dimecres, 19 de gener del 2011

Menjadores al jardí 1/4

Avui publicaré la primera entrada en la que no posaré les observacions del dia (encara em falten 4 dies per poder tornar al jardí), sinó que us vull animar a posar menjadores per als ocells a l'hivern.
Segurament si esteu llegint aquesta pàgina és perquè us agrada l'observació d'aus, el planificament dels jardins, l'estudi del comportament animal... Qualsevol de les coses dins d'un gran món: La natura.
Per tant, ben segur que no us desagrada la idea d'ajudar als petits i no tan petits ocells a passar l'hivern, i a més, aprofitar per tenir-los ben aprop.

A l'hivern, el menjar no acostuma a abundar a la natura. Sobretot durant els dies més freds, als ocells no els hi és gens fàcil trobar menjar (poques hores de llum, escassetat d'insectes, plantes i arbres en letàrgia...). Les menjadores atreuen una gran quantitat d'ocells durant aquesta estació de l'any. Encara que només disposeu d'un balcó, un jardí petit o ni que sigui una finestra teniu moltíssimes probabilitats que els ocells s'hi acostin, obviament com més aprop dels boscos i com més freda sigui la zona més visites d'especies diferents podreu rebre.

Durant aquesta primera publicació de les quatre que en tinc previstes només us diré les coses més bàsiques per començar en aquest gran món. Això si, si ho feu perdurar any a any rebreu més visites en nombre i especies diferents. I una advertència un cop t'hi poses és ben díficil sortir-hi i cada any en vols més!

Jo, per començar,  em centraria amb els cacahuets per atreure als pàrids i altres petits ocells. El millor és comprar-se una o dos menjadores de malla, omplir-les de cacahuets i esperar una setmana. I si esteu en una zona "bona" us aseguro que en 2 dies ja teniu a les primeres mallerengues menjant. I com ja debe saber on hi han 2 ocells al cap de poca estona n'hi han 10, així que amb res ja tindreu el jardí ple d'ocells.
Si voleu començar més forts i atraure, de seguida, als lluers, pinsans, verdums, caderneres.... Podeu adquirir o construir-vos (en futures entrades us poc donar el model) les  menjadores en forma de plataformes o plats.









O si no voleu ni comprar ni construir-ne podeu començar dispersant el menjar per el terra. No recomanable.

Les normes bàsiques...

- Les menjadores han d'estar situades a llocs segurs (lluny de l'alcanç dels depredadors, lluny de carreteres...)
- No es pot posar, de cap de les maneres aliments amb sal, ja que resulten fatals.
- Les especies com els pinsans, els tords, les merles... Prefereixen menjar al terra.
- És aconsellable comprar menjar de bona qualitat.
-  Les menjadores s'han de mantenir netes (això m'ho hauria d'aplicar, encara, jo)
- El menjar tard o d'hora s'acaba podrint, si porta molt de temps fora, millor llençar-lo.

En la propera entrada d'aquest tema em centraré amb els tipus d'aliments i les diverses especies d'ocells visitants.
Salut!

3 comentaris:

  1. Molt bé,espero que en alguna de les quatre entrades expliquis com es poden compatibilitzar nens jugant a pilota i ocells... snif... és el meu problema... :-)

    ResponElimina
  2. Por favor!!!! Otra entrada sobre comederos!!!! Merci!!!

    ResponElimina
  3. D'aquí poc en faré una.
    Vaig just de temps..

    Suss, díficil el teu problema. Però jo crec que posant la menjadora una mica apartada ja estarà bé. I recordem que el jardí és nostre així que si els nens juguen a pilota els ocellls que s'esperin i ja tornaran quan l'ambient sigui més tranquil.

    Gràcies per comentar!

    ResponElimina