dimarts, 23 d’octubre del 2012

Octubre humit, càlid i animat ornitològicament

 Dia: 21-10-2012
Els dies cada cop són més curts i el sol cada cop menys vertical; els ocells i els altres èssers vius, en general, cada cop troben més dificultats en trobar l'aliment indispensable. Tot i això, aquest any la bonança sembla que no vol marxar ja que no hem tingut cap dia fred, ni tant sols "fresc" m'atreviría a dir. Les consequencies de l'absència del fred, tant de nit com de dia, són que alguns animals allarguin el seu període d'activitat: ratpenats (ja pocs), insectes... o que la majoria dels arbres caducifolis segueixin verds, a part de la no tant forta activitat d'ocells a les menjadores i al jardí en general. Això si, amb les temperatures suaus i les pluges més o menys constants com a constància, el jardí resta ben verd, una verdor que hauria d'anar deixant pas al paisatge hivernal.
 Pel que fa avui, matinada i matí ennuvolat amb ruixats inconnexos i una temperatura mínima de 17ºC. Màxima de 22ºC amb cels variables i mínima de 15ºC al final del dia. 25 l/m2 acumulats en 24 hores.

Ocells
Dia més normal que fa dues setmanes, amb encara una barreja d'estivals i hivernants bastant destacable i és que, per exemple, mentre els pinsans comuns ja augmenten seriament el nombre, infinitat d'orenetes segueixen sobrevolant-nos direcció sud (ja tardanes). Força moviment i constant.

- Una puput ha sobrevolat el jardí. Mai havíem vist aquesta espècie a la tardor i ni molt menys a una data tant tardana. Normalment la veiem durant el pas prenupcial e inclús tenim la sospita que una parella cria aprop.

- Dues cornelles negres han sobrevolat la vall direcció est.

- 2-3 tords comuns es troben establerts al jardí. Rebem fins a 3-4 visites diferents; menjen els poc abundants (enguany) fruits del llorer però també començen a picar les primeres cireretes d'arboç. Són perseguits per les merles sedentaries de tant en tant. Veiem un comportament nou; alçen el vol fins el fruits el piquen o l'agafen i retornen a una branca propera.

- Tant sols unes 3 merles, són constants al jardí tot i que no s'alimenten en cap cas dels fruits del llorer, començant a picotejar, com els tords, les cireretes d'arboç. Especialment presents a primeres hores.

- Els pinsans comuns van augmentant en nombre (mínim 15 exemplars), la gran majoria femelles i joves. No mostren comportaments gaire diferents a fa dues setmanes, però si que són més constants i abundants. Com que no veuen gaires llavors al voltant de la menjadora es situen per totes les zones del jardí; roures, arboços (alguns picotejen les cireretes), l'escala... i també el terra de les menjadores, on hi ha una tres exemplars molt confiats que s'hi passen llargues estones.

- Poc moviment de tallarols de casquet. 2-3 exemplars es mouen, sembla que caçant insectes, pels arboços, roures i llorers.

- Un mascle de tallarol capnegre reclama des de mig-matí.

- Els bruels (mínim 3) són constants i confiadíssims. Es mostren molt actius per tot el jardí, amb predilecció, avui, pels roures, aprofitant l'abundositat d'insectes. Molts curiosos, baixant als arbres joves propers a les menjadores.

 - També constants 2 raspinells comuns que caçen confiadament des de la base dels gruixuts troncs dels roures fins a les branques més fines properes a la finestra. Constants durant el matí.

- Mínim una parella de pica-soques blaus visiten les menjadores força vegades,  però amb visites més curtes del que és habitual; no amaguen gaire aliment a les escletxes dels arbres (serà que encara queda bonança per endavant?). Any rere any el nombre de pica-soques va augmentant, per tant, no seria rar que més avançada la tardor i durant l'hivern ens visitessin regularment més dos exemplars, tot i que aquests (els progenitors) mostren una caràcter molt dominant.

- Les mallerengues carboneres han augmentat el nombre i sobretot la constància, les mallerengues blaves han augmentat substancialment el nombre i la constància, i per contra, amb l'augment de les seves progenitores les poc dominants mallerengues emplomallades han disminuit el seu nombre (fet que passa aquests últims anys cada octubre-novembre ). Tot i això segueixen constants i sobretot confiades; avui una parella han agafat menjar del pot de vidre menre ficava cacahuets a una menjadora i, abans, un exemplar ha entrat a casa a veure que trobava!

- Sorprenentment els pardals xarrecs han pràcticament desaparegut del jardí. Aquests quan es buiden les menjadores els hi costa una mica més de tornar, però de be segur que els próxims dies tornaran a ser ben constants. Avui s'han vist mínim tres exemplars que no s'hi han quedat gaire estona.

- Un exemplar de pardal comú maslce s'ha aturat a la troanella encoriusit per l'activitat de les menjadores.

- Les orenetes vulgars i cua-blanques segueixen en pas directe força abundants direcció sud. Pas que comença a fer-se bastant tardà, seria molt extrany veure-les d'aquí dues setmanes. Amb elles s'ha vist la silueta d'un falciònid que no hem pogut identificar.

- Aquest any la migració dels tudons per la zona és poc abundant. Veiem grups dos grups de 12-20 exemplars, però no en migració directe. Com deiem, altres anys molt més abundant. Hi ha dos exemplars de l'any que juntament amb exemplars adults més esporàdics passen grans estones al jardí. Un dels exemplars joves s'ha adherit al grup de tòrtores turques que s'ha format avui al jardí.

- Les tòrtores truques, molt malauradament, s'han acostumat a la menjadora plana. Sobretot dos exemplars són molt constants a pujars'hi i criden l'atenció de molts altres exemplars. S'han acumulat fins 8-10 exemplars junts al roure de dalt. Un dels exemplars acostumats a accedir-hi és un jove de l'any que encara que surtim al jardi no s'espanta, amb un comportament massa confiat.
Hem hagut de posar reixes a la menjadora plana, però tot i així hi seguien accedint i es quedaven dintre quan obriem les finestres! Abans de marxar hem posat filferros per tal que no hi capiguen, però no tenim gaire confiança en que el montatge funcioni gaire bé... Si no funciona haurem de comprar un autèntica reixa per on només hi capiguen els ocells de mida petita.

- Els estornells vulgars segueixen abundants. Es nota la migració, però no tant intensa com fa dues setmanes.

- El pit-roig del jardí segueix ben establert. Encara emet el cant primaveral, aquesta vegada durant tot el dia, però igualment sobretot al sortir el sol, quan ha destacat durant ben bé tres quarts d'hora. Accedeix moltes vegades a la menjadora plana i es mostra molt encuriosit per tot tipus de menjadores

- Un exemplar de cotxa fumada femella passa de teulada en teulada.


Deixant els ocells;
Els rat-penats han disminuit molt en nombre i activitat (molts, tot i la bonança, han iniciat l'hivernació fins que les nits es tornin més curtes), altres (uns 4 exemplars per la zona del jardí) encara caçen al vespre i matí encara que amb la mínima baixada de temperatures ja iniciaran la letàrgia.
Els insectes, tot i també haver disminuit la seva abundància i variabilitat encara són ben presents i és que molts d'aquests fins que el fred no els aturarà no deixaran l'activitat.
De les que si que ja no se'n veuen (fa dues setmanes eren ben presents i abundants) són les sargantanes, igualment que el dragons. Sembla que els rèptils són els més previsors o sensibles a l'arribada dels dies més curts i ennuvolats.


La vegetació

El que domina és la verdor, més intensa que fa dues setmanes i ho agafa tot. Cert és que hi ha arbres que ban perdre la fulla durant els últims rigors estivals i, per sort, encara no n'han tret de nova, però estàn envoltats de tanta verdor natural (herbes, mates...) que ni es noten.
Comentar, doncs, que els roures es troben en perfecte estat (els més resistents amb alguns aglans madurs), igualment saludables els llorers (pocs fruits enguany i menys els que queden a les branques), els abroços (que ja maduren les primeres cireretes d'arboç), els marfulls (que tenen els foscos fruits ben madurs), el Ligustrum Ovalifolium que té més fruits que mai (encara per madurar del tot) e inclús un dels Prunus avium ben verd encara.
El que no s'han recuperat són l'avellaner, l'auró argentat (amb brots verds), l'auró americà (ja cromatitzant les quatre fulles que tenia), l'auró blanc (bastant malament), entre d'altres. El caqui, per exemple, com ja vam comentar a rebortat de peu i sembla que li va força bé amb uns 40cm ja.
De colors cromàtics, sorprenentment en veiem en els dos que broten més d'hora amb diferència i que normalment no es caracteritzen per cromatitzar tempranerament; la troanella (que comença amb colors càlids en algunes branques, groguencs que es fan de notat) i la prunera Santa Rosa (que té gran part de les fulles ataronjades i esmorteides).
Per últim comentar que alguns dels roures més jovenets estàn estirant (!), també destacar el rebrotament de l'arboç que va ser fulminat per la caiguda del pi farà un any.

Ocells: Puput, Cornella negra, Tord comú, Merla, Pinsà comú, Tallarol de casquet, Tallarol capnegre, Bruel, Raspinell comú, Pica-soques blau, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Pardal xarrec, Pardal comú, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Garsa, Tudó, Tòrtora turca, Estornell vulgar, Pit-roig, Cotxa fumada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada