dimarts, 28 de juny del 2011

La calor apreta; algunes novetats

 Fa cinc dies que vam iniciar l'estiu astrònomic i amb ell una potent massa d'aire africana s'ha posicionat sobre el nostre territori. De fet, ens trobem en plena onada de calor.
 El dia ha estat totalment anticiclònic amb una mínima estival de 17,5ºC i una màxima que s'enfilà fins els 32,5ºC.

Les fulles de la vegetació s'enfosqueixen o s'arruguen depenent de les especies i l'"herba" es converteix en palla seca donant un toc groguenc a les zones més assoleiades del jardí
En general, la vegetació ja es mostra una mica ressentida de la calor, com ara l'arç que tot i tenir les fulles tendres bastant arrugades encara mostra un aspecte sa. Tot i que ara es la època de creixement dels "quercus" (alzines i roures), que han fet unes estirades dignes de nombrar, almenys els més joves.
 Alguns encara conserven flors, ja molt esmorteides, com ara els esbarzers i el gessamí.
A resaltar tenim l'avellaner que fins ara havia mostrat un aspecte malaltís i sense ganes, ara ha creat unes bones fulles i inclús alguns ramells amb intenció de crear branques secundàries.
La sorpresa del dia ha estat la troballa d'una pruna (pensavem que no havia cuallat cap) al terra. Encara no estava madura del tot. El més possible és que hagin estat les merles o les garses que són constants al peu de la prunera. A més a més, durant la nit vam veure la pruna sencera i al matí estava mossegada, cosa que fa pensar amb algun rosegador, tot i que no es pot descartar que sigui causa de les garses o de les merles.
També hem de comentar que la moixera de guilla (Sorbus aucuparia), sembla que porta bastant bé la calor, tot i que mostra algunes fulles deteriorades. Per tal que pugui suportar l'escassa pluviometría de la zona a l'estiu li hem creat un sistema de reg, que li proporciona aigua 2 minuts al dia.
Fotos abaix.


L'absència de menjar a les menjadores ha propiciat una escassetat significativa dels ocells que habitualment les utilitzen, per tant, les mallerengues han estat casi bé absents. També ens ha sorprès l'absència total dels pica-soques blaus, recordem que la pasada setmana parlàvem de 4-5 exemplars (polls) constants al jardí. Però els ocells que no depenen de les menjadores han estat variats i prou constants (per la calor que fa). I és que tot i la forta calor tenim unes quantes alegries ornitològiques i, fins i tot, un nou "bimbo"! De les quals en parlem més abaix.

- Una parella de corbs han passat en vol bastant baix cap a les 9-10 del matí. Una sorpresa que mai haviem tingut l'oportunitat veure al jardí. Deuen estar buscant menjar o qui sap, potser buscant nous territoris.
- L'altre sorpresa important ha estat la nidificació d'una parella de tudons al pi del jardí. Aquest pi, que en anys anteriors va sufrir una poda dràstica (veins) que el va deixar raquític i sense vida, ara comença a adquirir de nou una bona verdor i, per tant, a atraure els ocells com mostra clarament la nidificació dels tudons. La base del niu utilitzat ja estava fet des de anys enrere. L'han millorat amb més branquillons i ara sembla que es troben en plena incubació, ja que no hi ha moment en que no hi hagi un exemplar adult sobre el niu.
Les fotos mostren respectivament el detall del niu on s'hi pot veure el cap del tudó i la prespectiva més llunyana del niu. (clicar per ampliar).






- També ens ha sorprès la presència de la tallareta vulgar, que per tant ja porta 1 mes al jardí! És probable que estigui nidificant aprop. Avui ens ha sorprès la seva presència al roser a menys d'1m de la casa i la seva preferència per la zona d'enderaderes de l'esquerra del jardí (passiònaria, esbarzers i heura). I com no el seu cant semblant al del comú tallarol capnegre, però una mica més medòlic.
- Tallarol capnegre, només s'ha vist l'exemplar mascle, esperem que la próxima setmana poguem veure els polls o indicis de nidificació. Es mostra dominant i quan ens acostem a la zona esquerra d'abaix reclama insistentment.
- Les orenetes vulgars estan en plena feina d'alimentar els volantons. Aquest any són 4 polls que insisteixen durant tot el matí en les línies de telèfon més properes a la casa. Fotos: (joves i adut respectivament)




- 2 exemplars de merla. 1 es mostra molt confiat fent, com l'any passat, uns banys de sol expectaculars a la zona de dalt més propera a l'escala. L'any passat era un mascle i un poll, per tant podria ser que o bé fos el mascle o bé el poll de l'any passat. Esperem que estiguin alimentant una niada ben sana!
- Les garses avui ens han entretingut durant les primeres hores del matí, fins les 10:00 dos polls volantons eren constants al "camp" del jardí caçant tot tipus d'insectes i jugant a perseguir-se. Els pares no els hi treien ull des de els pins i els roures propers.
- Com hem dit les mallerengues emplomallades, blaves i carboneres han estat casi bé absents. Tant sols s'ha vist una parella de les primeres i dues parelles de les carboneres. Que no s'han acostat a les menjadores en cap cas. De polls només n'hem sentit de mallerenfa carbonera al migdia, sense arribar a veure'ls.
- Els pardals xarrecs eren molt abundants amb abundosos volantons que no sabem per quin motiu s'entretenen a intentar entrar a la caixa-niu de 28mm dels roures d'abaix, sembla que la cria els hi ha anat bé. Els pardals comuns estan ben ocupats en caçar tot tipus d'insectes i volar ràpidament cap a la teulada dels veins del costat on hi tenen una colònia d'uns 15 exemplars. Sobretot es veia una femella (com cada any), molt confiada i caçant amb molta insistència.
- Els gafarrons segueixen cantant, inclús en ple migdia. Els verdums ja han criat, hem vist  2 exemplars (un adult i un juvenil de l'any).


Per altre banda comentar que les avispes segueixen omnipresents i que de dragons s'han vist molt més pocs que l'anterior setmana (  2 exemplars ben grans).


Fotos (explicacions a dalt):

Detall de les fulles del "sorbus aucuparia":


Sistema de reg instal·lat:


L'avellaner:



Aspecte de l'arç negundo:


Prespectiva de la prunera Santa Rosa i el Kaki:



Pruna de la prunera Santa Rosa:





Ocells: Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Mallerenga emplomallada, Bruel, Gafarró, Verdum, Tallarol capnegre, Tallareta vulgar, Pardal xarrec, Pardal comú, Merla, Tudó, Tòrtora turca, Garsa, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Falciot negre, Ballester, Corb, Estornell vulgar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada