Dia marcat per temperatures bastant benignes (1ºC-16ºC), amb pas d'alguns núvols a primera hora del matí.
Després del desastre de fa dues setmanes, avui podem dir que tot estava molt millor. I és que l'activitat dels ocells a les menjadores ha estat bastant bona; amb una gran abundositat i constància de pinsans i alguna novetat, com per exemple, dos lluers.
A més, hem afegit al jardí dues coses ben diferents que ens seràn ben útils en un futur inmeditat; una càmara de fototrampeig i un cirerer "Van".
Comentar també com a destacable, el desbrossament dels matolls i mates que han fet al emportar-se el pi caigut fa dues setmanes. Deixant-nos uns quants metres quadrats de terreny pelat, que això si, aprofitarem per plantar tres grans habitants nous del jardí (un d'ells, el cirerer plantat avui).
Per altre banda, dir que la temporada segueix ben suau i el fred no té ganes d'arribar. Anem com a mínim un mes enraderits.
Comencem explicant els detalls de la càmera de fototrampeig, que com ja us podeu imaginar ha estat fruit de les despeses del Nadal.
La càmera pot fer tant fotos com videos, els videos sempre duren 15 segons. Normalment aquestes càmeres es posen per a mamífers en llocs apartats i poc transistats i a la mínima que detecten un moviment fan un video o una foto, segons desitjis. En canvi, nosaltres al ambientar-la a la menjadora plana hem hagut de configurar-la per tal de que funcioni cada un cert temps, ja que si no estaria tot el dia gravant o fent milers de fotos (l'activitat de la menjadora no és gaire esporàdica). Per tant, hem optat per configurar-la per tal de que facio videos de 15 segons cada 15 minuts, com que normalment pujem cada dues setmanes, si fem el càlcul surten dues hores de gravació per cada visita. De totes maneres, això no és definitiu i de ben segur que ho prefilarem en seguents setmanes.
Comentar que la càmera funciona gràcies a un control que se'ns dóna al comprar-la, si no és té aquest no es pot fer funcionar.
L'hem posada a davant de la menjadora subjectada a una branca de pi sec que hem plantat al terra, que alhora subjecta la menjadora de malla que abans estava situada al kaki.
Si tot va bé, en el proper posarem uns quants dels videos resultants. A veure si "pillem" alguna especie nova que s'amaga quan visitem al jardí!
Això si, després de fer tot el muntatge als ocells els hi constava més entrar a la menjadora, però segur que serà questió de dies que es tornin a acostumar.
Ocells:
Destacar l'abundositat de pinsans comuns, l'aparició de dos lluers, el cant de la mallerenga petita en parcel·les próximes i, en general, la forta activtat a les menjadores.
Pardals xarrecs, un dels lluers femella, pinsà femella i mascle (primera i segona foto, respectivament) i mallerengues carboneres.
Venen en grups de 4-5, normalment parant-se a les branques altes del roure de dalt.
Fotos:
- 2-4 lluers han visitat el jardí. Recordem que feia setmanes que no se'ls veia. Amb les primeres glaçades sembla que alguns s'han animat a baixar al jardí. Hi havia un exemplar mascle i, creiem, que dues femelles. El mascle ens ha visitat a primera hora del matí, visitant tant les menjadores de malla, la menjadora plana i el terra amb els pinsans, les mallerengues el feien fora contínuadament. Les femelles ens han visitat durant la resta del matí, sempre en solitari, i també bastant acostumades a tot tipus de menjadora.
Foto testimonial d'una femella a la menjadora plana:
- Un bruel solitari ha estat caçant entre els arboços. Normalment, al gener, no se'n veuen pel jardí.
- Un exemplar de mosquiter comú, segueix alimentant-se en les encara presents fulles dels roures. Sempre arriba, quan el sol ja comença a escalfar, aproximadament a les 10:30.
- Segueix el tallarol de casquet mascle, també solitari, que portem veient de fa setmanes. L'any passat vam tenir una parella durant tot l'hivern sedimentada al jardí, aquest any a la femella no se la veu.
L'exemplar en questio es passa el matí entre el brancatge dels arboços i dels roures.
- Dos raspinells comuns han estat ben actius entre els roures i el pi del jardí. He observat que un pinsà semblava extranyar-li la presència d'un dels exemplars i s'ha espantat quan se li ha aproximat.
- Només hem vist un exemplar de merla, que ha sortit dels arboços a primera hora del matí.
- La parella de pica-soques blaus segueix ben activa. Avui ens han visitat varies vegades abans de posar-lis les pipes, fent fora a tot tipus d'ocells (inclús als pardals xarrecs), de la menjadora on s'aturen o inclús de diverses menjadores, per tant, amb comportament dominant.
- El pit-roig està ben sedimentat al jardí. Avui ens ha deleitat amb uns quants banys de sol (moviment de les ales i estirament del cap) a les branques seques dels roures que captaven els primers raigs de sol.
- Les mallerengues carboneres són abundants i constants, les emplomallades també segueixen molt constants al jardí ( a diferència d'altres anys, que en aquestes dates se les veu poc, més que res per l'abundositat d'altres ocells, sobretot dels lluers) i les blaves són més aviat poc abundants però bastant constants, ja que tenen poques oportunitats per accedir a les menjadores.
- Els pardals xarrecs han reduit el seu nombre en relació amb fa dues setmanes.
- Algunes bandades de tudons (mínim 40 exemplars), són aixecades a causa d'un rapinyaire no identificat, però amb tots els números de ser l'astor, que ja es va deixar veure en setmanes passades.
V.no
Ocells: Pinsà comú, Lluer, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Pica-soques blau, Raspinelll comú, Bruel, Mosquiter comú, Merla, Garsa, Tudó, Tòrtora turca, Pardal xarrec, Tallarol de casquet, Tallarol capnegre, Pit-roig, Rapinyaire no identificat, Estornell vulgar
Me encanta las fotos de los pajaros y de las instalciones ...... me motiva.
ResponEliminaGracias.
Gràcies a tú pel comentari. Ens encanta que, almenys a algú li agradi i li motivi.
ResponEliminaEncara no t'has animat a possar una menjadora al teu terreny? Quedaría perfecte al teu magnífic garrofer o algarrobo ;)