dimarts, 7 d’agost del 2012

Període estival i les seves sorpreses

 Dia: 5-8-2012
Poques coses han canviat en les últimes setmanes, de fet, cada dia tot és més sec que l'anterior. Aquest any arroseguem una sequera forta des de l'hivern cosa que ha propiciat que les plantes sense rec no creixin ni un centímetre i tinguin un aspecte poc agradable. Cert és que les nits cada cop són més llargues i que, per tant, ja queda menys per encentar la recta final de l'estiu, tot i que els últims anys la calor i sequera demolidora solen durar fins entrat l'octubre.
La fauna del jardí està bastant aturada, tot i que, ni molt menys inexistent. Algunes aus força interessants aprofiten les primeres hores del dia per alimentar-se al jardí, els rat-penats es troben en plena activitat, els insectes són ben abundants...
Avui, les temperatures han oscil·lat entre els 18-31ºC amb un dia totalment assoleiat, almenys al matí.


Els ocells

Poc moviment concentrat a primera hora del matí, fins les 8:00. Tot i que els ocells són ben escassos, les cites són prou interessants, segurament perquè a l'estiu és més díficil interceptar els ocells del jardí i les observacions escasses, per tant, cada visita sorprèn. Són ocells dels que no en solem parlar però que, en canvi, són sempre presents en els últims estius, com ara la bosqueta vulgar i la tallareta vulgar.
Cal destacar que els cants del oriols i picots verds han estat constants durant tot el matí, ben aprop del jardí, tot i que no els haguem pogut localitzar.

- Una de les cites més importants del dia és la presencia d'un bonic mascle de pinsà comú a les branques baixes del roure de dalt, com si esperes que les menjadores tornessin a recobrar vida. Fet que confirma la nidificació d'almenys una parella per la zona i reafirma la presència escassa d'aquest ocell a l'estiu, ja observada l'any passat.

- Un altre de les estrelles ha estat un exemplar de tallareta vulgar i el que semblava un inmadur d'aquesta espècie. L'adult ha estat localitzat a escassos metres de la finestra, a la part alta de la troanella i reclamant insistentment, després ha desaparegut entre els arbusts i matolls del jardí, el "pressumpte" jove ha estat una bona estona entre els arboços discutint-se el territori amb una bosqueta vulgar. Són ocells molt díficils de localitzar.

- Una bosqueta vulgar (segona cita al jardí) ha estat més de hora i mitja caçant entre el brancatge dels arboços. Comportament despreocupat i gens tímid. S'ha atipat de petits insectes i ens ha deleitat amb vols de caça força llargs. Al trobar-se amb la tallareta vulgar, aquesta la foragitat, han efectuat unes curtes persecucions, tot i que la bosqueta no ha arribat a marxar.

- Dues merles (1x exemplar jove i 1x femella) han visitat el jardí. A primeríssima hora la femella caçava al "camp" del davant de la casa, mentre el poll reclamava des de les branques baixes del roure de dalt. Amb poc temps han volat direcció sud-oest. Ja els hi queda poc per atiborrar-se del, aquest any més poc abundants, fruits del llorer gran.

- Tallarols capnegres es passegen pel jardí.

- Alguns exemplars de mallerenga carbonera visiten la zona, sempre mirant si s'omplen les menjadores.

- Dues parelles de mallerenga emplomallada caçen pels pins de la parcel·la del costat, encuriosides per l'activitat humana al jardí, aquestes també estan esperant als apreciats cacahuets que arribaran al setembre.

- Els tudons fan passades constants pel jardí i poques vegades se'n aturen. Algun exemplar encara "canta".

- Algun pardal comú s'atura al jardí, a diferència dels pardals xarrecs que quan no hi ha menjar a les menjadores s'absenten totalment.

- Les garses encara es troben prou disperses. Hem localitzat un cadàver d'un exemplar jove a la part baixa del jardi, segurament enxampat per els gats...

- Les orenetes cua-blanques i vulgars ja formen grups familiars complets e inclús alguns grups mixtos, semblen impacients per tornar als seus llocs d'hivernada africans.

- Ben pocs falciots negres queden ja a a zona, igual que els ballesters dels quals tant sols se n'ha vit un exemplar.


Fora de les aus, destaquem la gran activitat dels rat-penats. Un exemplar ha caigut o ha volat de l'escletxa a mig-matí, porcurant tornar-hi a entrar ràpidament-
Les sargantanes també hi són presents, tot i que les veiem menys abundants que l'any passat. Hi ha força exemplars joves, de petit mida. Es troben a la part delantera de la casa, sembla que la població de la part del darrere ha desparegut o s'ha fet molt petita al llarg dels anys.
I els que més bullici donen en aquesta època de l'any són els insectes. Cries de mantis, insectes pal, cigarres cantant, escarbats, moltíssimes formigues, abundants salta-martins...


Pel que fa a la vegetació; aquest any tot està molt sec e inclús raquític (excluient, ésclar, els arbres que gaudeixen de rec programat), arroseguem una sequera de rècord des de principis d'any (tant sols 200mm en el que va d'any!).
Els roures tot i que ben verds, ens ha semblat que no produiran ni una aglà, els creixement per part d'aquests han estat inexistents o inapreciables.
El llorer que fructifica (els altres encara no ho han fet mai), encara té els fruits ben verds però amb una mida considerable. Hi han menys que l'any passat, cosa que provocarà una disminució de túrdids a principis de tardor.
Com a desgràcies tenim la moixera de guilla i l'avellaner que si no són morts, estàn apunt. El cirerer que no té rec també mostra un aspecte deplorable.
En canvi, els arbres amb rec (prunera, auró blanc, auró argentat, liquidambar i un cirerer) mostren un aspecte respectable per l'època de l'any, tot i que ni molt menys perfecte.
Destacar també que l'auró americà aquest any, curiosament, està aguantat bastant bé les fulles.

Avui, ja hem fet el segon rec de subsistència, fora de la zona de baix.


Esperem que les coses millorin i que la fresca i les pluges arribin aviat.

Ocells: Bosqueta vulgar, Tallareta vulgar, Tallarol capnegre, Merla, Pinsà comú, Tudó, Tòrtora turca, Pardal comú, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Falciot negre, Ballester, Mallerenga carbonera, Mallerenga emplomallada, Garsa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada