dimarts, 27 de març del 2012

Hivern fulminat

 Dia 25-3-2012
Dia més que primaveral (5ºC-24ºC) i totalment assoleiat. Els primers estivals ja són amb nosaltres (pas d'orenetes i puputs), tot i que encara queden algunes restes d'hivernals com el pinsà comú. Pel que fa la vegetació aquests últims dies s'hi ha establert la primavera, tot i que els arbres més previsors encara segueixen ben nuus. L'ambient ja no és d'hivern.
Tot i la insistència els grans pins secs del costat segueixen intactes i amenaçen de caure en qualsevol moment, destrossant tota la part baixa del jardí. Això ja està arribant massa lluny.

Ocells

- Mínim 3 pinsans comuns (2x femelles i 1x mascle) segueixen visitant les menjadores constantment. Inclús d'enfilen dalt de la menjadora plana i es netegen les plomes llargues estones a les branques baixes dels roures.
La majoria de pinsans ja han volat cap el nord i aquests tardans no tardaran en fer-ho. Sembla que s'han acomodat massa a les menjadores i a la zona. De ben segur que d'aquí dues setmanes ja no hi seràn.
Un foto d'un dels últims mascles en partir als llocs de cria:



- Mínim 3 verdums. La majoria de visites canten des de dalt dels arbres es miren les menjadores i se'n van tot i que un exemplar femella ha baixat al terra de les menjadores i ha estat menjant llavors durant una bona estona. Això es degut a la suma del temps que porten sense menjar disponible a les menjadores i el bon temps.

- Una parella de caderneres sobrevola el jardí i es para als pins del costat.

- Moltíssima constància d'almenys una parella de raspinells comuns, sobretot als roures d'abaix. S'han estat gariebé tot el matí pujant els troncs dels roures i emetent el seu so característic.

- Els pardals xarrecs són prou abundants, però gens confiats (per la falta de menjar des de fa dies). Venen i la majoria se'n tornen sense accedir a les menjadores.

- Aquest cop només s'ha vist el tallarol capnegre mascle. A la segona meitat del matí ha estat constant al jardí (mates) i els seus voltants.

- Mínim 3 exemplars de tallarol de casquet (2x mascles i 1x femella). Visiten sobretot les parts altes dels roures, tot i que, la femella ha passat gran part del matí entre els troncs tallats a la parcel·la del costat, explusant els tallarols que s'acostaven.

- Tant sols una visita fugaç d'una merla pels arboços a mig matí.

- Les mallerengues, en general, no són gaire abundants. N'hi ha unes carboneres molts dominants que explusen als altres "parus" i es passen gran temps al jardí.

- Una puput ha sobrevolat el jardí. Primera cita prenupcial al jardí, recordem que l'any passat les "sobrevolades" pel jardí van ser constants fins ben bé la segona part de l'Estiu.

- Mínim 3 orenetes vulgars, en migració activa direcció oest - nord-oest. Segurament es tracti d'exemplars que estiuejen ben al nord, sense ser ni molt menys excepcional, és una visita froça precoç.

- Mínim 6 exemplars d'oreneta cua-blanca en migració activa direcció oest - nord-oest, just després de les orenetes vulgars. Visita precoç i esporàdica.

- Una parella de tòrtores turques es troba especialment activa pel jardí, avui no les hem vist baixar a les menjadores.

- Els tudons són molt constants. Parrupeigen des dels roures insistentment i inclús baixen a menjar al terra de les menjadores, juntament amb les garses (també molt actives).



- Els estornells vulgars són força abundants.


Comentar l'absència del pit-roig, que normalment encara és present a finals de març, suposem que la bonança i l'activitat a la parcel·la del costat ha influit en la seva marxa "abans d'hora". També absent des de que ha començat l'activitat a la parcel·la del costat és el pica-soques blau, el principal afectat e inlcús podriem notar un descens del nombre de mallerengues per aquesta mateixa causa.

Avui és el primer dia que hem vist els insectes, ja, totalment actius en la seva totalitat. Les sargantanes ja ben actives, per contra els rat-penats encara no s'han despertat.



La vegetació

En general, la primavera es comença a notar amb força, tot i que encara falta per l'explosió primaveral. Ara, estem en plena fase de transició amb els arbres i herbàcies brotant e inclús ben verdes, però "lu" gruixut encara amb aspecte casi bé hivernal (tant plantes com arbres).
Entre els primers, hi trobem els sempre avançats; prunera Santa Rosa i troanella (Ligustrum Ovalifolium), que es troben acabant definitivament la seva floració i fent crèixer les fulles i brotant a tota velocitat, respectivament. Comentar que, per ara, sembla que s'han polinitzat força flors de la prunera, però tampoc tenim prou experiència en aquest àmbit com per confirmar-ho.
Fotos: Prunera i troanella, respectivament.




També en una etapa prou avançada, tot i que no tant, trobem els cirerers i l'avellaner, amb molt bon aspecte els primers. Llàstima, que a causa de la mala tala dels pins del costat ens tallessin de soca el cirerer "Van" (sona irònic), ja que aquest ens polinitzaria els "burlat" i podriem tenir cireres, ens haurem d'esperar...
Aspecte del brots dels cirerers, amb les primeres quatre flors avançades. Cal dir que l'aspecte general dels brots és el de les primeres fotos:





Brots, que no semblen massa sans, de l'avellaner:


I mentre els caducifolis broten o engrandeixen brots, els llorers encenten la seva gran floració. Cal dir que el que l'any passat va crear més flors, aquest any en té ben poques i poc desenvolupades, mentre que altres de més joves en tenen moltes més i més avançades.
Exemple de les flors d'un dels "joves":


Altres, com els roures, aurons i moixera, encara es troben ben pelats i sense brots gaire canviats, amb excepció d'alguns roures de dalt i l'auró negundo, que ja tenen brots força desenvolupats.
Veurem com van (sobretot els nous!).

Ocells: Puput, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Pinsà comú, Verdum, Cadernera, Tòrtora turca, Tudó, Garsa, Raspinell comú, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Mallerenga emplomallada, Pardal xarrec, Merla, Tallarol capnegre, Tallarol de casquet, Estornell vulgar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada