Hem rebut la visita d'un mamífer "poc desitjat", apart del gat. Els ocells segueixen ben actius amb gran nombre de fríngil·lids. I com a novetat vegetal hem adquirit un nou arbre perquè es faci ben alt i cobreixi la zona d'abaix.
De tot això en parlarem en els próxims parràgrafs...
El mamífer "poc desitjat" anomenat en el parràgraf de dalt es tracte d'una rata de camp (Rattus rattus).
Vista a les 23:00 intentant agafar els últims cacahuets de les menjadores des de les branques del roure. En veure la llum de la llanterna s'ha espantat i s'ha enfilat per l'arbre amb una agilitat increíble fins arribar a les branques del bosquet de pins del costat del jardí. Saltava de branca en branca com si es tractés d'un esquirol.
No s'ha de confondre la rata de camp amb les rates de clavaguera. Les rates de camp habiten zones rurals, són de mida més petita i tenen les orelles més grans, de fet, no habiten en les ciutats perquè van ser expulsades per les rates de clavaguera ja fa uns quants anys. Solen anar en grup, tot i que l'exemplar observat era totalment solitari.
Les rates solen estar molt mal vistes per la gent, però juntament amb els ratolins són un element esencial en la cadena alimentària dels boscos. D'elles en treu l'aliment la guineu, els musssols, les serps, les ginetes...
La veritat, però, és que desitjem que vinguin un grup de gamarussos si se l'emportin, ja que la primavera passada a la caixa-niu del bosquet de pins va desparèixer la niuada substancialment i sospitem que la rata de camp en podria ser la causa.
Deixo una foto extreta del google de la rata de camp en el seu hàbitat (obviament no vaig tindre temps de fer-li fotos, ja que amb 5 segons es trobava ben lluny de la meva visió.):
----------------------------------
Seguim amb els ocells:
- Els lluers segueixen molt abundants (mínim 40 exemplars), amb les seves típiques disputes i perfectament adaptats a tots els tipus de menjadores. Durant les hores centrals del día multitud de mascles canten a les copes dels roures i pins. Hem de disfrutar de la seva presència ja que d'aquí un mes començaran a marxar cap al nord.
- Els pinsans comuns també segueixen bastant abundants i confiats (mínim 20 exemplars), fan intents de pujar a la menjadora plana i busquen llavors i altres menjars per tot el jardí; branques, escales, gespa...
- Mínim 1 pardal de bardissa, molt actiu
- > 15 garses
- Augment significatiu dels tudons, >15. Serà que comencen a migrar? S'han observat els típics vols de zel.
- També augment significatiu dels estornells vulgars
- Tòrtora turca
- La parella de pica-soques blau, ben activa i mirant-se les caixes-niu.
- Moltes mallerengues carboneres
- Moltes mallerengues blaves
- > 4 mallerengues emplomallades
- Petit grup de mallerengues cua-llargues ( 4-6 exemplars). Les mallerengues cua-llargues ens solen visitar a partir de la primavera i durant l'estiu amb grups de 15-20 exemplars
- Raspinell comú cantant a les hores centrals
- 1 esparver comú, planejant sobre el jardí cap a les 10:30 del matí, creant pànic i inseguretat a tots els petits ocells.
- Mínim 2 exemplars de tallarols de casquet. Eren 2 mascles, per tant, segurament estan augmentant en nombre.
- 1 tallarol capnegre mascle cantant
- > 2 tords comuns, molt tranquils a primeres hores del matí. Situats per la zona dels arboços. Els ha foragitat el gar i ja no han tornat.
- > 4 merles. Amb els tords molt tranquiles a primeres hores, deleintant-nos amb imatges bones ( fent servir branques dels roures com atalayes, disputes entre els arboços...). També han estat foragitades per el gat.
- > 7 pardals xarrecs. Augmentant el nombre degut a que aquestes últimes setmanes hem omplert més seguidament les menjadores.
- Mínim 1 exemplar de pardal comú.
- El pit-roig cada cop més confiat.
Deixo un parell de fotos dels lluers:
----------------------------------------------------
Comentar també que s'ha vist una sarganta comuna corrent per les escales (distreta per la bonança d'aquests dies).
Entrant en el tema dels vegetals:
L'arbre comprat és un liquidambar (Liquidambar styracifula), que ens han dit que és fa molt alt, que és molt bonic a la tardor i que a l'hivern les seves llavors atreuen als fringíl·lids. Veurem com evoluciona durant la primavera.
Foto (tot i que sembla que està rodejat d'arbres, té el seu espai i moltes hores de sol):
També dir que els cirerers comencen formar els seus brots, ben macos. A veure si aquest any tenim una bona floració. Foto:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada