dimarts, 9 d’octubre del 2012

Temps d'estiu i ocells en migració de tardor-hivern (bimbo pel jardí incluit)

Dia: 7-10-2012
El temps en general sembla que encara vulgui donar nom a l'estiu, amb temperatures anormalment altes la majoria de dies d'aquestes dues setmanes i clarament incluint avui (18-28ºC!), amb excepció, però, dels més de 70 l/m2 que van caure just a finals de Setembre (fa una setmana) que han canviat casi per complet l'aspecte del jardí. Però el que realment ha fet un canvi substancial ha estat la presència d'ocells, hem passat " de no tenir casi bé res" a tenir-ho tot amb dues setmanes i això que el temps és d'estiu. De tot; ocells estivals en migració, hivernants que ja han arribat dels seus frecos llocs de cria per quedar-s'hi, migrants que agafen energia entre la vegetació i les menjadores del jardí abans de seguir el seu llarg viatge (un bimbo pel jardí entre aquests!), residents que per fi s'animen a visitar el jardí altre cop... Realment impressionant la barreja d'ocells diferents d'avui, un poti-poti que es pot veure, tant sols, en contats dies a l'any; mentre tords i pinsans s'alimenten de fruits de tardor i llavors al jardí, les orenetes caçen mosquits i altres insectes a pocs metres sobre els seus caps. Qui deia que en un dia de calor no es pot veure gaire moviment al jardí!
Pel que fa als visitants no alats també han estat ben actius, fent la barreja encara més grotesca; dragons, sargantanes, rat-penats, libèl·lules en migració i molts altres insectes han estat ben presents. I per desgràcia, creiem que les rates han tornat a fer de les seves a les menjadores (haurem de prendre mesures).



Els ocells

Doncs com acabeu de llegir en línies anteriors, impressionant l'augment i la diversitat d'espècies d'avui (llegir primer paràgraf). 24 espècies s'han citat avui al jardí, un dels dies de més diversitat dels últims dos anys; fa més o menys un any (19 espècies, amb alguna semblança, però res a veure amb el dia d'avui) i fa més o menys dos anys (13 espècies, res a veure amb el dia d'avui). El que ha passat avui ha estat gràcies a la barreja de molts factors que no solen coincidir gaires anys; la permànencia de l'estiu a les nostres contrades ha retrassat alguns migrants del país mentre l'inici de la tardor, potser a Europa, sembla que ha fet adelantar la migració de molts ocells del nord i aixó lligat, sobretot, a que cada any més ocells retornen al jardí expressament per hivernar aprop d'ell o per agafar forces per seguir la llarga migració cap al sud de la Península fins a l'Àfrica subsaharina ha desencadenat aquest resultat. Tot i les destrosses de la vegetació i a construcció de cases, de moment i tocant fusta, cada any hi ha més quantitat i diversitat d'ocells.
Això si, comentar la extranya absència de pica-soques blaus, que a més aquest any havien criat satisfactòriament aprop. Segurament hagi estat una coincidència i demà visitin el jardí. També resaltar l'absència de fa setmanes de granívors residents com ara les caderneres, gafarrons i verdums, haurien de mirar amb més pulcritud això de la deplorable caça d'aquests ocells, i més encara sabent que hi ha moltíssims casos il·legals amb xarxes japoneses incluides.
Començem el llarg recompte:

- El primer i l'estrella del dia per ser el primer dia que el veiem entre la vegetació del jardí ha estat la cita d'un boscaler comú, que devia anar una mica perdut. Segurament un ocell del nord, de l'Europa central que va en direcció als paísos africans. Identificat amb precisió, cua característica, potes de color clar... Ha estat localitzat en les mates d'esbarzers, que ara resten pràcticament sense vida, que havien cresut sobre les coníferes nanes, allà l'ocell estava força quiet. Després, atret pel moviment dels tallarols de casquet ha pujat al llorer gran des de on després de caçar algún insecte ha volat fins al roure gran del costat de la casa, sempre per la part alta d'aquest, fins que ha desaparegut.

- Mínim 2 mosquiters comuns. Cites que denoten un pas fort per la zona, una pas molt tempraner si comparem amb altres anys, quan normalment els mosquiters comuns no es veuen al jardí fins la primera quinzena de Novembre (dia 5-11 fa un any i 14-11 fa dos). Hem rebut quatre visites, la majoria de temps caçant des dels roures madurs, amb una prelidecció amb el proper a la casa. Un dels exemplars s'ha vist caçant entre els arboços, també.

- Mínim 6 exemplars de pinsà comú, tots elles femelles, amb una que destacava per les bandes alars d'un blanc molt intens, que creiem que denota entre altres coses una edat madura. Ja des de primera hora baixaven al terra de les menjadores sense cap por ( 4 alhora), com si de l'hivern es tractés! Veiem que any rere any ho fan més d'hora i amb més abundositat. Hem pogut observar vàries disputes, com removien les fulles...

- 2-3 tords comuns. A primera hora observem un parell que s'aixequen d'una zona propera en direcció est, sembla que ens veuen. Al migdia veiem un exemplar que des dels roures d'abaix, passant pels arboços ens dirigeix cap al llorer amb l'intenció d'agafar algún dels fruits madurs (aquest any està tardant molt més en madurar-los), abans d'arribar-hi, però, ens intueix i recula cap als roures. També es tracte de la cita més tempranera de l'espècie al jardí! Els primers tords comuns solen aparèixer a la segona quinzena d'aquest mes i sempre de forma individual.

- Mínim 3 tallarols de casquet. Almenys un mascle està totalment sedimentat al jardí, seguit a estones per un altre mascle i una femella. Pot ser podrien haver-hi més. Es mouen pels arboços (tot esperant la maduració dels seus apreciats fruits), pels roures grans i piquen els fruits del llorer de tant en tant.

-2-3 mallerengues petites han visitat les menjadores del jardí. Fa no gaire temps les mallerengues petites eren una raresa al jardí, poc a poc però, van augmentant el seu nombre de visites i el seu nombre d'exemplars. L'any passat per aquestes dates ja en vam veure un exemplar, tot i que força més tímid (citació 7-10-2011: , "per nosaltres és un cita de gran valor (feia pràcticament 2 anys que no en veiem al jardí)"), després a la primavera es va veure una família d'uns 7-8 exemplars entre alguna altre observació.
Primer ens ha visitat un exemplar solitari a mig-matí, anant directament a les menjadores de malla fins que es espantada per una mallerenga carbonera. Més tard, a migdia-tarda, ens visiten dos exemplars junts de forma extremadament confiada; alimentant-se a les menjadores de malla més properes i caçant insectes al roure gran de dalt durant uns 15 minuts, inclús he pogut fer-ne alguna foto amb el mòvil. Esperem que cada cop siguin més assidues a les menjadores i poguem disfrutar de les cinc espècies més comunes de mallerenga a diari!

- També arriben, ja, les cotxes fumades. Hem localitzat un exemplar femella caçant insectes de teulada en teulada. Cita també tempranera, normalment es veuen a partir de la segona quinzena d'Octubre.

- Tenim mínim un pit-roig totalment establert al jardí. Passa el 90% del temps en ell i és totalment confiat i adaptat. Ja de bon matí, quan encara és casí bé fosc canta el cant primaveral que ressona per tota la casa, a mesura que va sortint el sol, canvia aquest cant pel típic reclam "tic-tac-tac-tic".
Passa molt temps sota la menjadora de malla de la prunera, agafant les restes de cacahuets que sovint cauen de les mallerengues i pardals xarrecs.
Normalment els pit-roigs no s'estableixen fins a dates més tardanes, recordem que en portem veient des de inicis de Setembre.

- Els pardals xarrecs han tornat decididament al jardí (uns 7 exemplars). Com cada any amb l'inici de l'ompliment de les menjadores retornen al jardí, aquest any especialment ràpid. Normalment la readaptació es fa més costosa, i les primeres setmanes vénen poc exemplars de forma més tímida, aquest any, aquesta també és un excepció.

- Mínim 4 merles són bastant constants al jardí. Es mouen molt per la zona d'abaix apropant-se de tant en tant al llorer (el jove vist fa un mes encara s'atipa dels fruits negrosos), però extranyament, sobretot resten pels arboços i els roures d'abaix (netejant-se les plomes, baixant a l'escala, fent persecucions...). Creiem que no exploten gaire el llorer a causa de la, encara, gran disponibilitat d'aliment.

- Els tudons segueixen augmentant el nombre, però molt tímidament respecte dues setmanes. A primera hora es veuen exemplars agrupats, amb un grup gran d'uns 15-20 exemplars que passa just per sobre el jardí. Més tard alguns es paren als roures i al pi del jardí.

- Els estornells vulgars també augmenten, aquests són prou abundants amb grups consolidats de més de 20 exemplars. Canten insistenment al migdia.

- Les orenetes vulgars i cua-blanques, segueixen migrant per la vall. Són força menys nombroses que fa dues setmanes, la gran majoria d'elles vulgars. Al migdia, com fa dues setmanes, algunes caçen per la zona (en vol no directe cap al sud).

- Les tòrtores turques són força constants. Dos exemplars (un jove de l'any i un adult) han accedit a la menjadora plana buida. Aquestes si hi accedeixen o bé s'ho mengen tot o bé ho tiren, per tant, hem posat una mena de malla de plàstic, per impedir o incomodar l'accès d'aquestes i de les rates.

- Les garses estàn agrupades però en grups no gaire abundants.

- Un grupet d'unes 7 mallerengues cua-llargues visiten de passada els arbres del costat dret del jardí.

- Les mallerengues blaves han augmentat bastant el nombre (visiten les menjadores exemplars diversos), les mallerengues carboneres són prou abundants i les mallerengues emplomallades són molt constants, confiades i bastant abundants, una d'elles fins i tot ha entrat a casa per uns instants, sortint per ella mateixa.

- Els tallarols capnegres ronden pel jardí fent el reclam característic, mínim dos bruels caçen pel jardí (roures i arboços) i un raspinell comú fa la seva ruta diària.


Pel que fa el demés animals;
Els rat-penats segueixen ben actius, engreixant-se tot el que poden per subsisitir l'imminent temporada de tardor-hivern.
Les sargantes també segueixen ben actives encara, amb exemplars força grossos localitzats. També actius, els dragons, dels quals s'ha vist un exemplar força gran. Aquests rèptils aprofiten els últims dies d'abundositat d'insectes i sol picant.
També utilitzen l'abundositat d'insectes algunes libèl·lules en migració que caçen activament (mosques, mosquits...) pel jardí, també sobrevolat avui per la meravellosa papallona de l'arboç. Comentar també la fortíssima activitat de les formigues que preparen i elegeixen el millor lloc per passar l'hivern, agafant tot el menjar possible perquè gran part de les colònia pugui arribar a la seguent primavera.
En conclusió, tant els vertebrats com el invertebrats que hivernen es troben en plena activitat.

Comentar que creiem que un bon nombre de rates de camp exploten de manera massa intensa les menjadores (tirant les que no estàn ben agafades i acabant el menjar massa ràpidament). Ja hem pres alguna mesura poc important o insignificant (canviar les menjadores de lloc, posar una reixa de plàstic a la menjadora plana...), si contínua així hauriem de fer una actuació més contundent.


Els arbres i arbusts

La novetat més general és el retorn de la verdor a la majoria de zones del jardí. La fina herba verda comença a vèncer els rostolls de l'estiu, amb algunes flors silvestres i tot.
Resaltar que els llorers o el llorer ja fructifica més generalment, tot i que la majoria de fruits encara resten verds, en contra, per exemple, de l'any passat. El arboços, amb un aspecte ben sà i impecable encara els hi queden unes setmanes per la maduració de les seves cireretes. Aquests abusts-arbres ens són d'una gran ajuda per l'atracció d'ocells no tant lligats a les menjadores a la tardor.
Els roures (ben resistents) amb les ùltimes pluges ja poden restar tranquils Inlcús alguns engrandeixen uns pocs aglans, els únics de la temporada. I és que en general la vegetació o autctòna o plantada fa molt de temps té un aspecte saludable amb l'excepció (com cada any) de l'auró amercià que tant sols li queden quatre fulles, literalment.
I el que ho va passar tant malament a primers de Setembre; un cirerer, liquidambar, auró blanc i platejat... la majoria han deixat anar totes les fulles i ara mosren uns brots bens sans que si no fa fred d'aquí ben poc (ho veiem díficil) es convertiràn en fulles, que com ja sabeu tornarien a caure amb les glaçades, perdent, així, forces per l'esclat primaveral.

Ocells: Boscaler comú, Mosquiter comú, Pinsà comú, Pit-roig, Tallarol de casquet, Tallarol capnegre, Cotxa fumada, Mallerenga petita, Mallerenga cua-llarga, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Mallerenga carbonera, Pardal xarrec, Raspinell comú, Bruel, Tord comú, Merla, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Gaig, Garsa, Tudó, Tòrtora turca, Estornell vulgar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada