diumenge, 18 de març de 2012

S'acosta la primavera

 Dia: 10-3-2012
El jardí segueix viu de fríngil·lids amb molts exemplars mascles de pinsà i verdum, però l'ambient no és gaire agradable; segueix la tala d'arbres "secs" de la parcel·la del costat, fa mesos que no plou en condicions, fa caloreta per l'època, vaja, un seguit de coses que esperem que en un mes o dos s'arreglin.
Els ocells, en general, segueixen abundants i constants, tot i que es nota una disminució d'aquests comparant amb la setmana passada. Els arbres i arbusts van molt més lents que l'any passat (que vam tenir un Febrer bastant càlid des de el principi), tot i així, la prunera i la troanella començen a mostrar clars símptomes primaverals.

El dia ha estat prou càlid (2,4ºC-18,5ºC) amb cel serè i vent fluix del sud.

Els ocells 

Les molèsties de la parcel·la del costat està afectant directament a la població d'ocells del jardí; tallant la visita de molts nous ocells, perturbant la tranquilitat del jardí com a àrea de descans, fent fora a les especies o exemplars més succeptibles i també descobrint el jardí a noves especies com ara la tòrtora turca.

- Els pinsans comuns segueixen abundants, tot i que amb un nombre inferior a fa dues setmanes, que pot estar influit per el poc menjar disponible i l'absència total de llavors (mínim 25 exemplars). Destacar que com l'any passat, alguns dels mascles s'animen a cantar a primeres hores del matí, sense dubte un cant preciós que recorda a contrades del nord. Els exemplars més acostumats baixen sense dubtar i pujen a la menjadora plana, que aquest matí estava buida. I per últim dir, que les disputes entre mascles lluents (de color) són constants, en canvi amb les femelles són rares.

- Els verdums segueixen accedint a la menjadora i ja porten un mes i mig fent-ho! Per tant, un fet que era excepcional al principi del present hivern ja s'està convertit amb normal. Aquest cop hem contat mínim 6-8 exemplars. Baixen al terra de les menjadores sense dubtar-ho, i quan hem col·locat les pipes, dos exemplars han baixat decidits a pelar-les i menjar-les ben depressa! Tot i que són menys constants que fa dues setmanes, les disputes són més continuades, sobretot protagonitzades per una femella adulta. Destacar que venen al jardí constantment i que estan absolutament acostumats a ell, regalant-nos imatges d'allò més agradables. Sospitem que alguns exemplars no deixaran de visitar-nos d'aquí dues setmanes com faràn i sempre han fet els altres fríngil·lids, ja veurem!

- Un exemplar de cadernera ha sobrevolat el jardí. Parant-se a una parcel·la propera a cantar.

- L'astor ens ha tornat a visitar però aquesta vegada d'una forma totalment diferent. Ha aparegut per la parcel·la del costat, volant entre els troncs dels pins fins a aturar-se a un pi gran d'abaix de la parcel·la del costa, allà l'hem pogut enfocar amb els prismàtics i veure els detalls d'aquesta preciosa rapinyaire. Poc després ha efectuat un altre vol curt parant-se a un roure d'una parcel·la propera, on l'hem perdut de vista.
L'astor és un rapinyaire el qual tothom cataloga i creu que viu en llocs poc humanitzats, però està clar que aquest no és el cas. Cada dia que hi pujem (amb algunes excepcions) el veiem per la zona, per tant, sembla bastant establert.
No cal dir que cada cop que aixecava el vol creava una gran revolt en els ocells del jardí, que reclamaven amb crits d'alarma més forts que mai.
Hem intentat enfocar-lo amb la càmera, però la multitud de branques i troncs ha fet impossible la seva visualització, un altre vegada serà!

- Jo diría que els tudons són menys abundants que altres anys. Això si, hi ha exemplars molt establerts a la zona. Hem rebut una visita al terra del jardí, varies visites a les branques altes dels roures... El seu parrupeig ja és més que constant i es veuen vols de zel sovint. Els exemplars estaven dispersos (astor, veins a la parcel·la del costat...), però en moments de tranquil·litat la seva presència es feia de notar.
A veure si aquest any tornen a criar al pi del jardí!
Per exemple, una foto d'un exemplar que ha dormitat a mig-matí a les branques altes del roure de dalt:


- Les garses segueixen constants amb diverses visites frustrades al terra de les menjadores. La parella que cria al pi de les parcel·les d'abaix segueix recollint branques seques dels pins secs encara drets.

- Com ja hem comentat en setmanes anteriors, una tòrtora turca s'ha acostumat a les menjadores. Avui, tot i estar buides de fa dies, ha accedit a la menjadora plana per veure i hi quedava alguna cosa i se n'ha anat tranquilament. Això si no pot accedir als cacahuets ni a les pipes. Si el fet es repetís, hauriem de prendre mesures, com ara, possar una malla a la menjadora plana.


- Un gaig ha baixat al terra de les menjadores a primera hora del matí.

- La parella de tallarols capnegres és més activa que en setmanes anteriors. Aprofiten el reg per saciar-se la sed.

- Dos tallarols de casquet mascles han visitat els arbres propers a la menjadora, accedint al camp de davant de casa. Segurament es tracti d'exemplars de pas. Estaven totalment units, i quan se n'ha anat un, l'altre al ser darrere.

- La merla femella resident al jardí, com cada dia, ha visitat el terra de les menjadores durant bastant de temps. Aprofitant les restes de les boles de pastís i el reg. Molt confiada.

- El pit-roig segueix totalment establert al jardí. No canta i té comportament hivernal. Exemplars de la part nord de l'urbanització ja canten.

- Les mallerengues blaves i carboneres segueixen bastant abundants, amb comportaments dominants, sobretot per part de les blaves.

- Les mallerengues emplomallades no han aparegut fins al migdia, a partir de llavors, però, ja no han marxat.


La vegetació

Dir ràpidament, que la prunera ja comença a fer grans els seus botons florals, que d'aquí quatre dies ja deixaràn pas a la flor. Igualment, atrassada, va la troanella, que tot just ara comença a obrir els seus primers  brots, cal dir que aquest any ha mantingut més fulles que el que és normal.
Si comparem amb dades de l'any passat, veiem que aquest any la vegetació va clarament més atrassada.


Obviament, ja es veuen sargantanes i molts tipus d'insectes, tot i que els rat-penats encara es troben en plena letàrgia.

Ocells: Pinsà comú,Verdum, Cadernera, Astor, Tudó, Garsa, Tòrtora turca, Gaig, Estornell vulgar, Tallarol capnegre, Tallarol de casquet, Merla, Pit-roig, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Raspinell comú, Cuereta blanca, Pardal xarrec

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada