diumenge, 17 de febrer del 2013

Ambient hivernal

 Dia: 9-2-2013
Dia hivernal (mínima de -5ºC i màxima de 10ºC), amb l'herba glaçada fins les 10:30. Bona activitat al jardí amb augment de túrdids entre d'altres titulars ornitològics,voldria destacar que amb el fred d'aquests dies hi ha hagut una entrada d'ocells en llocs inusual (griva cerdana e inclús un ocell sedós al Pont de Suert, que és la primera cita que conec al país). La vegetació encara descansa, en general, tret dels més primerencs com ara els marfulls, que ja floreixen.

Ocells

- Un exemplar de reietó (tercera cita al jardí i segona d'aquesta temporada), es movia insistentment sobre la vegetació perenne, amb preferència pels arboços. Aquest any hi ha hagut una entrada important d'aquest regulus en tot l'àmbit català e inclús en tota la península Ibèrica.

- Mínima un exemplar de l'altre Regulus, el bruel, també ens ha visitat, aquest amb clara preferència per les coníferes nanes.

- Mínim dos mosquiters comuns han visitat el jardí cap al migdia. Buscaven entre les fulles marscecents o verdes dels roures, sobretot dels joves (que no tiren la fulla).

- Un picot verd ha visitat els roures d'abaix a mig-matí, fent-se notar amb el típic renillar.

- El pardal de bardissa que aquest any està sent fidel al jardí, segueix amb nosaltres. Visita constantment el terra de les menjadores de manera molt confiada. Es passa tot el matí entre la menjadora i els arboços, aturant-se també en caducifolis joves quan el jardí està tranquil.

- Mínim 15 lluers. Visiten constantment el jardí i de forma molt confiada (acceptant aproximaments de fins a 1m). Hi ha hagut una disminució dràstica pel que fa dos setmanes, per una clara causa: l'absència de menjar durant dies. Només queden els exemplars més dominants i "forts", de fet, n'hi ha un que foragita insistentment a tots els altres amb un comportament més que agressiu i territorial, dificultant l'entrada d'altres exemplars a les menjadores.




- Mínim 8 verdums es troben molt agenciats a les menjadores i les visiten totes constantment i confiadament. Proven les boles de greix, les menjadores de malla i sobretot les caixes-menjadora, entre d'altres. S'estàn convertint en l'ocell dominant del jardí, cosa que semblava impossible fa poc temps.

- Mínim un gafarró canta des de les branques altes.

- Mínim 25 exemplars de pinsà comú. Aquests a diferència dels lluers han augmentat força tant en constància   com en nombre. Mostren una clara confiança en baixar al terra de les menjadores constantment, inclús hi ha almenys un exemplar que visita força vegades la menjadora plana ara "vallada". El seu augment pot ser resultat de l'absència de tòrtores turques que comentarem.

- Mínim 6 pardals xarrecs visiten el jardí. Mínim un exemplar visita la caixa-menjadora insistentment foragitant inclús els verdums.

- Mínim 5 tords comuns han estat presents al jardí, per tant, força nombrosos i molt establerts a la zona dels arboços. Són presents tot el matí; aturant-se entre el brancatge nu dels roures d'abaix, visitant fins a tres vegades l'escala de baix amb visites força llargues (remoguent la terra) e inclús se senten cantar, cosa que no haviem pogut citar mai al jardí. Forta presència de túrdids.

- Abundositat de merles i sobretot constància d'aquestes (mínim 6 exemplars). Almenys dos exemplars dormen al jardí. Són constants les disputes entre dos mascles entre el brancatge dels roures del jardí, el mascle dominant inclús ens deleita amb comportaments territorials curisos com ara un simulacre de baralla contra una branca, inflant el carpó i fent una mena de ball.

- Una parella de pica-soques blaus visita les menjadores.

- Les mallerengues blaves i carboneres no són gaire abundants per l'absència de menjar i la dominància dels granívors. Les primeres estan establertes a la caixa-niu on van nidificar l'any passat, tot sembla indicar que aquesta primavera ho tornaran a fer.

- Els estornells vulgars són força abundants per l'urbanització. Avui, mínim 6 exemplars han baixat al terra de les menjadores, fet que encara que pugui semblar usual mai havíem observat.



- Un tallarol capnegre mascle reclama constantment pel jardí.

- Mínim una parella de tallarols de casquet és constant al jardí. S'aproximen amb gran interès a les menjadores però no hi arriben a accedir.

- L'astor usual passa pel mig del jardí a mig-matí, apart de vàries passades a més altura. Hem trobat nombroses plomes de tòrtora turca al voltant de la menjadores, inclús algunes clarament arrencades, tot sembla indicar que l'accipiter pot haver-ne agafat alguna en dies anteriors. Això ho corrobora, l'absència d'aquestes a les menjadores, on eren molt abundats fa dies.

- El pit-roig dominant és el rei del jardí. Sobretot a primera hora es dedica a foragitar els altres ocells, sobretot als lluers. Prova diverses vegades les boles de pastís.

- Les garses poc a poc es van dispersant. Avui una parella ha reclamat fortament als roures d'abaix, semblava que havien localitzat algún tipus de depredador, tot seguit, un dels exemplars ha baixat a la zona dels arboços traient d'allà un rosegador mort que semblava, ja, a mig menjar. Aquests fets no són excessivament extranys, recordem que fa un temps vam localitzar un xoriguer comú depredant el que semblava un petit ocell en aquella zona. Potser li han tret a un gat.

- Els tudons no són gaire abundants.


Ocells: Reietó, Bruel, Raspinell comú, Mosquiter comú, Picot verd, Pardal de bardissa, Lluer, Verdum, Gafarró, Pinsà comú, Pardal xarrec, Tord comú, Merla, Picas-soques blau, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Estornell vulgar, Tallarol de casquet, Tallarol capnegre, Astor, Pit-roig, Tudó, Garsa, Tòrtora turca


---------------------------------------------------------------------------------------------
Extra
Ens informen que el dia 17, amb les menjadores ja casi buides, es veuen infinitat de fringíl·lids al jardí, amb mínim 70 exemplars de lluer. A veure si aguanta algo de menjar fins d'aquí sis dies...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada