dilluns, 18 de juliol de 2011

Bosqueta vulgar i altres sorpreses

Avui el dia ha estat bastant càlid, considerant que portem un juliol ben fresc. La mínima al matí ha estat al voltant dels 22ºC (molta calor), però realment ha sigut de 17,5ªC al finalitzar el dia. La màxima s'ha quedat als 27,5ºC. El cel s'ha mantingut bastant variable, amb grans clarianes i estones de cel fosc i ruixats dèbils.
Tot i trobar-nos en les dates en que ens trobem,hi ha hagut diverses sorpreses ornitològiques considerables per al jardí: un nou "bimbo" (bosqueta vulgar), atacs de les garses al niu dels tudons instal·lat al pi, un pinsà comú adult efectuant el típic reclam des dels roures d'abaix, moviment d'oriols, cries de tallarols capnegres i algunes altres que més abaix detallarem.
La vegetació ens mostra molt saludable aquest any, amb excepció del kaki i el liquidámbar, que suposem que al tractar-se del seu primer estiu encara no s'han adaptat del tot. Els veritables "fruiters" actuals del jardí (apart dels plantats fa poc); els roures i els cirerers d'arboç ja comencen a crear els respectius aglans i cireretes que maduraran entre el setembre i l'octubre-novembre.
De tot ho explicarem més detalladament en els següents paràgrafs.


Els Ocells

Com ja hem comentat a l'introducció, hi ha hagut bastants sorpreses, i tenint en compte que només hem efectuat unes 3 hores d'observació creiem que no està gens malament.
La principal notícia és l'aparició de la bosqueta vulgar. Un nou "bimbo" per al jardí. Ha aparegut entre els arboços cap a les 11:00 a l'inici d'un ruixat de curta durada, caçant alguns insectes activament. Al anar a buscar la càmera per fer-li una foto testimonial, no l'hem pogut tornar a localitzar.
No gaire menys important és l'observació d'un pinsà comú femella adult a les branques altes del roure  d'abaix. On ha estat reclamant durant uns 3 minuts fins que les garses l'han espantat. Mai havíem vist pinsans comuns al jardí fins entrat l'octubre, i es solen anar ràpidament al març (abans que els lluers). Al trobar-nos a ple juliol fa pensar que deu haver-hi un zona de cria no gaire lluny, cosa estranya. Però més estrany seria que es comencessin a dispersar cap a les zones d'hivernada. Per tant, la conclusió més adient és la nidificació a la part alta de la urbanització o pels voltants i que al finalitzar aquesta s'hagin dispersat a la búsqueda de gramínies. A veure si d'aquí uns anys ens criaran als roures!
També remarcable és que els tudons segueixen incubant els ous del niu del pi. En teoria, ja porten un mes incubant, així que d'aquí dues setmanes, si tot va bé, ja hauríem de poder veure els pollets. Un altre opció és que ja hagin sortit dels ous però que siguin molt petits i encara alimentats per la "llet" que segreguen els colúmbids quan les cries encara són petites. El problema és que durant al matí hi ha hagut diversos atacs de garses (en solitari o en parella), que s'aproximen al niu i intenten accedir-hi. El tudó les expulsa amb un aleteig fort i contundent, que per ara sembla prou efectiu. Ja veurem com aguanta. També comentar que una parella tudó ja ha finalitzat la cria i es passeja pell jardí amb dos polls que demanen menjar insistentment. Per últim dir que encara s'escolta constantment el parrupeig típic de l'espècie, que no tardarà en desapàreixer.
Destacable, també, el fort moviment d'oriols per la urbanització. El seu cant és constant a les parcel·les del costat. S'han localitzat fins a 5 exemplars sobrevolant el jardí per aturar-se a arbres propers. Aquest any no els pillem als roures, que de ben segur utilitzen d'atalaya quan no hi som.
Un altres sorpresa, no tant destacable com el pinsà, però igualment anòmala és l'observació d'una parella de tallarols de casquet , que solen arribar al jardí amb la maduració de les cireretes d'arboç. Aquest es mostren  bastant actius, caçant entre els roures, arboços, llorers i la troanella.
També a destacar, ja veieu que tenim moltes sorpreses, que les cries de tallarols capnegres ja han sortit del niu. Que segur que estava al jardí o a una zona molt propera ja que les cries es passen molta estona aprenent a caçar per la zona . Són dos polls que segueixen constantment a la mare, però que també demanen al pare, que sembla que està més desentès. Cap a les deu del matí la mare i un poll, s'han estat, literalment un quart d'hora fent voltes pell jardí, com si la mare li estigués ensenyant a volar i a esquivar les branques i esbarzers.
No tant destacable, però si rara, ha estat la visita d'una cuereta torrentera, que ha sobrevolat el jardí de sud a nord en vol baix. Fa dos anys aquestes passades de cueretes eren molt més constants (blanques i torrenteres).
I per acabar les observacions més destacables dir que durant gairebé tot el matí s'ha sentit el renillar del picot verd. Cap a les 10:00 un exemplar, creiem que femella, ha engegat el vol des de el roure de dalt en direcció oest pel mig del jardí.

I ara ja entrem amb les aus més comuns i/o activitats més quotidianes d'aquests:
Els pica-soques blaus es mostren actius entre els roures i els pins (uns 3 exemplars).
 Les mallerengues carboneres joves segueixen visitant les menjadores buscant pipes, que ja fa dies que no hi són. Les adultes canten des de les branques altes dels roures, no són gaire nombroses. Les mallerengues blaves canten i cacen distants a les parts altes dels arbres (només uns tres exemplars).
Un grup d'unes 7 mallerengues cua-llargues passen pel jardí buscant insectes, també, a les parts altes dels roures.
Les garses ja han finalitzat la criança dels polls i s'han tornat a agrupar formant el grup típic de la tardor-hivern compost, aquest any, d'unes 15-20 garses. Recordem que fa dues setmanes només es veien dues parelles amb els polls respectius al jardí. Enguany sembla que s'han reaagrupat força aviat. Com ja hem comentat diversos exemplars fan patir els tudons que crien al pi.  També s'observen les primeres reagrupacions dels estornell vulgars, amb grups de fins a 15 exemplars.
Aquesta vegada només hem rebut una visita d'un sol gaig.
Els pardals, tant el xarrec com el comú, es mostren dispersos al jardí. Els pardals xarrecs ja van finalitzar la cria en setmanes anteriors i els pardals comuns sembla que l'acaben de finalitzar fa poc.
S'ha vist una parella de gafarró i una de cadernera. El gafarró mascle encara canta, cosa que no tardara en deixar de fer.
Les orenetes cua-blanques, vulgars i els falciots negre locals encara no mostren símptomes de migració. Ja han finalitzat la criança dels polls.

Apart, comentar que aquest cop ja no s'han vist les tallaretes vulgars, cosa que pot significar que han abandonat el lloc o que simplement no hem coincidit amb la seva visita.

Els arbres i arbusts


En general, poca cosa a comentar. Com ja hem expressat abans els roures (sobretot el de dalt) i els arboços comencen a fer crèixer els seus fruits de tardor (cireretes d'arboç i aglans), mentrestant el llorer ens mostra els fruits madurs que no tardaran en caure (aquest any hi han molts). La prunera "Santa Rosa" ja ha finalitzat els seus, no gaire convincents ,estiraments , igual que els roures que ja comencen donar un toc verd fosc a les seves fràgils noves fulles (estiraments).
El "Sorbus aucuparia" ha fet grans les seves noves fulles i comença a donar color als seus magnífics i exquisits per als ocells, fruits vermellosos. S'ha adaptat perfectament, amb 5 minuts de reg cada dos dies!
Els cirerers mostren un aspecte saludable i "l'arce negundo" també tot i trobar-nos a la segona meitat del mes de juliol.
Els més degradats són el kaki i el liquidámbar que pateixen els efectes del seu primer estiu al jardí. El liquidambar ha engroguit algunes de les seves fulles de la part baixa de l'arbre i el kaki mostra poques fulles i descolorides, aquest any de ben segur que no fructificarà.


I ara ja ens posem a l'espera dels moviments de tardor que començaran tímidament a l'agost (orenetes...) i es faran de notar al Setembre. Tot i que avui sembla que hem tingut un "testet" amb la visita d'alguns ocells, inclús purament hivernals!


Ocells: Bosqueta vulgar, Cuereta torrentera, Tallarol capnegre, Tallarol de casquet, Pinsà comú, Pica-soques blau, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga cua-llarga, Oriol, Tudó, Tòrtora turca, Garsa, Gaig, Estornell vulgar, Pardal comú, Pardal xarrec, Bruel, Merla, Gafarró, Cadernera, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Falciot negre, Picot verd

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada