dilluns, 4 d’abril del 2011

Primeres calors i inicis de nidificació

Ja fa uns dies que han començat les primeres calors "fortes" de la primavera i amb elles la totalitat de l'explosió primaveral; arbres que es desperten ràpidament, animals que surten de la letàrgia definitivament, disminució dràstica d'hivernants, activitat en les caixes-niu... Tot això i més és el que explicarem avui.

El dia ha estat molt càlid per trobar-nos a principis del mes d'abril (14º C - 25ºC), a més durant tot el día ha bufat amb força el vent de sud-oest. Típic dia que es veuen, més aviat, pocs ocells al jardí.
A més, la setmana pasada no els hi vam posar menjar i les menjadores estaven completament buides.
El jardí, però, és una gran explosió primaveral. Els arbres que fa dues setmanes estaven en ple somni ja tenen més que símptomes primaverals i l`herba ha crescut mínim tres dits mostrant molta verdor, entre ella hi neixen flors grogues que ens fan notar que estem en plena primavera. Els ocells han disminuit tant en nombre com en diversitat i el pas prenupcial no s'ha fet gaire de notar, només s'ha mostrat amb el vol d'una àguila marcenca aprop del jardí.


Els ocells

La disminució dels fringíl·lids i sobretot d'alguns granívors ha estat dràstica. El jardí torna a respirar tranquilitat després d'uns quants mesos amb moltíssims ocells que s'acumulaven a totes hores. Ara també n'hi ha d'ocells però de forma més pausada i disimulada.
Els pinsans comuns, tant abundants com eren fa dues setmanes, ara ja no en queda cap. Entre els que encara aguanten hi trobem els lluers (en molt poc nombre), el pit-roig...
Tampoc hi trobem tallarols de casquet, i és que els insectívors purs (tallarols, msoquiters...) no han fet acte de presència al jardí.
Com ja he comentat el pas prenupcial no s'ha fet gaire de notar (les condicions tampoc eren òptimes), potser encara és d'hora pels mosquiters, tot i que ja s'han observat a gran part de Catalunya.
Dir-vos, també, que les caixes-niu del jardí aquest any sembla que estan ben situades i per tant amb moviment, per això els hi dedicaré un apartat a gran part de les publicacions.

  • Comencem amb els hivernants per excèl·lencia: els lluers. Entre 2-5 exemplars (almenys una femella i un mascle). Hi ha hagut 6 visites i totes de forma solitària, en 3 d'elles han menjat de les menjadores de malla. El mascle ha cantat des de el roure proper durant una bona estona. Ja hem deixat de posar-lis llavors cosa que pot haver accelerat la migració cap el nord del que hivernen al jardí. Seria molt rar tornar-los a veure d'aquí dues setmanes, així que ens despedim d'ells fins el Novembre que ve.               Tot i això, s'ha de tenir en compte que les observacions del jardí són de tan sols unes 4-5 hores del matí, dos cops cada mes, per tant de ben segur que en queden més que han visitat al jardí durant la tarda o l'endemà.
  • Els gafarrons es troben en ple zel, mínim 3 exemplars. Canten des de els roures d'abaix, tenen persecucions... És curiós que el gafarró,com el verdum és díficil de veure a l'hivern, solen arribar a finals de març. 
  • Dos verdums fent el típic reclam des de les branques baixes del roure de dalt. Han volat direcció nord-est.
  • Tallarol capnegre cantant
  • Els pardals xarrecs es mostren desconfiat i apareixen de forma individual o amb parella la majoria de vegades. Mínim 6 exemplars.
  • El pit-roig es mostra molt més desconfiat i té un comportament desconegut pel jardí: ha estat cantant durant gran part del matí des de les branques del pi i roures d'abaix. Es podria tractar d'un exemplar que hiverna més al sud (de pas).
  • Les mallerengues carboneres venen amb parelles, menys dos exemplars que sembla que aquesta primavera s'ha quedat sense parella i es pasen gran part del dia al jardí. Han disminuit en nombre.
  • Les mallerengues emplomallades sorprenentment, són més abundants que en setmanes anteriors, i és que a elles els hi agrada menjar tranquiles. 
  • Venen poques mallerengues blaves ( 7 exemplars més o menys), ja que la parellla de la caixa-niu està en plena feina de construcció del niu aportant diversos materials a la caixa. A l'apartat de les caixes-niu hi parlarem més detalladament.
  • La parella de pica-soques blau és fa de notar. Canten durant gran part del matí, visiten insistentment les menjadores... I és que sembla que s'han decidit a fer el niu a l'altre caixa-niu (de 32mm), estan gran part del matí visitant-la i comencen a construir la típica estructura de fang a la entrada.
  • Les garses semblen animades amb l'arribada de la primavera i no paren de jugar amb el vent, fent piruetes destacables.
  • Els tudons no són abundants. Serà que estan en plena incubació? Alguns exemplars s'aturen al pi i als roures d'abaix.
  • Les tòrtores turques estan en ple zel.
  • Els estornells vulgars segueixen bastant abundants.
  • La visita estrella del dia ha estat: l'àguila marcenca. Arrossegada pels vents del sud ha aparegut sobre la vall i després de planejar-la durnat una estona ha passat just per sobre del jardí. Com ja sabreu l'àguila marcenca hiverna a la zona sub-sahariana i durant l'inici de la primavera milers i milers d'àguiles passen per Espanya, bé per quedars'hi o en direcció a zones d'Europa.
  • Les orenetes vulgars hi són presents però en poc nombre, 1 exemplar ha passat cantant. No s'ha vist cap oreneta cua-blanca.

Altres

Els rat-penats ja han sortit dels seus llocs d'hivernada i volen durant tot la nit.
Les sargantanes es troben en plena activitat, com els rat-penats, recuperant forces.
Les papallones ja han despertat definitivament (llimoneres...). Estan gran part del dia fent la típica còpula i persecucions al "camp d'herba" del jardí.
Les abelles estan molt enfeinades amb les floracions dels cirerers, però avui era un dia de vent i no eren gaire abundants. També s'han vist les primeres avispes.
Les formigues... Ja estan en plena activitat.


Caixes-niu

Com ja hem comentat les caixes-niu han estat ocupades satisfactoriament. Tenim les dues especies que més desitjàvem que les ocupession (dins de les possibles). Són la mallerenga blava i el pica-soques blau.
Tots dos ja havien fet intents de niada en anys anteriors a les caixes-niu.
La mallerenga blava va intentar niar o ho va fer l'any 2008 a la mateixa que ho està fent avui. És una especie de mallerenga més feble que les altres, la qual li costa molt trobar forats on nidificar degut a la gran competència. Aquesta caixa és especial per pàrids de mida petita (mallerenga emplomallada, blava, petita...) ja que el seu forat d'entrada és de 28mm, d'aquesta manera hem pogut evitar que hi niessin els pardals xarrecs, com va passar l'any passat. Ara es troben en procès de construcció del niu, la femella ha portat multitud de materials durant gran part del matí (molsa, palla, alguna branqueta...) mentre el mascle canta i vigila el territori atacant, literalment, a les altres mallerengues blaves que hi passen.
El pica-soques blau va intentar niar o ho va fer  l'any 2009, també a la mateixa caixa. Aquesta caixa és de 32mm per tant hi poden niar la majoria dels fríngil:lids. L'any passat va ser ocupada pels pardals xarrecs, i per tal de que no tornes a succeir la vam canviar de llos (a la zona dels pins) i ha funcionat a la perfecció! La veritat és que ens fa moltíssima il·lusió que una especie tan propia de boscos ben formats pugui crear descèndencia tan aprop nostre i al mig d'una urbanització creixent. És un goig! Ara es troben en procès de taponar l'entrada amb fang com és propi d'aquesta especie.

Us poso dues fotografies com a document gràfic:
"La primera és el niu de la mallerenga blava i la segona el del pica-soques blau, obviament."
Si us hi fixeu podreu veure la palla que porta la mallerenga blava en la primera i una mica de fang al niu a la segona.





Desitjem que en properes setmanes no haguem d'anunciar canvis i tot segueixi com ara.




Arbres i arbusts

I finalment on, amb diferència, s'ha notat més l'explosió primaveral de les primeres calors ha estat en el món vegetal . Tots els arbres i arbusts, ara ja si, presenten símptomes de primavera i alguns ja tenen casi bé l'esplendor estival com ara el Prunus salicina i el Ligustrum Ovalifolium.
Anem per parts:
- Els cirerers han explotat de cop. Estan totalment florits i fins i tot ja han començat a caure els primers petàls sobre tot del "burlat". Tot i el vent,  multitud d'insectes aprfitaven les seves precioses flors per alimentar-se i de pas polinitzar i, toquem fusta, sembla que algunes s'han polinitzat. Però apart de les vistoses flors també destaquen les abundants fulles tendres verdes que surten per tot arreu d'aquests fruiters. Són meravellosos!
Us deixo unes quantes fotografies del seu estat, en la tercera d'elles s'hi pot veure una de les amenaçades i indispensables abelles (cliqueu per ampliar):




 






Els roures també presenten molts canvis. Sobretot el "Quercus pubescens" de dalt que es troba en plena floració i ja ha desenvolupat les primeres fulles tendres, inclús amb estiraments de fins a 20cm en algunes de les branques com mostra una de les fotos. Les mallerengues blaves estan encantades amb la floració i sovintejen el roure a la seva búsqueda. És veritat, però, que la zona de dalt de l'arbre encara presenta els brots desenvolupats (més retrasada).
Els roures d'abaix encara estan engrandint o com a molt començant a obrir, els brots.
Fotos: "Les dos primeres són del "Quercus pubescens"  i la tercera és l'estat general dels brots dels altres roures, inclús aguns estan més atrasats".








Com ja hem apuntat més a dalt el Prunus Salicina i el Ligsutrum Ovalifolium estan ben verds, amb les fulles cada cop més grans. Donen un toc de verd pàl·lid que destaca entre els altres arbres i arbusts.
"La primera foto són les fulles del Prunus i les de la segona del Ligustrum":









L'arç (acer negundo) ja ha despertat del somni hivernal. Recordem, però, que fa dues setmanes ja começaven a trencar-se els primers brots. Ara estan en plena floració (cosa que mai havia vist), mentre desenvolupa les seves tendres fulles ha creat uns "ramillets" fins, que són la flor en questió. Tot i així l'arbre encara mostra un aspecte nu i hivernal.
"La primera mostra l'aspecte general de l'arç i la segona el detall de la floració":









El liquidambar ens mostra un gran avanç. Els seus grans brots ja estan apunt d'eclosionar, fins i tot un brot de la part baixa de l'arbre ja s'ha obert mostrant-nos les primeres fulles de liquidambar de l'història del jardí. També comentar que els brots de més amunt tenen unes dimensions exagerades, sembla que vulgui fer una estirada primerenca.
Fotos:









El kaki, que l'haviem arribat a donar per mort, ha creat uns brots de dimensions considerables, els quals els hi queda ben poc per obrir-se.
Foto:








L'heura ha aprofitat aquestes primeres calors per fer els primers estiraments:






I per últim una imatge d'algunes de les moltes flors grogues que enriqueixen la verdor del "camp d'herba":




Ocells: Lluer, Gafarró, Verdum, Tallarol capnegre, Tudó, Garsa, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Mallerenga emplomallada, Pica-soques blau, Pit-roig, Pardal xarrec, Tòrtora turca, Estornell vulgar, Àguila marcenca, Oreneta vulgar

2 comentaris:

  1. Una pregunta... durant l'hivern, s'haurien de revisar (i netejar) les caixes niu fetes servir l'any anterior?
    Nosaltres no ho hem fet, i ara penso que ens hem equivocat

    ResponElimina
  2. Si, annete. Nosaltres sempre ho fem.
    És recomenable ja que a part de netejar-lo de bacteris i altres. Dones l'opció de que l'ocupin ocells diferents als de l'any passat.

    Igualment encara tens possiblitats (és molt d'hora)! Que vagi bé.

    ResponElimina