dijous, 22 de novembre del 2012

Novembre temperat

 Dia: 18-11-2012
 Aquest mes en contra del normal no ha entrat el fred. Les temperatures segueixen massa temperades i les glaçades són absents, així, doncs, l'entrada d'ocells hivernants (va ser forta a finals d'Octubre pel conjunt del país), els colors de tardor e inclús l'hivernada dels rat-penats s'han aturat. Tot és ben verd, i ara, el marró hauria de començar a predominar. Així i tot, les menjadores rebosen d'activitat, però la diversitat d'ocells ha baixat.
El dia ha estat ennuvolat i plujós amb temperatures molt suaus i molt poca oscil·lació tèrmica (13-16ºC). La pluja ha estat prou constant, feble, a estones moderada (6 L/m2).


Els ocells

Avui començarem remarcant les absències dels ocells que haurien d'aparèixer pel jardí per les dates: En primer lloc, els pardals xarrecs, que semblava que a finals d'estiu- principis de tardor retornaven a les menjadores de forma normal, hi són totalment absents. En segon lloc, trobem a faltar els hivernants per excel·lència; els lluers, l'any passat ja no varen ser gens abundants ni constants i sembla que aquest any amb l'absència de fred encara ho poden ser menys... esperem canviar de parer, seria el primer any des de que van aparèixer per primer cop que no apareixen per la zona. Per últim, trobem a faltar el pardal de bardissa, un hivernant que en anys anteriors havia estat sempre-present, constant i confiat al jardí, però ja l'any passat només el vam veure amb migració, aquest any de moment ni això...

I ara el recompte normal:

- Un astor jove de l'any ha fet acte de presència al jardí, i de quina manera! Abans d'explicar la cita, però, dir que almenys en l'últim any no és rar veure exemplars d'astor al voltant del jardí, tot i que és el primer cop que veiem un juvenil, per tant, sembla que aquest estiu han criat satisfactòriament.
De sobte, cap a les 9:30-10:00 hores han començat a sortir tudons disparats des del roure de dalt (no sabíem que hi eren), de cop, just darrere de l'últim tudó apareix el jove astor, intentant tocar aquest, cosa que no aconsegueix. Amb les urpes buides s'atura als roures d'abaix, d'on volarà al cap de poc temps.
Destacar que tot i la fallida d'aquesta vegada, sembla que en d'altres ha tingut més sort, ja que sota les branques del roure de dalt hi havia símptomes clars de desplomació d'un tudó per part d'un rapinyaire. És cert, però, que no té perquè tractar-se del mateix astor.
Pel que fa a la reacció dels altres ocells del jardí, la de sempre. Quan la primera mallerenga localitza el perill els crits d'alarma ressonen per tot i amb questió de dos segons tot petit ocell desapareix de l'escena, de tota manera l'astor semblava indeferent davant dels ocells petits, fixant-se només amb les preses més fàcils i molt més contudents; els tudons.

- Mínim dos tords comuns són presents al jardí. Molt més dispersos que fa dues setmanes, són localitzats als arboços, al roure de dalt i als pins de la parcel·la del costat. Encara aprofiten les no tant abundants cireretes d'arboç.

- Un exemplar de mosquiter comú caça entre les branques del roure de dalt a mig-matí.

- Els pinsans comuns han augmentat la seva afluència, constància i nombre envers fa dues setmanes (minim 20-25 exemplars), n'hi ha 4-5 exemplars molt acostumats a la menjadora plana que passen llargues estones sobre d'ella rebuscant les últimes llavors. Al terra, se'n veuen fins a deu exemplars junts, la gran majoria femelles adultes amb tant sols dos mascles localitzats junts. A veure si s'adapten correctament al canvi de les menjadores i hi accedeixen sense problema.

- Mínim dos verdums es miren les menjadores pràcitcament buides (en aquell moment) des de les branques superiors dels arbres. Creiem que seràn uns dels més beneficiats amb la remodelaicó de les menjadores que s'ha portat a terme, ja veurem!

- El pit-roig, que aquest any definitvament no és el de sempre ha estat constant el jardí, de fet, volten dos exemplars pel jardí però un exemplar està molt més establert. A aquest no li fa gaire gràcia accedir a les menjadores i s'acontenta en menjar el que cau al terra. Comentar que encara se'l sent cantar a primera hora; molt més tímidament i discretament que fa dues setmanes.

- Els bruels (mínim dos exemplars), són molt constants, insistents i confiadíssims sobretot al roure de dalt, fins al punt que m'atreviría a dir que un exemplar no abandona el jardí en tot el matí. I és que mentre les fulles dels roures siguin verdes, sembla que aquests petits e inquiets insectívors es quedaran al jardí adquirint greix per suportar els mesos on hauràn de caçar entre el fullatge de perennifolis amb menys insectes a oferir.
Els bruels, llavors, amb la caiguda de les fulles dels roures, normalment fan un desplaçament (no creiem que gaire llarg) en zones més propenses per trobar aliment, llavors al jardí, durant els mesos més freds no són ni molt menys tan abundants ni constants com a principis-mitjans de la tardor.

- Un exemplar de raspinell comú efectua la seva ruta diaria entre els troncs dels roures del jardí.

- Mínim dos pica-soques blaus visiten les menjadores de malla.

- Les mallerengues emplomallades són menys constants i abudants que en setmanes anteriors perquè el nombre de mallerengues blaves i mallerengues carboneres ha augmentat molt, limitant les seves possibilitats a les menjadores. Les blaves són molt abundants, constants i confiades, són per tot arreu inclús piquen el vidre de la finestra des d'on observem! Les carboneres també són ben abundants.

- Mínim 5 merles són presents al jardí. Han disminuit presència, constància i nombre comparat amb fa dues setmanes i ara es veuen els exemplars més residents, que sembla, per tant, que han aconseguit expulsar els migrants. Encara s'alimenten de les cireretes d'arboç i dels cada any més abundants fruits del Ligustrum Ovalifolium.

- Mínim dos tallarols de casquet són presents al jardí alimentant-se, igual que les merles, en els arboços i a la troanella.

- Les tòrtores turques segueixen presents. Amb la renovació de les menjadores, però, ja no poden accedir a les llavors i amb poc temps decideixen alimentar-se al terra.

- Els tudons segueixen abundants per la vall però sense un pas clar. Amb l'espantada de l'astor i d'altres espantades on no localitzem el rapinyaire es formen grups d'uns trenta exemplars que sobrevolen la vall fins tornar-se a aturar. La pressió dels caçadors es menor a les anteriors setmanes tot i que encara els caçen a plaer... Queda clar, que el jardí és un lloc d'aturada , acumulant-se bastants exemplars abans de l'aparició de l'astor.

- Les garses estàn més disperses del normal.

- Mínim dos gaigs es mouen pel jardí i la zona en general. Emeten els seu típic reclam que cada cop costa més de sentir per la zona...

- Els estornells vulgars no són gaire nombrosos.



Pel que fa als altres animals el titular és que ens hem trobat que uns quants exemplars de rat-penat encara volen abans de la sortida del sol. Mai havíem vist rat-penats en una data tant tardana, cosa que afirma que la cosa aquest any no va bé...


Ocells: Astor, Tord comú, Mosquiter comú, Pinsà comú, Verdum, Pit-roig, Bruel, Raspinell comú, Pica-soques blau, Mallerenga emplomallada, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Merla, Tallarol de casquet, Tòrtora turca, Tudó, Garsa, Gaig, Estornell vulgar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada