diumenge, 7 d’abril de 2013

Fred primaveral

 Dia: 6-4-2013
L'esclat primaveral està al tocar però a data d'avui encara segueix prou contingut. Els arbres i arbusts van atrassats en general i encara resten molts hivernants per les dates en que ens trobem, a més, els hivernadors (rat-penats, sargantanes...) segueixen en plena letàrgia.
El dia s'ha caracteritzat pel fred i la nuvolositat abundant. Ha estat plovent durant tota la nit amb una temperatura mínima de tant sols 5ºC, durant el matí han caigut alguns plugims i la temperatura s'ha enfilat als 12ºC. El Montseny a primera hora estava blanc fins molt avall.

Ocells
Encara trobem una destacada barreja dels últims hivernants i els primers estivals. La migració prenupcial, avui, s'ha fet de notar força amb tallarols de casquet abundants, grups migradors de ballesters, un mosquiter de passa, el cant d'un xot, entre d'altres.

- Mínim 20 lluers visiten amb constància i frequencia el jardí. Cita excepcional, mai haviem contat tants exemplars i ni molt menys tant constants en aquestes dates. Venen en grups de fins a 12 exemplars. Presenten un comportament més propi de l'hivern que de principis d'abril, amb disputes frequents a les menjadores i confiança absoluta en visitar les menjadores quan ens trobem al jardí.
Alguns es veuen clarament emparellats i hi ha dos mascles dominants que de tant en tant protagonitzen persecucions envers als mascles més febles. No cal dir que el cant dels mascles és constant durant tot el matí i que el típic reclam melòdic encara resona per tots els racons del jardí.
En anys bons per lluers és normal que arribades aquestes dates encara restin alguns exemplars (fins a 5) residuals i tardans, sobretot joves i femelles. Mai, però, n'haviem comptat tants. Si les temperatures seguissin fresques segurament algunes parelles s'hi quedarien, però com cada any, amb la arribada de les primeres calors volaran cap a zones més fresques.
Algunes fotografies:

 Mascle cantant
 
 Activitat normal d'avui a les menjadores

 Una de les incomptables disputes


- Mínim 5 pinsans comuns (2x mascles 3x femelles), tot i que només n'haguem comptat un màxim de 5 exemplars, també es tracte d'una observació excepcional pel jardí. Mirant cap enrere, tant sols haviem vist coelebs a principis d'abril l'any passat (una parella), sembla que aquesta espècie està explaiant els seus llocs de nidificació cap a zones més càlides durant els últims anys.
Els exemplars vénen en solitari o en parella i visiten amb confiança l'àmbit de les menjadores. Un mascle està totalment adaptat i confiat a les caixes-menjadora i les visita amb certa frequencia.
Els dos mascles, amb un plumatge plenament nupcial, protagonitzen persecucions i un d'ells canta a la zona d'abaix. Segurament una i dues parelles es quedin a nidificar pels voltants.
Destacar la persecució efectuada pel mascle dominant cap a un lluer mascle que descansava a les branques baixes dels roures d'abaix. Possible nidificació?- Mínim 6 verdums segueixen visitant confiadament les menjadores, agafant, a primera hora del matí, les pipes que estaven submergides a la menjadora plena d'aigua. Estan clarament emparellats.

- Mínim 8 pardals xarrecs, que com en els últims anys amb la primavera augmenten en nombre i contància. Visiten les menjadores i el terra d'aquestes amb frequencia.

- Un exemplar de mosquiter de passa busca els encara escassos invertebralts entre els borrons tot just despuntant dels roure de dalt. Ràpidament vola cap als pins de la parcel·la del costat.
Clar exemple de que el pas prenupcial ja presenta activitat, tot i que en les próximes setmanes serà quan es produeixi el màxim per als petits insectívors.

- Un xot efectua el reclam durant uns 10 minuts cap a les 23:45 hores. Primer cop que el sentim al jardí.

- Una parella de puputs efectua el típic reclam durant força estona a les parcel·les colindants, més tard, travessen el jardí a poca altura dirigint-se cap al sud-oest. La parella nidifica en zones próximes cada any.

- Un grup migrador d'uns 40 ballesters caça sobre el jardí cap a mig-matí.

- Tant sols dues orenetes vulgars travessen el jardí direcció nord, tot i que en zones properes s'observen més exemplars.

- Un exemplar de roquerol travessa el jardí direcció sud-oest.

- L'exemplar mascle de tallarol capnegre canta insistentment per tots els racons del jardí amb preferència per les branques altes i encara nues dels roures d'abaix i efectuant, inclús, una mena de vol nupcial. 100% segur que la femella es troba en plena nidificació i 80% segur que aquesta sigui al jardí. Sospitem que tinguin el niu entre els esbarzers del costat de l'auró americà.

- Mínim 6 exemplars de tallarol de casquet són constants al jardí, grup clarament migrador. 4 dels exemplars, entre ells 3 mascles, es dediquen durant força estona a extreure les, ara, escasses baies del juniperus gris. Curiosament aquestes baies sempre s'utilitzen com a recurs úlitm; en dies freds, sense insectes, quan ja no hi ha altres fruits disponibles (normalment finals d'hivern-principis de primavera).- Un pit-roig canta des de les parcel·les colindats al jardí.

- Mínim una parella de pica-soques blaus visiten les menjadores amb força frequencia. Tenim la esperança que aquests criin a la nova caixa-niu però sembla que no.


- Un bruel visita les coníferes nanes i els arboços del jardí, rebuscant  entre el fullatge amb l'esperança de trobar algun insecte.

- Un raspinell comú visita el jardí.

- Un xoriguer comú travessa el jardí en vol baix, creant alarma general.

- Un aligot comú travessa el jardí a mitja altura a primera hora i, com no, perseguit per dues garses.

- Mínim una parella de merles són prou presents al jardí tot i que, en contra de fa dues setmanes, molt distants i desconfiades.

- Les mallerengues emplomallades amb l'arribada de la primavera i la disminució dels fríngil·lids, tornen a augmentar el seu nombre. Un exemplar es dedica a guardar cacahuets entre el fullatge de les coníferes nanes (comportament habitual).

- No tenim clara la nidificació de mallerengues blaves a la caixa-niu, així com en anys passats en aquestes dates ja estava prou clara. Observem alguns comportaments reproductors; vibració de les ales i oferiment de menjar, sempre sense èxit.

- Les mallerengues carboneres  vénen majoritàriament en parelles i protagonitzen nombroses disputes territorials.

- Un gaig visita, reclamant, el jardí.

- Nombroses parelles de tudons es troben establertes per les zones properes. Pel jardí s'aturen poc, tot i que a primeríssima hora un exemplar s'està gairebé una hora aturat a les branques baixes dels roures d'abaix.

Recull de les observacions: Mosquiter de passa, Puput, Xot, Ballester, Lluer, Pinsà comú, Verdum, Pardal xarrec, Tallarol capnegre, Tallarol de casquet, Pit-roig, Pica-soques blau, Bruel, Raspinell comú, Oreneta vulgar, Roquerol, Mallerenga emplomallada, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Merla, Xoriguer comú, Aligot comú, Garsa, Gaig, Tudó, Tòrtora turca, Estornell vulgar

No hi ha rastre de les sargantanes, dragons ni rat-pents així com l'escassetat d'invertebrats és la nota dominant. La letàrgia segueix en plena forma, tot i que de ben segur que d'aquí dues setmanes la situació serà ben diferent.


La vegetació
Com deiem, en termes generals, tot molt atrassat. Tot i que, com és propi per l'època, els signes primaverals són presents a tot arreu.

- Els roures martinencs segueixen amb aspecte hivernal, sobretot els d'abaix. Tot i això, la majoria ja començen a fer despuntar els seus borrons.
- Els cirerers van prou atrassats i tot just començen a fer-se de notar tímidament les flors més primerenques. Fa dos anys ja s'estaven desprenent d'aquestes amb força mostrant-se verds i fa un any estaven en plena floració.
- El liquidambar i l'auró blanc presenten una situació força semblant amb brots engrandint-se, però amb una part de dalt que sembla seca. Sembla que haurem d'efectuar una poda de recuperació...
- L'auró argentat presenta un aspecte totalment hivernal.
- L'auró americà tot just depunta tímidament els primers indicis de floració i petites fulles per la zona de dalt.
- L'atmeller presenta les fulles totalment desenvolupades, la troanella es presenta ja frondosa però amb les fulles per desenvolupar i la prunera presenta fulles encara molt tendres i engrandint-se.
- Els marfulls ja han finalitzat completament la seva floració, sembla que tindrem abundants fruits a les darreries de l'estiu.
- Els esbarzers tot just començen a brotar, igual que les petites pomeres que despunten per la punta de dalt.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada