dimarts, 5 de juny de 2012

Polls i alguna sorpresa

Dia 3-6-2012
El dia estat, ja, càlid amb 17ºC de mínima i 26ºC de màxima. De fet, la calor ja ha estat ben present durant les anteriors setmanes amb registres superiors als 30ºC. Avui, el dia ha començat ennuvolat fins a tapar-se completament i deixar algun ruixat feble, tot i que a partir de mig-matí s'han obert grans clarianes.
L'activitat d'ocells segueix forta amb algunes cites poc usuals i més per les dates com ara la visita d'una griva, les mallerengues petites... de les quals parlàrem extensament en el seu apartat.
Els arbres mostren una profunda verdor primaveral i els més primerencs en estirar ja porten un estiraments ben destacables, a veure com els anirà als tardans. A més, les floracions d'arbusts i enradederes són presents arreu del jardí.

Abans de començar amb els ocells comentar la per fi, resolta, problemàtica dels pins pinyoners secs. Efectivament després de tenir que donar-lis un impuls, els propietaris s'han decidit a tallar-los i, a més, val a dir-ho d'una forma excel·lent respectant força la vegetació (de moment). Amb aquest tema resolt, per fi ja no tenim el temor que en qualsevol moment una gran part del jardí pot quedar destrossat.


Els ocells
 Com ja hem comentat hem rebut algunes cites inusuals, dintre d'aquestes algunes ja es van fent usuals, per exemple, la visita de mallerengues petites cada vegada és més usual, quan fa uns mesos era totalment excepcional. També podem ficar dins d'aquest sac les visites d'almenys un picot garser gros, que cada cop és més normal veure'l pels troncs del roures del jardí, quan fa un temps ni ens ho haguéssim imaginat.
Avui, els ocells que passen pel jardí de visita per alimentar-se... han estat bones, mentre que els residents que no es solen moure del jardí com ara el rossinyol han estat poc constants per causa de la recent molèstia de la tala dels pins.
Ressenyar, també, la presència de volantons, sobretot dels pica-soques blaus, que ara comentarem.

- Una griva s'ha aturat al pi pinyoner del jardí cap a les 9:30 del matí. Ens hem adonat de la seva presència gràcies al xivarri dels ocells petits en localitzar-lo, a la copa del pi un bruel l'empaitava amb insistència mentre algunes mallerengues carboneres feien crits de l'alarma, absolutament totes han estat pendents del túrdid fins que aquest ha abandonat el lloc perseguit pel bruel i una mallereng carbonera. Mai haviem vist un rebuig d'aquesta mena cap a un turdidae.
Les cites de grives al jardí són ben escasses, de fet, tant sols va estar present un hivern de fa mínim dos anys, en el que baixava a l'escala a alimentar-se. Per tant, es tracte d'una cita ben destacable, no sabiem de grives nidificants a les inmediateses.

- Un picot garser gros ha visitat el jardí a mig-matí. S'ha aturat directament al roure gran de dalt on ha restat dos minuts, on acusat pels pica-soques blaus ha marxat fins al pi pinyoner del jardí per volar després a una parcel·la propera. Avui no s'ha decidit a entrar a les menjadores, potser, fins i tot, es tractés d'un exemplar diferent. Els pícids, potser per una major presència no criden tant l'atenció dels petits ocells, tot i que si estàn lluny (per a ells) millor.
Tenim la percepció de que ´durant els útlims anys hi hagut un augment de població d'aquest pícid per la zona. Realment no és díficil detectar-lo per les zones verdes de l'urbanització e inclús a l'alzinar en recuperació de dalt.

- Un exemplar de puput ha cantat vàries vegades. Cap al migdia ha volat fins al pi pinyor del jardí, d'on després de detectar-nos ha volat a la parcel·la del costat. La veritat és que les puputs són prou constants i asídues durant els últims mesos d'estiu i primavera (l'any passat també se'n veien).

- Un altre notícia ben destacable és la presència de mallerengues petites. Però no una ni dos, si no que una família ben formada d'uns 7-9 exemplars amb 2x adults i els que resten polls. No han tocat les menjadores. Han passat per les copes altes dels arbres. És una notícia ben destacable, ja que mai haviem vist mallerengues petites en època de cria (al jardí) ni molt menys amb polls, increíble com les poblacions d'ocells van vairant d'un any a un altres. Pot ser que estiguem a l'inici d'una relativa abundància d'aquesta espècia al jardí i a les zones del voltant, on fa res era díficil de veure.

- Però realment els protagonistes del dia han estat la família de pica-soques blau. Aquest any han tirat endavant 3 polls. Són més que constants al jardí. Els polls demanen menjar als progenitors constantment i mantenen disputes quan no aconsegueixen aquest, ja es veuen prou espavilats i, per tant, ja deu fer dies que han sortit del niu. Acompanyen sovint als pares a les menjadores i, a vegades proven d'extreure cacahuets, però prefereixen mil vegades més esperar que els hi donguin directament al bec. La població de pica-soques blau a la zona també creix exponencialment gràcies en gran part a la parella reproductora que ha tirat endavant mínim 6 polls en els últims 3 anys, no és un gran nombre però van fent. Comentar que s'ha trobat un niu d'aquesta especie al bosc d'alzinars calcinats (en les nostres caixes-niu), tot  i que no es confirma activitat en aquest.- Les mallerengues carboneres segueixen abundants. Seguim amb la tònica de fa dues setmanes: sobretot mascles. Però avui ja s'han vist els primers polls, que pel seu comportamet no fa gaire que han sortit del niu. Han estat mínim 3x que demanaven amb força als seus progenitors, aquests a diferència dels pica-soques, casi bé no alimenten els polls amb cacahuets si no que se'ls menjen ells i caçen orugues i aranyes pels joves. Hi ha un mascle dominant que entorpia l'alimentació dels pollets constantment perseguint els pares.- Es veuen uns quatre exemplars de mallerenga blava, tot i que no es veuen pollets per enlloc cosa que ens densconcerta ja que fa dues setmanes estaven apunt de sortir del niu, mai sabrem el qua ha passat i segurament hagin tirat endavant, però ens ha quedat un mal regust. Les mallerengues blaves no aconsegueixen tirar endavant gaires pollades a l'urbanització, sempre queden les segones postes...

- Una parella de tallarols capnegres ben constant al jardí inclús quan hi sortim. El mascle canta insistentment i la femella es troba prou activa, inclús hem presenciat al mascle accedir als arboços amb una presa al bec, cosa que sumada a la seva presència constant pot representar que hi ha polls a un niu entre els arboços. A més, això podria explicar la seva absència fa dues setmanes (incubació). Si realment és així ho deuen haver passat malament amb la tala dels pins.
Es mostren confiats.

- Els rossinyol o rossinyols segueix/en presents però les seves visites cantores al jardí s'han reduit dràsticament amb la tala dels pins. Ja no es mostra confiat ni es mostra com fa dues setmanes i normalment canta en parcel·les colindants. A veure quina és la situació d'aquí dues setmanes.

- Els pardals xarrecs segueixen acudint a les menjadores amb exemplars polls, però han reduit el seu nombre.

- Mínim 1 exemplar de bruel ha visitat el jardí durant força estona. Ha protagonitzat la persecució de la griva i s'ha alimentat a les branques altes dels roures i pi.

- Els raspinells comuns segueixen pel jardí.

- Els tudons han remuntat la seva constància al jardí. Un mascle "parrupeija" constantment des del jardí, tot i que no hi ha indicis de renidificació. Altres mascles li fan competència des de parcel·les colindants, si et pares a escoltar en sents per tot arreu. A veure si efectuen una segona niada al pi pinyoner com l'any passat. L'aturació de la niada primerenca cada cop estem més convençuts que va ser per la mort de la femella, per causes, és clar, desconegudes. Però crec em tinc que informar millor d'això de la "media veda"... Ja que se sent alguna bala de tant en tant.

- Les garses es senten desorientades amb la pèrdua del seu "posadero" preferit: el pi sec. Tot i així segueixen constants al jardí. Encara no es veuen polls.

- Un exemplar de gaig passar a primera hora per sobre del jardí. Després, segurament el mateix exemplar, s'atura al pi pinyoner del jardí on es ràpidament acusat per mallerengues i garses.

- Les tòrtores turques també mostren un certa desorientació amb la tala dels pins. Es mouen bastants exemplars per la zona i canten insistentment des de la antena.

- Estornells vulgars i pardals comuns fan passades per sobre del jardí sense aturar-se.


- Les orentes vulgars caçen insectes insistentment per sobre del jardí, així com les orenetes cua-blanques experimenten un cert augment per la zona.

- Els falciots negres ja es troben totalment establerts i com alguns exemplars de ballester caçen a mitjà altura.


Comentar, per últim, l'absència de mallerengues emplomallades. I que s'han sentit oriols, sobretot a primera hora del matí per parcel·les properes.La vegetació

El jardí està ben verd i la calor comença a notar-se en forma de ràpid creixement en les "males herbes", aquestes amb temperatures superiors a 30ºC adquireixen colors marronosos. Però els arbres i arbusts estan ben fermes i en bon estat en general. Els nous es mostren més o menys bé. L'auró argentat, per exemple, mostra un aspecte del tot sà i no té símptomes d'haver patit en el transplantament, mentre que l'auró blanc tot i restar totalment verd i amb alguna sàmara aillada, com ja sabeu té la branca superior seca. El liquidàmbar primavera a primavera anirà adquirint més bon aspecte, actualment té unes fulles ben grans i amb una gran bellesa, a veure si estira almenys uns pocs centímetres aquest any. Per acabar els "caducifolis alts" comprats, comentar que la moixera de guilla, com ja deiem fa dues setmanes ha reviscut prou bé, sembla que les flors han cuallat i creixen noves fulles al peu de l'arbre, la veritat és que de moment no mostra un aspecte saludable.
Els ràpids en estirar, aquells que ho fan en abril-maig-juny; els fruiters. Tenen uns estiraments més que considerables. La prunera "Santa Rosa" ha estirat de 50 a 100cm depenent de les branques, els cirerers tampoc es queden enrere amb estiraments de 40 a 60cm.
Els perennes que juguen a un altre lliga també han començat a crèixer. El arboços van tindre el creixement fa dues setmanes, sempre poc destacable, en canvi, els llorers que començen a deixar veure els fruits que maduraran a finals d'estiu estan ara desenvolupant les noves fulles, de moment els més avançat ja han crescut fins a 40cm. Els marfulls, també creant el fruit, també han crescut, poc en general, uns 20cm.
Pel que fa els "Quercus", els roures estàn ben verds, amb algunes fulles que aquest any s'han quedat una mica raquítiques, d'aquí dues setmanes ja haurien de començar a entreveure's el creixement, que sembla que aquest any no serà gaire destacable. Les alzines (petites) del jardí han fet tímids estiraments (10cm) a l'espera de fer-los més intensos amb l'arribada de l'estiu,
Les flors, quan no són les flors de camp (març), les flors dels fruiters (març-abril), les flors dels arbres caducifolis i pinus (abril-maig) és el moment del Ligustrum Ovalifolium, l'esbarzer, la passionària i el gessamí que no fallen a la seva cita de primers de juny. Ara començen la floració que durarà ben bé unes dues setmanes. Aquestes flors són les que veritablement atrauen més insectes, sobretot la dels esbarzers i la troanella que torna bojes a abelles, papallones...
Per últim destacar que cam plantar dues pomeres de llavors i sembla que almenys una d'elles creix correctament. Així com l'avellaner no acaba de tirar bé (no creix).

Fotos (explicacions a dalt):

L'auró argentat, el blanc i l'americà respectivament:El liquidàmbar:Moixera de guilla:
Prunus salicina:
Cirerer:Llorer:Creixements de pi pinyoner:Ligustrum ovalifolium;
Ocells: Griva, Puput, Picot garser gros, Bruel, Raspinell comú, Mallerenga petita, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Pardal xarrec, Pica-soques blau, Rossinyol, Tallarol capnegre, Tudó, Gaig, Garsa, Tòrtora turca, Estornell vulgar, Pardal comú, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Falciot negre, Ballester

2 comentaris:

  1. Hola bones, jo també tinc bastants ocells al meu jardinet, com visc a Anglaterra molt d'e lls no me se els noms en català, aixina uqe moltes gràcies per fer aquest blog, et posaré en la meua llista de blogs favorits i visita el meu, per favor.

    ResponElimina
  2. Un jardí a Anglaterra! A molts ens agradaria poder disfrutar-lo. Molt complet el teu blog, a veure si t'animes a mostrar més els ocells que segur el visiten ;).
    Salut.

    ResponElimina