dimecres, 8 de maig del 2013

Primavera poc animada

 Dia 4-5-2013
La primavera s'ha reconfirmat i el jardí es mostra verd per tots els racons; els roures, per fi, es mostren tupits i les mates creixen exhuberantment després d'un inici de primavera bastant plujós. Però tot i la bona salut de la vegetació els ocells no són especialment abundants.  El pas prenupcial, que ha estat molt important en tot l'ambit català degut a una llevantada que ha arrosegat els migrants de l'est, pel jardí casi bé ni l'hem notat. Avui, el pas, era inaprecaible i fa dues setmanes fou molt feble.

El dia ha estat càlid sense estridències 9-21ºC amb nuvolades importants guanyant terreny ja des del matí, per deixar el cel molt ennuvolat de cara al migdia. A la tarda, quan ja no hi erem, ha plogut 4l/m2.

Comentar, a part, que aquest any el jardí està patint els efectes d'un veinat peculiar; hem pescat un veí entrant almenys una vegada al jardí amb tisores de podar (?) i això sumat a que altres veíns es dediquen a utilitzar la parcel·la del costat com a verteder de plàstics, sorres i ciment... No sabem fins a quin punt hem de posar una denúncia o no, ja que posar-se els veíns d'una casa que només es visita cada dues setmanes en contra, pot ser contraprudent. Això si, si tornem a gravar algun personatge al jardí ja no tindrem altre remei i pel que fa a la parcel·la del costat, si segueix la tirada d'escombraries (fins i tot embalatges de bistecs encara no caducat) avisarem els propietaris.


Ocells

Amb tot això els titulars i protagonistes del dia són les dues espècies que, aquest any tot i les molèsties, presenten una cria segura al jardí; el rossinyol i la mallerenga blava. El primer canta durant tota la nit i matí i les segones ja es troben en plena alimentació dels polls a la caixa-niu del pi.
Les menjadores ja són molt poc actives amb tant sol la visita de pardals xarrecs (atrafegats en alimentar els seus polls en parcel·les properes), de mallerengues carboneres a compta-gotes, la família de pica-soques blaus i per la parella reproductiva de mallerenga blava.
La veritat és que avui teniem l'esperança de tastar una mica el pas prenupcial, ni que fos amb un Ficedula, però no n'hi ha hagut manera. Segurament varen ser presents fa una setmana.

 - El rossinyol canta durant tota la nit, amb especial força de 23:00 a 00:00 i de 5:00 a 6:00. De cara al matí segueix sense pausa fins les 8:30, a partir de llavors intercala grans estones de cant amb la caça d'insectes en vol, fins i tot arribant-se a aturar a dalt de les dos menjadores. Canta des de tots els racons, amb especial preferència pels arboços i roures d'abaix.

- Els pica-soques blaus (mínim 4x); polls crescut que ja no demanen però segueix amb el reclam característic i els progenitors segueixen visitant el jardí i de forma prou assídua; les menjadores de malla.

- Les mallarengues carboneres visiten les menjadores assiduament però en poc nombre. Majoritàriament mascles (femelles covant) i algunes en parella.

- Bona activitat de dos raspinells comuns, avui.

- Algunes parelles de pardal xarrec ja van atrafegats en l'alimentació dels seus pollets a parcel·les properes.  Visiten les menjadores amb assiduitat i confiança. De ben segur que en la próxima visita ja veurem els primers polls volanders.

- El tallarol capnegre després de l'amago de cria al jardí de les anteriors visites, avui gairebé no hi accedeix i canta majoritàriament des de parcel·les properes. Potser degut a la clara competència amb el rossinyol, ja sigui per l'alimentació, per la distancia territorial o per la dominància de cant. La femella segueix sense localitzar-se.

- Com deiém, les mallerengues blaves estàn en plena alimentació dels polls que és composta exclusivament d'insectes provinents del jardí i de parcel·les properes; les menjadores només les utilizen per reserva energètica pròpia.
Tot i que els polls no semblen gaire nombrosos ni grans (pel nombre d'entrades i sortides), els sacs fecals que treuen són de dimensions considerables.

- Les orenetes vulgars poc a poc es van establint en els seus llocs de cría fora del jardí.

- S'observen vols de còpula dels actius falciots negres.

- Un aligot comú reclama per la part alta de l'urbanització.

- Es senten oriols des del jardí; a la zona sud de l'urbanització, segurament propers a la rivera.


Avui, ens deixem de comentar algunes espècies per la falta de temps i la irellèvancia d'algunes observacions.
Destaquem avui la creació d'un petit abeurador pensat per petits ocells en l'època estival que funcionarà gràcies al rec programat (si aquest funciona correctament). No sabem si aquest "projecte" acabarà sent un plat d'aigua pels gats del veinat, o bé, realment ens donarà sorpreses agradables; temps al temps.

Pel que fa als altre vertebrats; avui per fi es generalitza l'activitat de les sargantanes i els rat-penats per fi abandonen els seus forats durant la nit (en poc nombre els dos). Dels invertebrats, comentar, l'abundància de la típica papallona del jardí (desoneixem l'espècie), activitat ja intensa de les formigues, pugons...

Vegetació; roures ja brotats amb verd pàl·lid que dona gust de veure, de fet, la majoria de caducifolis es troben en aquest estat.
Començen a estirar tímidament marfulls, llorers, troanella i prunera.
Exhuberància de les enradederes i esbarzers. Potser massa les primeres que haurem d'acabar controlant; s'estàn menjant un arboç de la part esquerra del jardí.

Salut!

Ocells: Rossinyol, Pica-soques blau, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Raspinell comú, Estornell vulgar, Pardal xarrec, Pardal comú, Tallarol capnegre, Tudó, Tòrtora turca, Garsa, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Falciot negre, Gafarró, Merla, Aligot comú, Oriol

2 comentaris:

  1. Hola,

    Pel que fa al tema del veí, al vostre jardí, crec que el que podrieu fer és demanar-l'hi directament si hi havia "algun problema" pel fet que entrés a la teva propietat. Si això no és possible, aviam si el tornes a pescar hi veus que hi fa.
    Pel tema de les deixalles en això s'ha de tenir tolerància zero. Al meu jardí hi vaig trobar plaques d'uralita, restes de runa i plè de trossets de totxana i també alguns ferros, etc. És possible que ho fés l'inquilí anterior quan hi vivía. També hi ha deixalles i residus perillosos com la uralita molt a prop del riu on segurament la persona que hi havia viscut abans tirava merda variada, i ara, hi he trobat inclús bosses d'escombraries amb deixalles de l'any de la pera, un sofà enterrat a 1 metre del riu i això només en un espai de 2 metres, no sé que hi trobaria si comencés a treure una mica de terra en un espai de 10 metres pel voral del riu. Sembla mentida que hi haigi gent tan porca i incívica per no dir una altre paraula i contra aquest tipus de persones crec que el millor és la denúncia a temps.

    Sobre els ocells, el Rossinyol és dels únics que canta de nit? Aquí a casa a la nit se senten cants durant força estona i no sé quin ocell és. Jo de Rossinyol no n'he vist cap encara.
    Per cert, un Pardal Comú a trobat la manera de penjar-se a la malla de les boles de greix per anar picant, només ho fa un exemplar dels 15 o 20 pardals comuns que sempre hi ha per aquí.
    També dir que fa dos dies que veig un tudó portar branquetes al bec en direcció un arbre força alt que tenim ben a prop, pensava que feien els nius més lluny de l'activitat humana (hi ha un hort) tot i que es comencen a veure tudons als afores de la ciutat de Vic passejant per terra com els coloms. Almenys a ciutat no els poden caçar!

    ResponElimina
  2. Itant que li vam dir, i tot i que la resposta va ser inexistent suposem que ja s'abstindrà de fer més "visites".

    Si, durant la majoria de nits el rossinyol i les granotes d'una bassa propera són els clars protagonistes. Altres cantadors nocturns són més esporàdics. A veure si podem descobrir que és el que et canta a tú.
    Compte amb els pardals "emprenedors", tots ells sempre preferiràn menjar al terra però si les menjadores són constants es poden acostumar a pujar-s'hi provocant un vertader problema. Ja hauràs vist que els ocells de seguida copien habilitats dels altres.

    Pel que fa als tudons tens tota la raó. Estan en plena expansió cap a ambients humanitzats, de fet és molt sorprenent veure, que inclús al camp, a la primavera i estiu solen ser molt més confiats que a la tardor-hivern (temporada de caça) i és que han après perfectament les dates en que els desgraciats els hi foten tiros.
    Per Barcelona el tudó i sobretot la tòrtora turca estàn augmentant la seva població a causa de la plantació d'arbres de carrer (nidifiquen en arbres) mentre que els coloms disminueixen dràsticament a causa del tancament dels forats on nidificaven, la construcció d'edificis moderns i, en general, l'odi que els hi té la gent.

    ResponElimina