dissabte, 25 de maig del 2013

Verdor i primers volantons

 Aquest any la verdor exhuberant primaveral s'ha fet esperar però ha arribat amb més força que mai, tot el jardí mostra un verd llampant. Els ocells com ja comentàvem en l'anterior entrada aquesta primavera són més aviat escassos tot i que sempre presents.
El dia ha estat fresc (min 8ºC max 17ºC) amb cel ennuvolat i alguna gota, inclús amb alguna estona de sol. Temperatures clarament per sota del normal.

Ocells
Els protagonistes del dia han estat els polls més primerencs en sortir del niu (a excepció dels dolls polls molt prematurs de pica-soques de fa tres setmanes), així dons; pardals xarrecs, mallerengues blaves, mallerengues carboneres, mallerengues cua-llargues i pica-soques blaus ens mostren els seus polls més primerencs.

- Els pica-soques blaus han format una part molt important del moviment del jardí. Als juvenils de fa tres setmanes se li han juntat uns altres (entre 3 i 5 polls nous) que just acaben de sortir del niu i són totalment dependents dels pares. D'aquesta manera hem comptat entre 7 i 10 pica-soques blaus, el major nombre d'ocells d'aquesta espècie vist mai al jardí. Els progenitors dels polls recent sortits s'afanyen en extreure cacahuets de les menjadores i expulsen ràpidament altres pica-soques blaus e inclús a mallerengues carboneres.
És una alegria veure com any a any el nombre de Sitta europea va augmentant a l'urbanització, sobretot mentre altres espècies estàn en disminució.
Fotos d'un dels nous pollets mentre esperava aportació alimentària:



- Les mallerengues carboneres vénen de tant en tant i, ja ,sobretot en parella per recuperar forçes i seguir alimentant la prole en algun lloc proper al jardí. A última hora de la jornada de visita, una parella ha accedit a les menjadores juntament amb tres volantons que demaven sense pausa. Els primers de la temporada.

- Les malleregues blaves arribada l'època de nidificació sumada a la pressió del mascle nidificant al jardí són molt poc abundants al jardí. Així dons, únicament s'ha localitzat la parella que cria al jardí amb els seus pollets que ja han sortit del niu (fa uns 5 dies, dilluns ens informen que encara eren dintre), mínim són quatre polls que encara segueixen els pares i demanen insistentment.

- Nombrosos i constants grups familiars de mallerengues cua-llargues (el més gran d'uns 20 exemplars). Es fan sentir des de ben lluny pel seu reclam penetrant. Destacar que s'han alimentat abundantment pels arboços i llorers del jardí cosa que no solen fer, normalment caçen en els estrats arboris més alts.

- Visites de bruels i raspinells comuns esporàdiques. Els primers en clara disminució per la falta de vegetació a la zona.

- Els pardals xarrecs també estàn ocupats alimentant a noves generacions, tot i que aquest any no fan gaire cas a les menjadores, sembla que el nombre de parelles és inferior. Tant sols un poll s'ha deixat veure, l'exemplar perseguia a la mare arreu, mentre el pare els observaba des d'una distància considerable. La mare s'afanyava a buscar troços petits de cacahuets i entregar-los al seu únic pollet (almenys fora del niu).



- Els pardals comuns també es troben en plena feina a la teulada veina, de tant en tant algun exemplar visita el jardí.

- El rossinyol segueix cantant a tot hora però molt més pausadament i menys intensitat. Segurament d'aquí poc ja encenti l'alimentació de les cries que de ben segur naixeran el jardí. De tant en tant es mostra enfilant-se a la menjadora i accedint als arbres més aillats de dalt.

- Per fi es localitzen els dos exemplars de tallarol capnegre, la presència de la femella buscant insectes dóna evidència de que els pollets ja han nascut, pel que sembla encara molt petits. A veure si la cria resulta exitosa com l'any passat i podem veure els confiats polls pel jardí.

- Un exemplar de puput sobrevola en vol baix per aturar-se a parcel·les properes. És perseguit per les garses de la zona.

- Les parelles de garses es troben majoritàriament alimentant els seus pollets que no tardaran en sortir del niu i distreure'ns amb els seus simpàtics comportaments adolescents.

- Els tudons obviament ja estan emparellats i en plena feina de nidificació. No els veig ni tant abundants ni tant confiats com l'any passat.

- Les tòrtores turques segueixen explaiant el seu territori any a any, utilitzant sobretot les zones més humanitzades, passant la major part del temps sobre teulades i antenes de televisió. Ocells amants de la presència humana.

- Una parella d'orenetes vulgars es troba molt establerta al jardí, tenint-lo com a principal àrea de caça. Deuen tenir un niu actiu ben aprop.

- Grups nombrosos d'orenetes cua-blanques utilitzen l'ubranització com a àrea de caça de petits insectes sobretot a mig-matí i migdia.

- Nombrosos falciots negres es mouen depenen de les condicions climàtiques del moment.

- Algun ballester sobrevola el jardí.

- Un gafarró mascle canta des de la parcel·la del costat.

- Els estornells vulgars nidificants han augmentat envers a anys passat. Es paren al jardí, prou sovint a l'antena de casa.

- Un exemplar mascle de merla canta insistentment des d'una parcel·la propera.

- Es segueixen sentint oriols des del jardí, no gaire lluny.


Els rat-penats tot i ser actius des de fa setmanes, la nit del 24 a 25 de maig presenten nul·la activitat a causa de l'ambient fred ja des del vespre. Per altre banda tant sols es localitza un exemplar de sargantan aprofitant una clariana en el cel.
Insectes propis d'ambient càlid com ara les avispes segueixen sense aparèixer esperant l'arribada de la calor que aquest any es fa molt d'esperar (millor!).

Pel que fa a la vegetació com hem dit es mostra ben exhuberant i presenta una verdor intensa. Els roures ja han adquirit el fullatge estival a l'espera dels estirament del juliol que esperem que aquest any siguin generosos.
Com a part positiva destacar sobretot el naixement del que creiem que són aranyoners espontanis a la part esquerra del jardí per una causa clara; els excrements dels ocells que se'n alimenten. També han sorgit de la mateixa manera abundosos llorers, marfulls e inclús espècies no autoctònes com ara Ligustrum lucidum, del quals potser deixarem algun perquè ens faci de valla vegetal i de pas atraigui ocells amb els seus irresistibles (per als ocells) fruits.
La cara negativa, la primavera plujosa i fresca, també ha portat un expandiment de les plantes al·lotcònes invasores que haurem de controlar i erradicar molt seriosament de cara a l'estiu, ara malmetriem possibles nius. La horripilant passiònaria i un altre enderradera que no recordo el nom estàn produint vertaders estralls a l'equilibri vegetal del jardí.
Us recomano no plantar mai plantes foranees, però sobretot absteniu-vos de plantar endarrederes al·loctònes ja que solen tenir un fort caràcter invasiu. Millor centrar-se amb vinya i heura i evitar mal de caps.

Ocells: Pica-soques blau, Mallerenga carbonera,  Mallerenga blava, Mallerenga cua-llarga, Bruel, Raspinell  comú, Pardal xarrec, Pardal comú, Rossinyol, Tallarol capnegre, Puput, Garsa, Tudó, Tòrtora turca, Orenete vulgar, Oreneta cua-blanca, Falciot negre, Ballester, Gafarró, Estornell vulgar, Oriol, Merla, Falconiforme no identificat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada