Així com fa dues setmanes parlàvem d'un novembre càlid i amb pocs hivernants, ara, parlem de tot el contrari. Durant l'última setmana el temps ha canvia't radicalment i amb ell ha arriba't l'onada d'ocells hivernants amb l'objectiu de búsqueda de llocs càlids i amb abundositat de menjar.
El matí ha estat completament hivernal. S'ha aixeca't el dia amb restes de núvols dels ruixats de la nit amb una temperatura de tan sols 3,5ºC, més tard, el núvols han desaparegut deixant veure el sol. Aleshores una boira densa ha cobert la vall ocasionant una ambient molt fred fins les 10:00, que ha desparegut definitivament. La màxima ha sigut de 10ºC.
La vegetació comença a adquirir tocs tardorencs, excluint els arbres/arbustos més succeptibles al fred que ja tenen aspecte totalment hivernal, per exemple; l'arç.
Dalt dels roures, només resten els últims aglans que són l'objectiu de multitud de tudons i garses que vénen expressament a menjar-los. Les seves fulles comencen el canvi de color, més o menys el 50% d'elles, donant ambient pre-hivernal/tardorenc, però encara resten moltes de verdes.
La troanella (Ligustrum ovalifolium), cada cop té més fulles gorgues, amb algunes branques totalment colorides.
Els arboços ja han perdut les seves, típiques flors blanques. Posant-se en letàrgia fins la primavera, recordem, però que són de fulla perenne.
I per últim dir que el cirerer i la prunera també han començat el canvi de color de les seves fulles, fins i tot, ja han caigut unes quantes.
Els ocells, com deia, han estat molt més abundants que fa 15 dies. Han arribat nous hivernants i han augmentat el seu nombre els que ja hi eren.
Els tudons han reduit el seu nombre a la vall en general, tot i que encara he vist un grup de 25 exemplars volant baix direcció sud-oest. En canvi, en el jardí han augmentat el seu nombre de visites. Venen en grups de 5-7 exemplars a alimentar-se d'aglans a les parts altes dels roures.
Les garses, atretes per l'abundositat d'ocells a les menjadores intenten agafar-ne alguna cosa.
Les mallerengues emplomallades, blaves i carboneres són molt abundants. Sobretot les últimes, no hi ha moment en que no hi hagin mínim 5 exemplars voltant pel jardí. Mínim 30 exemplars però segur que en vénen moltes mñes.
La parella de pica-soques blaus estan més actius que mai, no han parat de visitar-nos durant tot el matí, guardant el menjar a les escletxes dels roures i pins com a prevenció del fred intens.
Dos petits insectívors ben diferents ens han deleitat amb les seves peculiars tècniques de caça; el bruel i el raspinell comú.
El pit-roig, intenta dominar el territori, de tants ocells que el visiten. S'etretenia perseguint les tímides cotxes fumades encuriosides per l'abundositat d'aus.
Un dels hivernants nouvinguts és el pardal de bardissa, encara tímid, vola fins la menjadora, pela totes les llavors possibles i s'amaga ràpidament entre els arboços i altres arbustos.
Els lluers, han arribat oficialment al jardí. Menjen a la menjadora amb grups de fins 7 exemplars junts, encara es troben insegurs. Ens han visitat un mínim de 15 exemplars, la majoria joves i femelles, però s'han vist dos mascles amb grocs ben lluents.
Els pinsans comuns, que setmanes pasades comentavem la seva presència, ja s'han decidit a fer-se notar. Menjen llavors i cacahuetts que cauen al terra amb grups de fins a 10 exemplars, igual que els lluers la majoria són femelles i joves. Mínim de 15 exemplars.
Les merles són molt abundants, n'he arribat a contar 8 exemplars alhora al jardí, mai havien estat tan abundants. Aprofiten els aglans més aptes (tenen per triar) i remouen el terre en busca de cucs.
Atrets per les seves parentes, dos exemplars de tord comú han estat una bona estona al jardí. Aquests ja són tords que hivernen per la zona, no com els avistats a l'octubre. No solen ser molt abundants per aquestes dates, seràn indici d'un hivern gèlid?
Els tallarols de casquet, també són més abundants que mai. Es mouen d'arbre a arbre durant tot el matí, amb persecucions de fins a 10 exemplars.
D'insectes be pocs en queden, fora del típics del gènere de les abelles que es veuen durant tot l'hivern. I de rat-penats i rèptils ni rastre.
S'ha de comentar que durant mitjà hora un gat domèstic ha estat intentant "pillar" alguna mallerenga, fent desaparèixer tots els ocells del jardí. Els gats, són el pitjor depredador, ja no podem ni deixar les nostres menjadores tranquils. S'estan convertint en una plaga en alguns pobles i urbanitzacions, crec que se'n hauria de fer alguna cosa al respecte.
I per acabar, posaré dues fotografies de les menjadores que utilitzo.
La primera és la prespectiva de la menjadora "plana", amb 3 de les 4 menjadores de cacahuets penjades.
La segona és la seva prinicipal recepta; llavors gramínies, pipes i cacahuets.
Ocells: Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Mallerenga emplomallada, Bruel, Raspinell comú, Tallarol de casquet, Pinsà comú, Lluer, Pardal de bardissa, Pardal xàrrec, Pardal comú, Tudó, Garsa, Tòrtora turca, Cotxa fumada, Pit-roig, Pica-soques blau, Merla, Tord comú, Estornell vulgar
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada