diumenge, 14 de novembre de 2010

Novembre verd

Amb aquestes temperatures tant benignes que estem tenint, al jardí no hi ha tan de moviment com el normal per les dates. Els ocells es mostren menys confiats i venen en menys nombre del que seria normal.

És increible la quantitat d'aglans que han caigut dels arbres, per cada metre quadrat hi ha més de cinquanta aglans i el millor és que n'hi ha molts que encara resten als arbres. A cada cop de vent, cauen mínim 10 aglans.
Els roures a primera vista semblen trobar-se més aviat a la primavera que no pas a mitjans de Novembre. Els exemplars més grans tenen contades fulles amb colors groguencs,  però que si no t'hi fixes no les veus.
L'arç, ja ha deixat anar les seves febles fulles. Només li queden alguns ramells de llavors seques mogudes i sent disminuides constantment per acció del vent.
La troanella (Ligustrum ovalifolium), comença a canviar de color les seves fulles, donant un toc més tardorenc al jardí entre tant roure verd. Ha produit més fruits que mai, els quals es troben en el seu punt àlgid de la seva maduració.
Els cirerers d'arboç ja han perdut els seus fruits i ara ens han sorprès centenars de flors blanques que atrauen a multitud d'insectes, que encara volen, i aquests a ocells que aprofiten per fer-se un bon banquet.
Dir també, que la enradadera ja ha perdut totes les fulles i que el cirerer i la prunera encara no donen símptomes de tardor.

Entrant, ja, amb el tema dels ocells. La veritat, és que aquest any trobo que n'hi han pocs per les dates en que ens trobem. Esperem que en les properes setmanes augmenti el fred i augmentin el seu nombre.
Els tudons han augmentat encara més el seu nombre, durant les primeres hores del matí un magnific estol d'uns 50 exemplars sobrevolaba la vall d'una banda a un altre amb una bellesa impecable. En el jardí s'hi aturaven bastants exemplars a descansar i a agafar algun dels aglans que encara resten als arbres. Tota l'urbanització està plena d'aquestes pacífiques i boniques aus.
Aprofitant l'abundositat de tudons, els rapinyaires estaven més actius que mai. Cap a les 9:30 del matí un esparver vulgar ha atravessat literalment, el jardí, creant pànic entre els ocells del jardí. Poc després un falcònid no identificat (xoriguer comú, falcó cama-roig o falcó peregrí) ha sobrevolat el jardí.
Les garses han augmentat el seu nombre, no hi ha un sol minut en que es senti el seu grinyolar, tan típic.
Les mallerenges carboneres, blaves i emplomallades segueixen com sempre, venint amb grups i menjant el troben a les menjadores.
Els pinsans comuns, en contra del que pensava, segueixen sense baixar a menjar llavors de les que es troben tant a la menjadora com al terra. Aquesta vegada n'he contat 5 exemplars, però ben segur que n'hi han més. Venen, es paren als roures, canten i se'n tornen, esclar, que amb màximes de més de 20ºC, tampoc és d'extranyar.
Com a novetat, s'han vist mínim dos exemplars de lluers sobrevolant el jardí i en arbres propers, encara molt distants.
També com a novetat ens han visitant dos petits insectívors que feia temps que no se'n veien per aquí; el bruel i el mosquiter comú. Que aprofitaven l'abundositat anormal d'insectes entre les flors dels cireres d'arboç. El bruel ha vingut amb parella, en canvi, el mosquiter comú era un sol exemplar.
Tant el tallarol de casquet com el capnegre segueixen voltant pel jardí. Ara sobretot s'alimenten en les coníferes nanes que semblen tenir uns fruits que els hi encanten.
Al pit-roig se'l veu més actiu, no ha parat de picotejar el pastís de cacahuet.
Però el fet més destacable de tots és la reducció dràstica dels pardals xàrrecs, dels quals només s'ha vist un exemplar, per un motiu desconegut. Aquest fet és excessivament extrany, si durant la propera visita encara no se'ls veu podriem començar a pensar que el motiu, és l'èsser humà. Deixem el tema en l'aire.

Cal dir que s'han tornat a veure exemplars de sarganta comuna i de dragó comú, suposo que desorientats per el càlid sol que hi ha hagut. Tots dos eren exemplars joves, de mida petita.
Els insectes,com he dit, tampoc han brillat per la seva ausència.  He vist multitud de papallones i demés insectes alats (mosques..), en canvi, ben pocs de terrestres (formigues...).
I de rat-penats, ni un. Aquests quan comencen la letàrgia no la solen interrompre fins quan arriba la primavera, ben arribada.

No m'agrada gens la gestió que està permetent l'alcalde del poble. Darrerament han tallat dos roures ben grans, suposo que amb el motiu de contruir més i més. El netejament de les parcel·les és ben excessiu deixant només els arbres i ademés com si fossin pals a causa d'una poda dràstica que apliquen fins i tot als pins.
Fa 15 anys, només erem quatre cases i tot era un gran bosc. A més fa 5 anys van arrassar una gran quantitat de parcel·les amb l'objectiu de construir cases, doncs la majoria d'aquestes cases encara no s'han vengut i encara volen tallar més arbres? La veritat és que no ho entenc...
Al final acabaré posant una denuncia o alguna cosa per l'estil,  no ho aguanto.

Ocells:
Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Tudó, Garsa, Tòrtora turca, Merla, Estornell vulgar, Esparver vulgar, Falcònid no identificat, Pit-roig, Pardal xàrrec, Mosquiter comú, Bruel, Tallarol de casquet, Tallarol capnegre, Gavià argentat, Pinsà comú, Lluer, Cadernera

2 comentaris: