diumenge, 24 de març de 2013

Entretemps

 Dia: 24-3-2013
A mitjans-finals de març és un clar període d'entretemps al jardí. Els primers indicis de nidificació es barrejen amb els últims hivernants i el pas prenupcial es compòn principalment d'ocells hivernants de zones més baixes de la Península. Tot això, però, es mostra en poca mesura (indicis de nidificació encara tímids, hivernants poc abundants, pas a compte-gotes...),  cosa que fa que al jardí el mes de març sigui un dels menys animats. Tot i això tenim moltes dades a comentar i inclús alguna sorpresa en forma de reietó.
 Pel que fa a la vegetació encara segueix bastant aturada, tret del terceto que comentàvem fa dues setmanes, de fet, segueix força igual a fa dues setmanes, com a consequencia d'unes glaçades tardanes fa una setmana.
La fauna que hiverna segueix en preactivitat, sortint i amagant-se depenent del dia. Així, els insectes presenten força activitat al migdia, les sargantanes no han sortit (a diferència de fa dues setmanes) i els rat-penats segueixen la letàrgia a excepció d'un exemplar que ha aprofitat les temperatures suaus del migdia per alimentar-se a ple sol.

El dia s'ha caracterítzat per la suavitat amb una temperatura mínima de 7ºC i màxima de 17ºC, cel enterbolit pel núvols mitgencs i alts, a estones cobert.
Comentar que les obres del veins, avui, han dificultat i molt l'establiment dels ocells al jardí.


Recull de les observacions d'ocells

- Un reietó ha voltat pel jardí de 8:15 a 9:15. És la quarta cita al jardí i la tercera d'aquesta temporada de tardor-hivern (principis de novembre i mitjans de febrer), abans d'aquest any només l'haviem pogut localitzar durant l'hivern del 2008.
L'exemplar en questió ha caçat insectes per tots els racons del jardí amb preferència pel pi i els arboços, bastant mòvil. La novetat envers les anteriors cites és que ha cantat en diverses ocasions, transportant-nos per moments a les pinedes de pi negre i pi roig de les cotes mitges i altes de les muntanyes del país.
Aquest any la presència de reietons a llocs inusuals ha estat la nota dominant, amb forta hivernació a zones costaneres de la península. Els exemplars migradors (com el cas del del jardí), solen provenir del centre i nord d'Europa, fugint de l'escassetat d'insectes dels llocs d'origen, de fet, a finals d'estiu i tardor és ben fàcil trobar grups migradors juntament amb altres espècies de phylloscopus als seus llocs d'origen.

- Un exemplar migrador de mosquiter comú descansava i es netejava el plomatge entre l'espessor dels arboços a mig-matí. Aquest fet d'utilitzar els arboços com a zona de descans diurn es produeix any rere any per les mateixes dates.

- Una parella de tallarols de casquet volten pels arbusts del jardí.

- Els tallarols capnegres sembla que ja han iniciat la temporada de nidificació, així com fa dues setmanes veiem persecucions entre la parella i un comportament d'aparellament, avui ja només localitzem el mascle que canta de forma constant tant des de les branques altes dels nuus roures com des de l'espessor dels madurs arboços.

- Una parella de merles està ben establerta al jardí, sobretot la femella que és molt constant al terra de les menjadores d'on extreu cucs de terra abundosament, no surt pràcticament en cap moment del jardí. L'exemplar mascle, en canvi, té més mobilitat i canta tant des de la parcel·la com des de les parcel·les properes, mostra un comportament molt desconfiat en contrast amb la femella.

- Mínim dos pit-roigs. Es tracte d'exemplars migradors, l'exemplar que ha hivernat al jardí fa dues setmanes ja no hi era. Un d'ells ha dormit al jardí, ja que abans de despuntar el dia ja se'l sentia cantar. Comportament diferent i molt més desconfiat al que estem acotumats. L'exemplar més establert ha visitat el terra de les menjadores en diverses ocasions i ha caçat insectes en vol baix constantment. El seu reclam i cant (en menys mesura) han estat presents durant tot el matí.

- Una parella de pica-soques blaus han visitat les menjadores força assiduament.

- Mínim 7 lluers encara segueixen ben presents al jardí. Vénen, o bé, en parelles o en grupets de 4 o 5. Els mascles canten i les femelles reclamen insistentment. Encara mostren una confiança extrema, quan sortim al jardí segueixen menjant a menys de dos metres de la nostra posició. D'aquí dues setmanes, casi bé segur que ja no els trobem.

- Mínim 10 pinsans comuns encara segueixen amb nosaltres. Entre ells, mínim dos mascles ja amb plomatge 100% reproductor, encara que no ho sembli bastant diferenciat del de l'hivern. Els exemplars mostren molta confiança amb el jardí, baixant al terra de les menjadores sense problemes i inclús un mascle menjant a les caixes-menjadora quan estàvem fora (!), mai haviem observat un comportament tant confiat al jardí.
A diferència de l'any passat, arribades aquestes dates, els mascles no canten al jardí.

- Mínim 7 verdums visiten les menjadores amb constància amb un comportament força confiat, tot i que tant sols fins a tres exemplars a la vegada. La veritat és que es nota una clara disminució en relació a dies passats. Els mascles canten constantment des de les branques altes dels roures.

- Mínim 4 pardals xarrecs visiten les menjadores amb frequencia.

- Un picot verd ha passat pel jardí i ha estat una llarga estona buscant aliment a les parcel·les del costat.

- 4 orenetes vulgars (primeres i úniques estivals) han passat migrant cap al N-NE. Dues a primera hora, i les altres dos per separat a mig-matí.

- Un esparver vulgar ha passat a mitja altura d'est a oest.

- La parella de mallerengues blaves està en fase d'aparellament, perseguint-se durant grans estones i el mascles cantant en moltes ocasions. S'observa que només el mascle entra a la caixa-niu. Els altres exemplars són expulsats ràpidament.

- Les mallerengues carboneres no són gaire abundants.

- Un grup de mallerengues cua-llargues (d'uns 15 exemplars) han passat al migdia pel jardí, reclamant amb força i amb preferència pel nuu roure gran de dalt.

- Els tudons reproductors de l'urbanització ja es troben en gran part en plena nidificació. Els maslces parrupeigen i efectuen vols de zel constantment.

- Les tòrtores turques ja es troben totalment aparellades i ja s'han repartit, diluint totalment el grup, pel motiu de la nidificació, també deuen estar covant en gran part.


La vegetació

Com comentàvem la vegetació no ha mostrat gaires variacions respecte a fa dues setmanes. La consequencia clara han estat les temperatures de fins a -3ºC la setmana passada.
El Prunus salicina mostra un aspecte prou retrassat respecte a anys anteriors; té més de la meitat de les flors obertes i els brots de fulla just obrint-se (cap fulla mínimament desenvolupada), donant un aspecte encara força desputllat.
A l'atmeller li cauen les darreres flors ja fetes malbé i presenta un aspectes completament verd.
Al Ligustrum Ovalifolium li estàn creixent les fulles ràpidament tot i que encara els hi falta per mostrar l'aspecte estival.
Els marfulls segueixen en plena floració, potser menys espectacular que fa dues setmanes. Així com fa dues setmanes atreien casi únicament abelles, ara atreiuen multitud de papallones blanques.
Els aurons i el liquidambar han engrandit tímidament els seus brots, mostrant un aspecte encara totalment hivernal.
El mateix podriem dir dels roures que tot just començen a engrandir, de forma casi inapreciable, els brots.
Els llorers, molt puntuals, mostren una espectacular floració que encara durarà força dies.
El cedre de l'Himalaya també mostra abundosos brots tancats arreu. A veure si aconseguim que tiri cap amunt...


Ocells: Reietó, Mosquiter comú, Tallarol de casquet, Tallarol capnegre, Merla, Pica-soques blau, Lluer, Pit-roig, Pinsà comú, Verdum, Pardal xarrec, Picot verd, Oreneta vulgar, Esparver vulgar, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Mallerenga emplomallada, Mallerenga cua-llarga, Tudó, Garsa, Tòrtora turca, Estornell vulgar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada