrós es va agenciar al jardí.
Fotos:




- Un exemplar de cadernera ha visitat el jardí a mig-matí, interessat en les menjadores, tot i que no ha arribat a baixar-hi. De ben segur que entre setmana hi baixen alguns exemplars.

- Un gafarró mascle ja canta des de les branques més altes.

- Mínim 4 pardals xarrecs visiten el terra de les menjadores. Un exemplar s'ha adaptat a les caixes-menjadora i les visita de tant en tant.

- El nombre de pinsans comuns (mínim 15 exemplars) ha disminuit respecte a fa dues setmanes i sobretot respecte els últims hiverns. La presència de tòrtores turques menjant les llavors que cauen al terra a diari ha limitat molt l'aliment que poden aconseguir al jardí. Tot i així hi ha exemplars (mascles i femelles) ben agenciats al jardí que inclús arriben a accedir a la menjadora plana. He contat fins a 9 exemplars menjant junts al terra de les menjadores.

- S'ha localitzat un tord comú prou establert a la zona dels arboços, estant-se mínim 1 hora al jardí. Ha baixat a l'escala d'abaix, removent la terra d'aquella zona. Aquest hivern, els túrdids, no estàn sent especialment abundants per la zona.

- Un Accipiter sp. ha creuat el jardí varis cops, avui no ens hem pogut confirmar que fos el gentilis, tot i que segurament ho fos.

- Mínim dos merles visiten força cops la zona dels arboços, amb interès per la zona de les menjadores, però sense baixar en cap cas.

- Mínim dos pardals comuns visiten el terra de les menjadores, atrets pel moviment de fríngil·lids.

- Mínim 1 bruel es troba prou actiu pel jardí, visitant les zones amb fulla perenne, amb prefèrencia per el juniperus gris.

-  Mínim 1 raspinell comú fa la seva ruta diaria pels roures del jardí.

- El pit-roig s'ha tornat molt dominant foragitat a tots els ocells que pot. A primeres hores, perseguia a tots els que baixaven al terra de les menjadores.

- Mínim dos tallarols de casquet (mascle i femella) són presents al jardí durant el matí. S'acosten amb curiositat a la zona de les menjadores. Potser sigui la parella de cada any.

- Un tallarol capnegre mascle és constant al jardí i reclama de tant en tant.

- Els tudons no són gaire abundants. Encara se senten trets a primera hora, a veure si tanquen la veda d'una vegada! S'aturen al arbres del jardí de forma esporàdica.

- Les garses s'han agrupat en un grup d'unes 15 i que s'enlaira i reclama cada cop que l'accipiter passa aprop.

- Les tòrtores turques han tornat a ser molt presents a partir de migdia, provocant passades més continuades del rapinyaire.

- Les mallerengues blaves i carboneres han disminuit en nombre dràsticament, sobretot a causa de la forta presència de lluers i la conseguent dificultat d'obtenir aliment a les menjadores. Cada any, amb l'augment de granívors a la segona part de l'hivern, les mallerengues disminueixen.



Pel que fa a la vegetació, l'absència de freds i glaçades importants d'enguay ha provocat que arbusts/arbres com la troanella o inclús algún dels roures grans (els joves per suposat) han deixat algunes fulles mig verdes, tot i que són fets esporàdics.
Amb la bonança de principis de gener, van florir algunes herbes, pròpies de març-abril, cosa que és aprofitada per alguns insectes oportunistes.


Ocells: Picot garser gros, Picot garser petit, Lluer, Pardal de bardissa, Verdum, Cadernera, Gafarró, Pardal xarrec, Pardal comú, Pinsà comú, Tord comú, Merla, Bruel, Raspinell comú, Pit-roig, Tudó, Garsa, Tòrtora turca, Accipiter sp., Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Estornell vulgar, Tallarol de caquet, Tallarol capnegre

dilluns, 14 de gener del 2013

Dia de menjadores

 Dia prou fred amb una temperatura màxima de 8,5ºC,amb mínima de 4ºC a les 00:00 i plovent al matí, però la mínima s'ha registrat realment al final del dia. Com correspon a un dia fred, les menjadores han tingut un activitat prou bona amb augment considerable dels dos fríngil·lids més abundants del jardí (a l'hivern); els lluers i els pinsans comuns. Pel que fa a la vegetació, és troba plenament amb letàrgia, amb alguna excepció. L'aspecte del jardí és ben hivernal en tots els sentits.

Els ocells

- Constants i abundants lluers han visitat les menjadores activament durant tot el matí (mínim 30 exemplars). Visiten tot tipus de menjadores i zones del jardí; s'alimenten de llavors a les caixes-menjadora i a la menjadora plana, proven el pastís, menjen cacahuets de les menjadores de malla, acudeixen en grups de fins a 15 exemplars al terra de les menjadores, descansen als roures... Tot això amb un comportament ben confia, deixant aproximacions de fins a 1,5m i ingnorant la nostre presència al jardí quan hi ha distància.
Normalment vénen en grupets (de 7-8), alguns grups són exclusivament de mascles. De fet, en el temps de l'observació, s'han observat més mascles que femelles i joves.
Imatge testimonial d'un grupet de 10 exemplars (n'hi havien més pels voltants) menjant al terra:


- Mínim 25 pinsans comuns són molt constants i es mostren bastant confiats i pacients. Contem uns quants mascles vistosos, a diferència de les setmanes pasades. Avui, la seva presència, és de lluny, la més abundosa de la temporada. Baixen finalment al terra de les menjadores tot i la escassetat de menjar que hi quedava (hem posat el menjar casi quan marxàvem), s'acumulen fins a 14 exemplars menjant junts al terra.
Alguns dels més agenciats, es posen tímidament a la nova reixa de la menjadora plana o s'alimenten a la menjadora tubular de llavors quan l'omplim, i és que alguns, no és mouen del jardí en tot el matí, tot i les abundants sortides que hem fet avui.
Ens deleiten amb comportaments intel·ligents com ara perseguir els pica-soques blaus quan aquests amaguen  cacahuets i pipes a les escletxes dels arbres i així poder agafar-lo, de tant en tant els hi funciona, tot i que normalment els pica-soques s'adonen i enganyen als pinsans.

- L'astor ha passat, potser mab menys insistència que els dies anteriors. Tres passades en total i cap en vol baix pel mig del jardí.

- Un exemplar de verdum mascle observa les menjadores abans que les omplim, segurament uns pocs exemplars baixen els dies seguents de que les omplim.

- Mínim un mosquiter comú, podrien ser 2 o 3, són localitzats alimentant-se sobretot entre les fulles que els roures més joves mantenen verdes, però també entre els arboços, les fulles marscescents dels roures d'abaix e inclús al terra. Es nota que avui els hi costava més trobar l'aliment.

- 2 bruels han estat prou constants al jardí i també alimentant-se en llocs "poc usuals", amb preferència per al  juniperus gris o les fulles marscescents dels roures d'abaix. S'acostaven on les mallerengues s'aturaven abans d'entrar a les menjadores, com intentant trobar el motiu de l'abundositat d'aquestes.

- Mínim dos pica-soques blaus ens visiten força vegades durant tot el matí. Agafen menjar amb insistència de tot tipus de menjadores i, com sempre, l'amaguen entre les escletxes dels arbres.

- Un tallarol capnegre ha estat reclamant pel jardí a estones.

- Mínim un tallarol de casquet mascle resta al jardí. S'han acabat les baies de tota la vegetació (menys els poc apreciat juniperus gris), l'ocell semblava tenir gana i no se l'ha vist caçar cap insecte. S'ha acostat a les menjadores amb curiositat però no hi ha arribat a accedir.

- Mínim quatre pardals xarrecs (vestigis de la sempre abundositat d'aquests en anys anteriors), accedeixen al terra de les menjadores entre pinsans i lluers.

- Mínim dos pit-roigs visiten el jardí. El dominant ja s'ha agenciat i acostumat totalment al jardí i visita les menjadores, apart de ser-hi sempre present. A mig-matí se l'ha vist perseguint a un altre exemplar encuriosit per l'activitat de les menjadores.

- Mallerengues blaves i mallerengues carboneres, al principi eren ben poc abundants, per l'absència de menjar durant dies. A partir de mig-matí han agumentat substancialment, sent molt abundants i constants i algunes, sobretot blaves, ben confiades.

- Tant sols una mallerenga emplomallada visita les menjadores.

- Les garses, ara, sempre estressades per la constant presència de l'astor. A més, s'entreten perseguint gaigs i altres ocells.

- Una parella de gaigs han passat pel jardí a mig-matí, foragitats insistentment per quatre garses.

- Els tudons no són gaire abundants. La pressió dels caçadors segueix, a veure quan es tanca la veda d'una punyetera vegada.  A més, són aixecats per l'astor, que, a vegades, els obliga a formar grupets d'uns 15 exemplars a molta alçada. Alguns, però, efectuen el típic vol de zel.

- Les tòrtores turques han reduit la seva presència, en part, gràcies a l'absència de llavors disponibles. A veure si segueix la tendencia!

- Els estornells vulgars són presents per la zona i sobrevolen el jardí. Un exemplar s'atura als roures d'abaix, cantant.

Per acabar els ocells, comentar l'absència del pardal de bardissa després de dos mesos de presència seguida o la presència de la mallerenga petita en les parcel·les del costat.


Comentar, per últim, que avui hem comprat un nou habitant del jardí: un cedrus deodara, que esperem que ens dongui moltes alegries.
Gràcies per llegir-me, d'aquí poc penjaré uns videos testimonials de l'activitat de la menjadora, dintre de les possiblitats de la càmera.


Ocells: Lluer, Verdum, Pinsà comú, Mosquiter comú, Bruel, Pica-soques blau, Tallarol capnegre, Tallarol de casquet, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Pardal xarrec, Pit-roig, Garsa, Gaig, Tudó, Tòrtora turca, Astor, Estornell vulgar