dimarts, 4 de desembre de 2012

Arriba el fred

 Durant aquests últims dies, per fi, ha arribat el fred en forma de glaçades i temperatures màximes més baixes. Però el jardí, per una sèrie de fets, exceptuant l'arribada dels lluers, no ha canviat gaire de fa dues setmanes. En general la vegetació sembla que porta un lleu retràs i els ocells no s'acaben d'establir.

El dia ha començat fred (-2ºC o -3ºC depenent de l'observatori), cosa que ha propiciat una blancor destacable als camps, inclús s'acumulava 1cm de gebre sobre les fulles d'alguns arbusts com ara la troanella, els arboços i esbarzers, fins les 9:30 el gebre ha restat impecable. En canvi, la temperatura màxima s'ha enfilat més que en dies anteriors arribant a uns agradables 13ºC. Amb tot, els ocells han estat ben presents durant tot el matí, tot i que amb poca varietat  i depenent de les espècies amb poca intensitat per l'època. La causa de que el moviment d'ocells no hagi estat gaire destacable és que la menjadora nova ha caigut al terra, deixant, a més, dos menjadores de malla inutilitzades.

 Els ocells
Com comentàvem poca variabilitat i, pot ser, poc moviment per les temperatures i les dates en que ens trobem.
Apart de l'aparició de lluers, destacar l'atracció que produeixen els fruits de la troanella en el seu estat òptim i l'absència d'ocells d'alimentació estrictament insectívora. A més, un gat és bastant present al jardí, provocant clara inseguretat entre els ocells, sobretot en els que tenen que baixar al terra per alimentar-se.

- Els protagonistes de la jornada han estat uns vuit lluers que han visitat el jardí constantment, normalment de forma individual o en parelles.
Per tant podem dir que per fi han arribat aquests petits granívors del nord que cada any esperem amb emoció. L'any passat va ser molt mal any per l'observació dels spinus, però, per exemple, fa dos anys (un any normal), al 28 de novembre ja en comptàvem mínim 15 exemplars, per tant, la cita no és tempranera ni molt menys. Esperem que en properes setmanes vagin augmentant el seu nombre i tenir un bon grup establert per la zona, això seria gairebé segur si no fos per les molèsties que causen les tòrtores turques (que ja començen a cansar).
Ja de bon matí han aparegut els primers dos exemplars, i poc a poc, han aparegut més. A mig-mati un grupet de 7 exemplars ha visitat el jardí conjuntament, però les visites solien ser individuals, això si, constants. Visitant sempre la menjadora de plàstic per a llavors, i amb visites esporàdiques a les menjadores de malla e inclús a la nova menjadora quan aquesta era al terra.
- Encara localitzem un tord comú. Els exemplars que es localitzin a partir d'ara ja es poden considerar com a hivernants per la zona, ja siguin divagants en un ampli terreny o més establerts a l'urbanització. L'exemplar s'ha vist alimentat-se dels fruits de la troanella al migdia (14:15), quan ja tancàvem les portes de la casa. Molt confiat entre l'espessor de l'arbust.

- Els pinsans comuns segueixen establerts al jardí (mínim 20 exemplars), però podem afirmar que en menor abundància i menor constància que fa dues setmanes (que tampoc eren molts)... La causa més clara és la omnipresència de les tòrtores turques que exploten les llavors que els hi deixem constantment, aquest fet està provocant serios canvis en el jardí, a més, la caiguda de la menjadora al terra també hi pot tenir a veure (manca d'estabilitat).
Tot i així, encara són sempre constants. Alguns visiten el terra amb força constància, s'acumulen fins a 8 exemplars al terra menjant junts. Els més atrevits i confiats s'han hagut d'adaptar a les circumstàncies i, per exemple, menjen de la menjadora de plàstic per llavors.
S'observa clara predominància de femelles, amb mascles, de primer o segon any.

- Mínim tres verdums visiten uns quatre cops els arbres del jardí, per tal de trobar el moment per baixar a menjar a les menjadores o al terra d'aquestes. En un moment de tranquilitat (gats, gent...), un exemplar s'alimenta al terra juntament amb pinsans comuns.

- El pit-roig es mostra més establert i confiat que en setmanes anteriors. A primera hora pica les "boles" e inclus s'alimenta en una menjadora de malla. Més tard, les seves visites són més que constants però es limita a menjar l'abundositat de menjar que s'acumula al terra.

- Mínim 1 tallarol de casquet femella és prou constant al jardí, tot i que el mascle també hi deu ser present. S'alimenta encara de les casi bé desaparegudes cireretes d'arboç i dels fruits de la troanella.

- Mínim tres merles visiten el jardí. Encara agafen alguna de les últimes cireretes d'arboç de l'abundant fructificació d'enguany, a més, també s'animen a alimentar-se dels més abundants que mai; fruits negres de la troanella.

- Mínim dos pica-soques blaus recolecten menjar i l'amaguen a les escletxes de roures i pins.

- Un tallarol capnegre reclama pel jardí al migdia.

- Les tòrtores turques s'ajoquen sovint al roure de dalt amb grups de fins a 20 exemplars. De tant en tant, baixen al terra de les menjadores i algunes pujen a les menjadores a alimentar-se de totes les llavors que poden.

- Les mallerengues emplomallades han estat molt poc abundants i constants a causa de que són els pàrids menys dominants i, per tant, quan les menjadores no són ben plenes els hi costa accedir al menjar.

- Les mallerengues blaves i carboneres han anat augmentant en nombre i constància al llarg del matí, al final eren ben abudnants i constants.

- Tant sols hem avistat dos pardals xarrecs sense intenció de visitar les menjadores, sembla que aquest aquest any ja no ens volen visitar...

- Els tudons i les garses no són gaire abundants.

- Una cuereta blanca sobrevola el jardí quatre vegades.

A més, hem tingut una visita fugaç d'un regulus sp. (segurament bruel) i ens ha sobrevolat un rapinyaire amb tota la pinta d'astor adult, espantant els tudons de la zona i els ocells del jardí.


Els roures, tot i les últimes glaçades segueixen verds, en general. El roure de dalt ja deixa anar alguna fulla i presenta un aspecte marronós en algunes zones, els altres a primera vista semblen totalment verds.
La troanella presenta, ja, un color totalment tardorenc amb abundosos fruits que són aprofitats per molts ocells.
En canvi, per exemple, la prunera Santa Rosa i l'auró americà presenten un aspecte totalment hivernal.


Ocells: Lluer, Tord comú, Pinsà comú, Verdum, Tallarol de casquet, Tallarol capnegre, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Mallerenga emplomallada, Pica-soques blau, Merla, Tòrtora turca, Tudó, Garsa, Pit-roig, Cuereta blanca, Pardal xarrec, Rapinyaire no identificat (sembla astor mascle), Regulus sp.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada