dissabte, 14 de maig de 2011

Comença l'ambient pre-estival

Després d'un mes sencer sense visitar el jardí, avui dia 14, perfi hi hem tornat.
Les "males herbes" han crescut molt, cobrint les parts on hi toca el sol fins a 1m d'alçada. Aquest any han sortit moltes espigues que donen un aspecte de camps de cereals a la part esquerra del "prat" del jardí.
Quasi bé tots els arbres han deixat enrere el verd pàl·lid per donar lloc a un verd més fosc. I alguns matolls i arbustos comencen la seva floració repleta de pol·len i aromes (Ligustrum ovalifolium, esbarzers...). I no pot no ser titular la notícia de que: ens hem menjat la primera cirera!
Els ocells han reduit el seu nombre i, sobretot, la seva variabilitat. I és que les menjadores, obviament, eren completament buides i els migrants ja són més aviat díficils de trobar.
Sobre les caixes-niu del jardí, tenim una notícia bona i una altre de dolenta. La dolenta: les mallerengues blaves han abandonat el niu, i la bona: els pica-soques mostren clars indicis de l'alimentació dels pollets.

Entrem en detalls:

El matí ha estat assoleiat i càlid. Ens hem llevat amb una temperatura de 15ºC, i al migdia s'enfilava fins als 26ºC. Ara mentre escric, a les 20:00, hi està plovent de valent.


Ocells

De migrants, ja no n'hem vist ni un (massa tard!). Durant quasi bé tot el mes passat han estat passant els mastegatatxes, mosquiters... Almenys a mitjans d'abril ens vàrem treure el "mono" amb algunes cites, com la del mateix mastegatatxes.
La veritat, és que avui els ocells han estat més aviat escassos. Però sempre veus alguna cosa, per insignifiant que sigui, per la qual ja val la pena esperar darrere el finestró. Exemples: la puput, la confiança del rossinyol, els primers volantons de mallerenga carbonera, el cant del verdum...

 • Tan sols ens han visitat dues mallerengues blaves; les que havien ocupat la caixa-niu. Del motiu de l'abandonament en parlem a l'apartat de "caixes-niu".
 • Les mallerengues carboneres han anat augmentant el nombre al llarg del matí, al enterar-se de la tornada dels cacahuets i pipes. A les 13:00 ha aparegut una parella amb uns 3-4 volantons (els primers vistos de la temporada), que s'han estacionat durant una bona estona als roures d'abaix.
 • Les mallerengues emplomallades han estat presents a primeres hores del matí, sense adonar-se de l'ompliment de les menajdores.
 • Els pica-soques blaus són presents durant cada segon del matí. Des de primera hora han estat emmagatzemant pipes i cacahuets (les seves reserves devien ser, ja, escasses). La parella ha estat bastant constant a la caixa-niu, portant-hi insectes abundosos i expulsant del niu els, tan típics excrements blancs dels polls.   També, cal destacar, que com en altres ocasions la parella no ha estat sola a les menjadores, un altre exemplar (sospitem que una cría d'anys enrere) intentava agafar alguna cosa abans de ser expulsat amb decisió.
 • Els pardals xarrecs són bastant abundants. S'acumulen en grups de fins a 7 exemplars als roures d'abaix. I es dediquen a perseguir-se entre ells e intentar entrar a la caixa-niu de 28mm on hi anaven a criar les mallerengues blaves
 • Els pardals comuns també fan vols territorials sovintment.
 • El rossinyol no ha parat de cantar durant tot el matí i part de la matinada, ja sigui des de el pi sec del davant, els arboços, la parcel·la del costat... Alhora es mostra més confiat que mai: no s'amaga quan canta, no para de cantar quan surts al jardí, i es deixa veure des de aprop quan baixes a la zona dels arboços. A mig-matí l'hem vist caçant algun insecte damunt dels esbarzers del costat de l'escala.   No seria d'extranyar que tingúes un niu entre els matolls i arbusts de la zona d'abaix.
 • S'ha deixat veure un exemplar de puput, que s'ha aturat als pins de la parcel·la del costat. A aquestes alçades de la primavera cal anar considerant l'opció de que estigui nidifcant aprop del jardí.
 • Amb els primers raigs de sol, una parella de verdums s'ha aturat a la branca seca del roure d'abaix, deleitant-nos durant uns 10 minuts amb el seu magnífic cant.
 • Les orenetes vulgars són bastant abundants.
 • Diverses parelles de falciot negre han sobrevolat el jardí.
 • Les garses són poc abundants. Només es deixa veure sovint la parella que nia al pi de parcel·les abaix, que sembla que estan en plena alimentació del poll o polls (van i vénen constantment).
 • Els tudons tampoc són gaire abundants. Tot i que han estat sobrevolant el jardí durant tot el matí.
 • Tòrtores turques.
 • Estornells vulgars molt dispersos.
 • Cant del raspinell comú.
 • Diverses merles cantant durant la sortida del sol a zones del voltant del jardí. Més tard un exemplar mascel s'ha aturat a les branques dels roures d'abaix.

Altres

En aquesta secció en permeto anunciar una observació fora del jardí: Al entrar a la urbanització per la entrada de la riera hem avistat un exemplar de conill cap a les 00:00.
Els rat-penats, basant-me en l'activitat als seus llocs de cria (la teulada de casa), sembla que comencen a alimentar els seus petits.
Els insectes són molt abundants; papallones, formigues gegants, orugues, cargols, abelles i avispes, marietes... A destacar que les avispes s'han establit, com l'any passat, sota la teulada del garatge. Diverses orgues sota les fulles i al tronc de l'avellaner (que ha brotat de mala gana). Abelles abundants entre les flors del Ligustrum Ovalifolium. Els grills i salta-martins ja comencen a saltar per les "males-herbes. I molts més altres que no anomeno perquè sinó, no acabaria mai.
Les sargantes són abundants i més confiades que normalment. Pots observar les seves persecucions territorials i acostament a les femelles des de ben aprop.Caixes-niu

La caixa de 28mm (J1); Com vàrem anunciar en posts anteriors, aquesta caixa havia estat ocupada per una parella de mallerengues blaves. Aquesta parella va mostrar molt voluntat de tirar endavant a inicis d'Abril quan portaven infinitat de materials. Durant la segona quinzena d'abril ja es veia una clara diminució de l'activitat de la qual vàrem presentar diverses hipòtesis. Doncs a dia d'avui ja es veu clar que ha estat desterrada de la caixa, els culpables: els pardals xarrecs. Durant tot el matí no han deixat la caixa ni un minut, no entren perquè no hi caben però ho intenten una vegada darrere l'altre, i no només una única parella sinó que s'hi ha apuntat tot el grup. Recordem que al lloc on està situada aquesta caixa de 28mm, l'any passat estava la de 32mm on hi van criar els pardals xarrecs dos cops amb 4-5 pollets cada niada, un resultat excelent, això els hi deu haver creat obsesió, i sembla que aquest any no niaran, sinó aconsegueixen entrar (impossible).

La caixa de 32mm (J2): Aquesta caixa, en canvi, està fent una gran funció aquesta temporada. Als pica-soques els hi va de perles i estan en plena alimentació dels seus pollets. Són bastant constants a la caixa, a la qual hi porten insectes sovint i en treuen els excrements blancs dels seus polls. A veure si la próxima vegada que hi pujem podem veure els inexperts pollets.


Arbres i arbusts


Comencem amb els fruiters:
Els cirerers estan ben verds i ja han desenvolupat les fulles completament, però diversos insectes estan fent de les seves, fent forats i deixants alguns ramells de fulles no gaire esplèndids. La notícia més important és que l'única cirera que va aconseguir cuallar avui estaba ben madura i en l'hem menjada ben a gust! Esperem que en anys seguents podem menjar-ne unes quantes més.
El Prunus salicina ha desenvolupat més els seus estiraments, i la veritat és dels que tenen més bon aspecte.
El kaki ha engrandit les seves fulles, el problema és que a causa del fort sol les fulles s'esmorteixen, sobretot al migdia. Anirem veient la seva evolució.
L'avellaner, finalment ha tret fulles, però curiosament la zona de dalt a quedat totalment pelada (no té gaire bon aspecte). A més sembla que a les orugues d'alguna papallona els hi encanta les seves fulles i estan totes mig menjades. Hem localitzat fins 4 orugues en 4cm de l'arbret.

Els més ornamentals:
El liquidambar ha engrandit les seves fulles i sembla que està fent petits estiraments cap amunt. Sembla que s'ha adaptat bé al terreny.
Els roures ja han agafat el verd fosc, típic de l'estiu. De moment, no tenen indicis d'estiraments. Els exemplars grans han deixat unes quantes branques seques.
L'arç està esplèndid: ben verd i creixent ràpidissimament. Els seus "fills" també estan fent bones estirades.
Els llorers estan formant els fruits.
Els arboços, com cada any en aquesta època, ha deixat anar algunes fulles. Es mostren ben verds i ja han fet uns tímids estiraments.
El Ligustrum Ovalifolium ha començat la seva gran floració i ja es desprèn la seva gran olor. Els insectes, sobretot les abelles, estan embojides de flor en flor.
Els matolls: els esbarzers ja han format les "boletes" que d'aquí ben poc seran flors ben plenes de pol·len, l'enredadera de flors blanques ja està apunt d'obrir les oloroses flors, l'enredadera de la pasionaria aquest any farà més flors que mai i ja ha començat a obrir-ne alguna.
Els pins estan en ple estirament, és la data indicada per veure els típics "pals" de creixement.

Com ja he comentat al principi, les herbes estan ben altes, i la veritat és que a mi m'agrada (això va a gustos) l'imatge natural que ofereixen:Esbarzers i pasiònaria (explicacions a dalt).
Panòramica de la part sud-oest del jardí: davant el Ligustrum lucidum, a la dreta el liquidambar i abaix a l'esquerra els cirerers.


 Aspecte del liquidambar ( explicacions a dalt):
Aspecte dels cirerers (explicacions a dalt):Les fulles d'arboç caigudes: Creixement del pi: ampliar per veure en detall.


 Aspecte de les fulles dels roures: L'arç en la seva màxima esplendor: Floració del arbust:Floració del Ligustrum Ovalifolium:

Ocells: Mallerenga blava, Mallerenga cabronera, Mallerenga emplomallada, Garsa, Tudó, Tòrtora turca, Pardal comú, Pardal xarrec, Pica-soques blau, Puput, Rossinyol, Verdum, Raspinell comú, Estornell vulgar, Oreneta vulgar, Falciot negre, Merla

1 comentari:

 1. Ya me gustaría saber reconocer a los pájaros por su aspecto como por su canto......

  ResponElimina