dilluns, 4 d’octubre del 2010

Comença la temporada de tardor

La tardor, ja està aquí, però meteoròlogicament parlant encara tardarà una semana.
El jardí, està ben verd, degut a les generoses pluges de Setembre. Els roures amb les fulles ben verdes i amb un bona temporada pels aglans, n'hi han moltissims sobre dels arbres, encara creixent. El seu pes sembla que faci que les branques tendeixin a tirar cap avall. Desde fa unes dos semanes ha començat a crèixer una herba fina i verda que substitueix a les herbotes seques de l'estiu.
Fa tres semanes vam començar a omplir les menjadores de cacahuets i pipes. Hi ha hagut novetats, la menjadora "plana" l'hem posada molt més aprop de la casa, per poder fer algunes fotos, a més, ara comprem una barreja de pipes pelades i sense pelar, perquè els que no les poden pelar també puguin apropar-se.
Les mallerengues carboneres que semana a semana van augmentant el seu nombre, els hi encanten les pipes pelades i les prefereixen abans que pelar-les, com sempre havien fet. De fet, són les que donen més color al jardí, voleitejant, perseguint-se i fins i tot deleintant-nos amb els seus cants.
Les més confiades; mallerengues emplomallades i blaves. Venen en menys nombre. Els hi encanten les pipes pelades (cosa nova per a elles), ja tinc ganes de fer-lis unes bones fotos la setmana que hi tornem.
La parella de pica-soques blaus que després d'un temps ens han tornat a visitar, agafant cacahuets, pipes i amagant-los a les escletxes dels roures i pins. Han visitat les caixes-niu, per curiositat. A veure si la primavera que ve tenim més sort i les ocupa aquesta maravellosa especie.
Els pardals xàrrecs, que sempre ens fan pensar que per fi s'han anat a finals d'estiu. Han tornat i de quina manera, n'he contat com a mínim 10, i començen a dominar certes menajdores.
Com a hivernant, només he avistat el pit-roig, que ja porta dues semanes al jardí, ah i els tallarols de casquet, que més que hivernants els posaria com a pre-hivernants, ja que quan arriba el fred de veritat casi no se'n veuen per la zona. Ara estan mirant a veure si acaben de madurar les cireretes d'arboç, que amb una semana o dos les més tardanes, estaran ben vermelles. Els estornells i els tudons han augmentat els seu nombre, però no molt significativament.
En migració, com a més destacat, les orenetes, tan les vulgars com cua-blanques que durant tot el dia van passant amb grups de moltíssims exemplars, aprofitant les bones temperatures que estem tenint aquests dies. Ja porten dues setmanes en pas.
També hem de destacar que s'han vist com a mínim 4 exemplars de dragó comú per les parets de la casa, un de més de 20cm, que les sargantanes segueixen actives aprofitant els últims dies de sol potent i que els rat-penats segueixen volant a les nits. Els reptils calculo que els hi queden com a molt dues setmanes per posar-se en latencia fins l'abril que ve, en canvi, els rat-penats poden estar perfectament un mes encara actius.

Vaja, que comença a intuir-se que se'n va (per fi) l'estiu amb les calors, i arriba la tardor després d'una pretardor ben generosa.

Ocells:
Tudó, Garsa, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Mallerenga carbonera, Gaig, Pardal xàrrec, Estornell vulgar, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Pit-roig, Tallarol de casquet, Pica-soques blau, Raspinell comú, Merla, Tòrtora turca

2 comentaris:

  1. Gràcies pels comentaris.
    M'alegra molt trobar blogs d'aquesta mena, evidentment el penso seguir.
    Felicitats per la feina.

    Alfons

    ResponElimina
  2. M'alegro que t'agradi. Gràcies a tú i segueix amb el teu meravellos bloc ;)

    ResponElimina