diumenge, 26 de maig del 2013

Extra: Estudi de les caixes-niu fora del jardi - temporada 2013

Com ja vam comentar en el seu moment, ja fa dos anys; http://lanaturaalmeujardi.blogspot.com.es/2011/05/observacio-de-les-caixes-niu-fora-del.html , estem fent un projecte de recuperació d'insectívors en una zona boscana molt afectada per l'incendi de 1994 que es troba en plena recuperació.
El paisatge actual es compon de sureres supervivents i arboços, marfulls, llentiscles, brulls... en les zones més expostes al sol (la majoria de llocs), que sel's hi sumen roures martinencs de rebrotació i pins de ràpid creixement a les zones més ombrívoles. Destaquen, però, petits reductes humits que es salvaren del foc on s'hi troben aurons, aranyoners, bedolls joves i roures martinencs de tamany considerable.

Aquest any l'ocupació no ha estat al 100% però també s'han obtingut bons resultats. Dues de les caixes no s'han ocupat i dues més no s'han estudiat per estar en zona díficil i evitar molèsties innecessàries.
Abans de començar; sentim la mala qualitat de les fotografies, ja que les fem el més lluny possible i amb el mínim temps possible per tal d'evitar molèsties.

Caixa A6: És la primera que trobem al entrar en el bosc. En una zona on l'alzinar muntanyenc s'ha conservat per estar propera a l'urbanització.
Hi trobem un niu de mallerenga carbonera, que pel seu estat ens fa pensar que ja ha estat abandonat; signes d'activitat i cap signe de depredació.
Foto:

Caixa A1: Per segon any consecutiu ha estat ocupada per una parella de pica-soques blau que tot just avui, dia 25, alimentava els pollets crescuts insistentment. D'aquí 1-3 dies ja sortiran.
Fotos:



Caixa A3: Una parella de mallerengues carboneres es manté fidel en aquesta caixa situada en plena sureda calzinada des de fa tres temporades. Els polls se senten des de ben lluny, per tant, tampoc tardaran en sortir.


Caixa A4: També situada en plena sureda calzinada i en plena solana mentre l'any passat va acollir una posta abandonada de mallerenga blava aquest any les mallerengues carboneres les han relevat. Es troben en plena alimentació dels pollets.


Caixa A5: També en una surera prou aillada. L'any passat hi van criar satisfactòriament una parella de mallerenga carbonera però aquest any extranyament no presenta signes d'ocupació. No la canviarem de lloc i esperàrem que l'any que ve es torni a utilitzar.

Caixa A7: Situada en un pi jove d'uns 6-7 anys, en una zona on les sureres calzinades ja comparteixen espai amb altres arbres com ara els pins (en aquest zona creixen amb prou força) o inclús els primers plantons d'aurons. Ocupada per una parella de mallerengues carboneres amb la prole també crescuda ja.


Caixa B1: Situada en una zona on el bosc enclotada que es salvà del foc; roures i alzines muntanyenques sobretot. La caixa és nova d'aquesta temporada i acull una parella de mallerengues blaves que alimenten insistentment les cries també crescudes.


Caixa B2: Situada en una bosquet de roures martinencs molt proper a la caixa B1 hi trobem un niu amb grans senyals d'activirat de mallerenga carbonera que sembla depredat per el nombre de plomes que s'hi troben. El forat no ha estat engrandit com en d'altres caixes que havien estat depredades en anys anteriors, descartant d'aquesta manera picots garsers grossos, esquirols, rossegadors de mida mitjana... Agraim si algú pot donar-nos alguna orientació. Foto:
Sembla ser que el causant de l'estrall té bastants números de ser una mostela. Segons estudis seriosos, el rosegador que amb diferència més expolia les caixes-niu, en atacs nocturns i normalment amb l'objectiu de depredar sobre la femella o sobre els polls crescuts. Tal com es veu la caixa, sembla que la depredació podria haver estat sobre una prole ja avançada i que la femella adulta se n'hauria salvat. Queda el dubte.


Caixa AR1: Situada próxima a una rivera on s'hi plantaren acàcies no presenta cap signe d'activitat.

Caixa AR2: No estudiada pel seu llarg i díficl accès però des de fora no es senten pollets. També situada just en la riera de les acàcies. Al setembre (amb la neteja de les caixes) veurem si hi ha indicis d'ocupació.

Caixa B3M: Única caixa feta per a ocells de mida mitjana i situada a les runes d'una edificació envoltada de bedolls, aranyoners i cierers dins d'un àmbit forestal. Confiem que hagi estat ocupada. No s'ha pogut veure ni estudiar pel seu díficilissim accès. Al setembre veurem si hi ha indicis d'ocupació.

7 comentaris:

  1. Molt interessant!
    Jo aquest primer any he posat un niu petit(per pàrids suposo)fet de palla, i un altre de fusta més gros, a dos salzes que tinc al final del jardí. De moment res de res, cap activitat ni tampoc hi veig cap ocell als voltants.
    He posat un niu per cada arbre i no hi he posat cap menjadora a menys de 20 metres(on hi tinc les del jardí).
    Per cert, vaig veure un ocell de la mida més o menys d'un Picot Garser Gros, però era diferent. Tenia una taca vermella al cap i un bec força llarg i punxagut.

    ResponElimina
  2. a..i de cries d'ocells nouvingudes al jardí fins al dia d'avui 29/5/13 vénen 1 de verdum, 1 de pardal, gairebé segur 1 de Pica-Soques Blau i no sé si de Gaig i Garses però n'hi han almenys 1 més de cada.

    ResponElimina
  3. Bones!
    Al niu fet de palla no se a que et refereixes. Nius que no siguin en forma de caixa-niu solen tenir una efectivtat nul·la ja que els que no depenen dels forats faràn el niu allà on vulguin. Si penges caixes-niu segur que obtindras resultats bons i més si et visiten mallerengues i pica-soques en menjadores properes.
    L'ocell que descrius té tota la pinta de ser un picot verd, força comú. Pel que fa a les cries enhorabona; les cries de pica-soques blau presenten un aspecte peculiar però sobretot les localitzaràs pel seu constant reclam molt diferent al de l'adult.
    Salut!

    ResponElimina
  4. Confirmat! És un picot verd l'ocell que vaig veure al jardí.
    Posaré noves caixes-niu, aviam si hi sóc a temps.

    ResponElimina
  5. Bones.
    Potser ja coneixeu això que us explicaré però sinó crec que és interessant.
    Veig que teniu nius que podeu observar bé: hi ha un projecvte que es diu: NIUS.CAT
    Serveix per fer un seguiment de la reproducció dels ocells a Catalunya, ja hi participo, no sé, és interessant i com més imformació hi hagi millor. Mireu-vos ho i animeu-vos.
    Sort.
    Aniol.

    ResponElimina
  6. La veritat és que si que sembla interessant, sabiem de la seva existència però no l'haviem mirat en detall.
    Gràcies!

    ResponElimina
  7. De res. Animeu-vos a participar-hi. Ara ja és tard però per la primavera que ve...

    ResponElimina