dilluns, 18 d’abril del 2011

Arribades del sud i molta diversitat

La bonança ja ha arribat defnitivament (aquestes dues setmanes a fet una calor anormal), per tant al jardí es respira un ambient, ara si, totalment verd i ple de vida. Les menjadores ja no són visitades tant regularment i la quantitat d'ocells segueix en descens. Això si, la varietat d'espècies és impressionant i hem rebut la visita d'alguns ocells molt esperats, com ara el mastegatatxes.

El matí ha estat bastant fresc amb 6ºC de mínima i el migdia suau amb una temperatura màxima al voltant dels 20ºC. Cap a les 12:00 han aparegut alguns núvols que tapaven el cel a estones.
La variabilitat d'especies d'ocells, tenint en compte que ens trobem fora de període hivernal, ha estat considerable. El pas prenupcial s'ha fet més de notar que fa dues setmanes.
Els arbres ja estan tots amb fulla, excepte l'avellaner que encara no ha acabat d'obrir els borrons. Els roures tenen un verd impressionant!



Els ocells

Tenim una sèrie de nou-vinguts al jardí, que no fallen a la seva cita de mitjans d'abril. Ocells com el rossinyol, mastegatatxes, orenetes, falciots i puputs han estat els protagonistes del dia (pas prenupcial).
Per contra, ens han faltat els mosquiters, els quals sembla que aquest any ens deixaran amb les ganes.

  • Els impecables mastegatatxes no han fallat a la seva cita prenupcial. A primera hora del matí (7:30 am) hem localitzat un exemplar femella als roures d'abaix, que ha volat ràpidament cap els pins de la parcel·la del costat. Més tard, cap a les 11:00 del matí ha aparegut un exemplar mascle i un femella, l'exemplar mascle ha estat al jardí fins les 11:30. Ens ha mostrat les seves habilitats caçadores, caçant orugues al roure de dalt a menys de 2m de la finestra. Un exemplar maravellós.      Per tant ens han visitat un mínim de 2 exemplars i un màxim de 3 exemplars.
  • Hem rebut la visita de una o dues puputs. Han passat en vol baix sobre el jardí. La primera visita ha estat cap a les 11:00 en direcció nord, la segona ha estat al voltant de les 12:00 en direcció nord-oest.
  • Un tallarol de casquet mascle ha cantat desde els roures d'abaix i el pi. Més tard s'ha vist entre els cirerers d'arboç.
  • Una parella de tallarols capnegres han estat constants al jardí. Durant tot el matí ens han deleitant amb els seus cants, els seus vols, les seves piruetes mentre caçen insectes entre roures i arboços...
  • Els gafarrons segueixen cantant i fent persecucions territorials.
  • Un altre dels nou-vinguts: ha estat el rossinyol. Ha cantat durant gran part de la matinada fins les 7:30, que s'ha translladat a una parcel·la propera per seguir cantant.
  • 3 merles sobrevolant el jardí en direcció nord-est, en una persecució. Semblaven 3 exemplars femella.
  • 1 exemplar d'esparver vulgar creuant el jardí de nord a sud. Sembla que els esparvers s'han establit a la zona, ja que en la gran majoria de visites el localitzem, sense dubte, una gran notícia. Aquest exemplar semblava jove i volaba molt ràpidamen, com si volgués fugir d'alguna cosa.
  • Una de les majors sorpreses ha estat: el xoriguer comú. De sobte el pica-soques blau (segurament intentant defensar el territori) ha format una sèrie de reclams continuats entre els arboços, volant de tronc a tronc amb la mirada fixada al terra. Aquests reclams han atret a una parella de garses, que també, s'han estat una bona estona mirant el terra des de els arboços. De cop, els reclams s'acaben i surt des de l'epessor dels arboços el xoriguer comú, passant literalment pel mig del jardí, amb una presa a mig acabar aguantada per les afilades urpes de les potes (la presa tenia pinta de poll de garsa, tot i que també podría ser un ratolí, pardal...). Comentar que mentre el xoriguer es menjava la presa, una parella de mallerengues carboneres menjaven a les menjadores tranquilament.     
  • Mínim 3 mallerengues emplomallades.
  • Les mallerengues carboneres vénen amb parelles i algunes sempre en solitari (com vàrem comentar l'altre día). Visiten les menjadores, però sobretot, es fan autèntics banquets menjant les abundants orugues que es troben entre les fulles dels roures.
  • 4 exemplars de mallerenga blava (2 parelles). La parella del niu, no ha entrat en tota la jornada al niu en questió. En parlem més detalladament a l'apartat
  • La parella de pica-soques blau segueix entrant al niu, agadant pipes,cantant...
  • La parella de garses que ha fet al niu a les parcel·les d'abaix es mostra molt dominant i fa fora a les altres parelles. Els hi encanta descansar a la branca seca del roure alt d'abaix. A mig matí ha aparegut un exemplar que tenía el comportament d'un poll (demanava menjar insistentment, el seguía a tot arreu...), però tenia un vol perfeccionat i un aspecte d'adult.
  • Les tòrtores turques ja estan emparellades.
  • Els tudons no són gaire abundants,jo diría que menys que l'any passat per les mateixes dates. Es concentren als pins de les parcel·les d'abaix, on sembla que com cada any hi estan niant.
  • Els estornells vulgars són prou abundants per les dates en que ens trobem. Passen constantment per damunt del jardí.
  • Les orenetes vulgars són molt més abundants que l'altre vegada. Hi ha exemplars que es comencen a establir a la urbanització i d'altres que passen en grups per la vall.
  • S'ha vist la primera parella d'orenetes cua-blanques de la temporada a la urbanització
  • També els primers exemplars de falciot negre.
  • I la primera parella de ballesters.
  • Els pardals xarrecs són omnipresents al jardí. Tot i que, igual que en tota la tardor i hivern, no són ni tan confiats ni tan abundants com en anys anteriors. Mínim 7 exemplars.
  • S'ha vist una femella de pardal comú entre els cirerers d'arboç, just desprésde que el xoriguer s'anés amb la presa. A més semblava atontada, i s'ha estat un bon temps aturada sense moure's. Per tant una hipòtesis viable seria que la presa podría tractar-se d'un pardal comú.

Altres

Els rat-penats segueixen molt actius i ja han començat a ocupar els seus llocs de nidifació de dintre casa.
N'hi ha múltitud d'insectes: avispes, papallones,formigues...
Les sargantanes comencen a buscar els llocs de cria.


Caixes-niu

La caixa de 28mm: Fa dues setmanes deiem que la parella de mallerengues blaves havía començat la construcció del niu. Doncs ara, malauradament, hem de dir que no han entrat en tot el matí dins la caixa (o almenys no ho hem vist). La parella segueix al jardí, però no és ni molt menys tan territorial com fa dues setmanes, a vegades, el mascle canta des de els roures d'abaix. Però es passen molt de temps fora el jardí.
De fet, en podem treure moltes hipòtesis, i no totes dolentes:
- Podem pensar que la femella està prenyada, però encara no ha posat els ous.
- Podem pensar que s'han sentit amenaçades per l'abundositat de rapinyaires i altres depredadors
En fi, infinitat de coses, de les quals ens desenganyarem d'aquí dues setmanes.

La caixa de 32mm: Fa dues setmanes deiem que la parella de pica-soques blau comencava a construir l'estrucutura de fang típica dels seus nius. Doncs sembla que segueixen el seu procès: són presents durant gran part del matí, moltes vegades veiem l'exemplar mascle sol (coa que fa pensar en l'incubació), hem vist la seva entrada al niu, es mostren territorials...

Esperem tenir que donar més bones notícies ,que les d'avui,  d'aquí dues setmanes!


Arbres i arbusts

Doncs la paraula clau, avui, en aquest apartat és la VERDOR. Tots els arbres rebosen de verdor, i no com fa unes setmanes, sinó una verdor de veritat.
Els roures ja tenen les fulles tendres ben formades, els cirerers ja han deixat la flors, el kaki ja ha obert els brots, la prunera fa els seus primers estiraments, l'arç està ben verd, el liquidambar....
Tot això i més, és el que hem d'explicar.

Però abans, una foto de l'apecte de la zona est del jardí:



 Els arbres i arbusts perennes comencen a fer petits estiraments.
El pi comença a formar el que seran els seus estiraments, de moment encara molt petits. Així com els cirerers d'arboç, els llorers i els marfulls que també comencen a estirar-se o crèixer cap amunt.
Els, també perennes, esbarzers i enradaderes (heura...) també creixen substancialment.

Llorer:

Marfull:

L'explosío de verdor dels esbarzers:


Les enradaderes també s'afanyen a crèixer.




 Els roures han substituit el color marró de les branques de fa dues setmanes per el color verd pàl·lid de les seves abundants fulles.
Fotos:





Els cirerers han canviat la blancor de les flors per la verdor del seu bonic fullatge. Han cuallat molt poques flors, pot ser a causa de les ventades (no treballaven les abelles), de les fortes calors, o de la compatibilitat amb els altres cirerers. De totes maneres sembla que una o dos cireres ens podrem menjar...
Fotos:





El liquidambar ens mostra unes fulles tendres i verdes, repartides per igual en totes branques. Està preciós.
Fotos:






Com ja hem dit, el Prunus Salicina sembla que vol fer els seus primers tímids estiraments. Com es pot veure en la foto:



El kaki ja obert els impressionants brots que mostràvem fa dues setmanes i ha format unes fulles que sembla que encara estan en desenvolupament, com veiem a les fotos:




I per últim, l'arç, que està totalment verd i dóna un aspecte magnífic, que hem d'aprofitar ja que a l'estiu es sol posar més aviat lleig.



Comparació de l'actual aspecte amb el de fa dues setmanes:








Ocells: Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Mallerenga carbonera, Pica-soques blau, Rossinyol, Mategatatxes, Tallarol capnegre, Tallarol de casquet, Pardal comú, Pardal xarrec, Merla, Tudó, Garsa, Tòrtora turca, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Falciot negre, Ballester, Xoriguer comú, Esparver vulgar, Puput, Estornell vulgar, Gafarró

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada