Primer de tot recordem que en aquests moments contem amb 6 caixes-niu. Dues estan al jardí, de les quals si sou mínimament seguidors del bloc ja haureu sentit a parlar. D'aquestes dues en parlem sovint en els posts sobre el jardí (els normals).
Però de les 4 restants no en parlem mai.
Estem fent un mini-projecte de reintroducció, de moment dels pàrids, en un alzinar que va quedar totalment cremat i calzinat fa uns 15 anys. La zona conta amb algunes alzines calzinades que van aguantar el foc i ara tenen el copa verda, però el tronc de les quals ens fa veure el passat tràgic per el que van passar. A part d'aquestes, durant els últims anys hi han crescut diversos tipus d'arbusts: marfulls, màquia, arboços... I fins i tot arbres. alzines i roures que arriben com a màxim fins als 3m (joves).
Doncs tres d'aquestes caixes han estat colocades a les alzines que comentavem (calzinades) amb una distància de 15-20m entre elles. Una de les tres ja porta funcionant des del 2009 i sempre ha estat ocupada per una parella de mallerengues carboneres que hem anat controlant, les dos restants són noves d'aquest any.
Si us fixeu en la part dreta i de dalt del bloc hi ha el nom de les caixes i la seva ocupació al llarg dels anys que han estat penjades. Les 3 que formen part d'aquest "mini-projecte" són les anomenades ( A1, A2 i A3), les del jardí (J1 i J2) i una posada al costat del riu (R1).
La idea és posar-ne més cada any, per tal de fer un estudi més seriós de la zona. Incluint caixes per a gamarussos, puputs...
Entrant al projecte en si:
Abans de tot, dir que els animals no sufreixen ni els hi crea estrés acusat l'observació de les caixes, per exemple: cada any les mirem i ja fa tres anys que cria la mateixa parella en la caixa "A1", al poc temps d'observar les caixes entren al niu sense cap problema...
Avui (14-5-2011) hem decidit anar a comprovar l'ocupació del projecte que en diem "A" (que ve d'alzinar). Ja que estem en les dates que ja solen haver-hi pollets als nius. Tot i que com podreu comprovar no ha estat així en tots els casos.
Al entrar a la zona on estan situades les caixes-niu se sentien diversos cants de la mallerenga carbonera, cosa que ens ha fet pensar que com cada any la caixa "A1" estaría ocupada per aquesta especie.
I efectivament al obrir la caixa-niu hem trobat un exemplar femella d'aquesta especie incubant els ous o bé amagant els pollets amb pocs dies de vida. En cap moment ha tingut intenció de sortir de la caixa, tan sols, s'ha posat en posició defensiva emetent el reclam semblant al de la serp que els hi serveix per fer fora possibles depredadors.
Foto:
Vista la caixa "A1", seguim pel camí fins arribar a la segona (A2). I al obrir-la en trobem amb un niu ben acurat però cap ocell dintre, i com un forat dins del niu. Però al poc temps de baixar de l'escala veiem com hi entra una mallerenga carbonera. Per tant, un altre niu ocupat per la mallerenga carbonera. Aquí se'ns forma el dubte de si encara no ha posat als ous, si els pollets ja han sortit...
Foto:
Si algú sap de que es pot tractar el forat, agairia informació.
A la caixa "A3" hem trobat, per fi, el que buscàvem o el que pensavem trobar en totes les caixes: pollets ja grandets. Ah, per cert, també ocupada per una parella de mallerengues carboneres.
Abans d'obrir la caixa, però, ja sabiem que els trobariem ja crescuts ja que els progenitors els alimentaven insistentment i sense entrar a la caixa.
Foto:
La veritat és que és tard per a l'observació de les caixes niu. Els pollets solen sortir a primers de maig o inclús a finals d'abril.
Això fa pensar que en la caixa A1, pot estar-se efectuant una segona posta, ja que a finals de març ja es veia la parella voleitejar per el niu.
En la caixa A2 el niu podria haver estat, ja, abandonat. Encara que seria extrany ja que com ja hem comentat ha entrat un adlut poc després d'inspeccionar-la.
En la caixa A3, tot fa pensar que els polls estaven abandonant el niu. I els 3-4 que quedaven el deuen haver abandonat a la tarda o l'endemà.
Per acabar, us poso una imatge del "google earth", perquè si més no, veieu el paisatge on es troben aquestes tres caixes.
Que bien!!!!! Que suerte tiene la naturaleza de haberos encontrado!!!!
ResponEliminaGracias por despertar las ganas en los demás.
El año próximo yo tambien me apunto a poner nidos.
De res! M'alegro d'haver despertat les teves ganes. Ja veuràs no t'arrepentiras, recorda de vernisar-les i de penjar-les el més aviat possible!
ResponEliminaEl forat al niu té pinta d'haver sigut fet per un micromamífer. Potser algun rosegador el va ocupar temporalment fent fora als ocells i ara torna a estar lliure.
ResponEliminaDe tota manera, que hi entri un ocell no assegura que s'hi reprodueixi. Pot entrar per descansar, passar la nit o per simple curiositat.
Esperem que hi hagi sort.
Salut.
Alfons
Gràcies Alfons. No sabía que els rosegadors fessin aquest tipus de forats. Una cosa més que m'apunt ;)
ResponEliminaEl que si que és pot confirmar és la construcció del niu per la mallerenga carbonera.
I també tenir en compte que la mallerenga vista treia el cap des de dins de la caixa i només cinc minuts després d'inspeccionar-la. Molta casualitat per la curiositat o el descans.
Gràcies de nou!