dilluns, 27 de desembre del 2010

Pocs fríngil·lids i molts túrdids

Aquesta setmana, el dia ha estat totalment anticilònic i la nit molt freda que ha proporcionat una bona glaçada.
El que m'ha sobtat és la reducció bastant dràstica dels fríngil·lids (caderneres, lluers, pinsans i pardals) i l'augment espectacular dels túridids (tords i merles).
Aquest any és molt bo per a la observació de túrdids ben destacables com el tord ala-roig o la griva cerdana. Són ocells que no solen ser abundants a la nostra zona, però degut a les continuades onades d'aire fred d'aquest any han estat impulsats fins les nostres terres. Al jardí no s'han vist o identificat però hi ha diverses observacions en zones molt properes.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CITES de blocs de L'Espanya nord al voltant de l'augment dels túrdids;






-Los que sí estaban levantados, y en apariencia desde temprano, eran los zorzales que llenaban los prados anexos al paseo. Conté 16 zorzales reales y 43 alirrojos. Hay una entrada fuerte de ambas especies, y de zorzales comunes, por toda Galicia.


- Los Zorzales alirrojos eran abundantísimos superando en algunas zonas a los ubicuos Zorzales comunes.
Como colofón y asociados a un bando de alirrojos, han aparecido unos 10 Zorzales reales. 


- Parece que los ampelis se están haciendo de rogar y que a pesar de la brutal ola de frío que esta congelando todo el norte de Europa y parte de la Península, no aparecen mas aves por mucho que busquemos entre las espineras y los arbustos con frutos. A falta de ampelis, estos días se está produciendo una fuerte entrada de zorzales, que ocupan gran parte de las praderías costeras que se encuentran descubiertas de nieve. La especie mas llamativa de este grupo es el Zorzal real o paniega (Turdus pilaris), que también suele ser la mas escasa de todas pero de la que en estos días se están registrando fuertes entradas de grupos de hasta 200 o 300 ejemplares. Hace un par de días encontré un pequeño grupo de unos 5 o 6 ejemplares comiendo en la rasa del Cabu Peñes.  Además de los zorzales comunes, los zorzales alirrojos (Turdus iliacus) tambián abundaban el otro día en las praderías de la rasa de Peñes. Esta especie es una de las más abundantes como invernantes y también una de las que más sufren la presión de los cazadores 




----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tornant al jardí:

A primera hora els tords comuns eren més abundants que mai. Quan encara no havia sortit el sol, merles i tords es disputaven el territori perseguint-se i buscant una branca forta per rebre els primers dèbils raigs de sol. Cap a les 9:00 un grup de 10 exemplars han volat, junts, direcció oest. Ens han visitat durant tot el dia (als arboços, roures...) i el seu pas en vol per sobre o a través del jardí han estat casi bé constants.
No seria extrany que entre tant tord comú s'hagués amagat una de les dos espècies nombrades a dalt, però que no ha estat enfocada amb els prismàtics.

Com he comentat els pinsans vulgars, els lluers i els pardals xarrec han estat bastant absents durant el dia d'avui. Els pinsans vulgars han baixat lleugerament el seu nombre i actuaven més insegurs que fa dues setmanes (mínim 15-20 exemplars), en canvi, els lluers han baixat bastant dràsticament el seu nombre fins al punt que només n'he avistat 4 exemplars. No acabo d'entendre el motiu d'aquest descens d'ocells, segurament és a causa de la ràpida desaparició de les llavors de fa dues setmanes,

Avui hem rebut la visita de 3 exemplars de mosquiter comú, que es dedicaven a buscar i rebuscar petits insectes terrestres entre les herbes glaçades. No els he vist buscar aliment en cap arbre o arbust, només al terra.
Un raspinell comú estava ben actiu i ocupat buscant els escassos petits insectes entre les escletxes dels roures i pins. S'ha estat dos minuts observant la finestra desde ben aprop, com si volgués entrar a dintre la casa.

Ens han visitat un parell de pardals de bardissa i de pit-roigos, molt actius. Hi ha moltíssimes mallerengues tant blaves, carboneres com emplomallades.

Cap a les 00:00 de la nit i amb una temperatura de -1ºC s'ha escoltat un gamarús. No és un ocell excepcional a la nostre zona, però només sol baixar a la urbanització en dies de fred rigurós.

A mig-matí un picot verd ha passat pel mig del jardí, deleitant-nos amb el seu característic "renillar" durant uns minuts.

Els pica-soques blaus, també, més desperts que mai. Queda confirmat que hi ha 3 exemplars. Han estat tot el matí al jardí amb els seus típics comportaments; persecucions, emmagatzemament de pipes...

Per acabar els ocells dir que els tallarols de casquet segueixen; aquesta vegada només he vist un exemplar femella (van reduint el nombre) i que s'ha vist un exemplar mascle de tallarol capnegre cantant entre els arboços.

Les fulles dels roures i de la troanella estan caient a marxes forçades i totes estan completament seques. L'ambient és totalment hivernal; fins les 11:30 l'herba, els troncs, les fulles... Estaven ben plens de gebre.

I per últim comentar que el gat ha estat present durant una bona part del matí, impedint que els ocells baixessin a menjar durant diverses estones.

Ocells: Tord comú, Merla , Tudó, Garsa , Tòrtora turca, Gamarús, Cotxa fumada, Pit-roig, Pardal de bardissa, Pardal xarrec, Pardal comú, Lluer, Pinsà comú, Raspinell comú, Mosquiter comú, Picot verd, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Tallarol de casquet, Tallarol capnegre, Estornell vulgar, Pica-soques blau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada