dilluns, 11 de març del 2013

Temps càlid i granívors

 Dia: 9-3-2013
Dia caracteritzat per l'ambient càlid per l'època sumada a l'encara forta presència de granívors hivernants (amb molts lluers), que encara estàn establerts al jardí en la seva majoria. Les temperatures primaverals (9-21ºC) provoquen comportaments reproductors en algunes espècies, sobretot als colúmbids però també als fringil·lids com ara a la parella reproductora de tallarol capnegre. El pas no es fa de notar, tot i que si que s'entreveu en alguns aspectes com, per exemple, la aparició d'un pardal de bardissa (segurament diferent al hivernants, que ja va marxar), entre d'altres.

La vegetació tampoc va gaire adelantada amb activitat del típic cuarteto tempraner prunera-troanella-atmeller-marfulls. La prunera tot just ha obert les primeres quatre flors avui, la troanella està obrint els borts, l'atmeller es troba en plena floració ja amb caiguda de pètals i els marfulls mostren una espectacular i abundosa floració que atrau multitud d'insectes, sobretot abelles.

Comparació amb els últims dos anys 
Prunus salicina
2011 - Brots oberts amb fulles engrandint-se i flors caient.
2012 - Botons florals sense obrir

Troanella
2011 - Brots oberts, fulles engrandint-se
2012 - Brots encara semi-tancats



Ocells

-  Mínim 70 lluers encara visiten el jardí. No cal dir que el nombre és molt elevat per les dates, de fet, és la cita més nombrosa al jardí durant el mes de març. Des de primera hora del matí venen en grups petits (inclús emparellats) o en grups grans i sorollosos de fins a 35 exemplars casi bé sempre del sud-oest. Primer canten i després baixen en massa, en comptabilitzem fins a 50 exemplars alhora menjant a les menjadores.
Destacar que es nota que els grups són més mòvils que en dates més hivernals, marxant i tornant força vegades i amb comportaments molt més inquiets.

- Pocs pinsans comuns (mínim 10 exemplars) encara es troben totalment agenciats al jardí. Hi ha forçes mascles amb plomatges purament nupcials. Visiten l'àmbit de les menjadores amb confiança i insistència.

- Mínim 12 verdums visiten el jardí amb constància i confiança. Mostren un comportament totalment adaptat a les menjadores i les visiten amb frequencia. Hi ha un bon nombre de mascles amb plomatge al seu zènit, entre aquests s'observen varies disputes i inclús persecucions. El seu cant penetrant és sempre-present.

- 1 gafarró mascle canta insistentment.

- Destaca la presència d'un exemplar de pardal de bardissa, sent la cita més tardana al jardí o si més no s'hi apropa. L'exemplar que ha hibernat al jardí fa dos setmanes ja no el vam localitzar, per tant, el més probable és que es tracti d'un exemplar en migració que ha decidit aturar-se al jardí a repondre energies.
Baixa prou constantment a les menjadores amb certa inseguretat. Quan agafa menjar vola ràpidament cap a l'espessor dels arboços-llorers.

-  Un exemplar de raspinell comú visita el jardí

- La parella reproductora de tallarol capnegre mostra un comportament plenament nupcial. El mascle reclama i canta insistentment. Es persegueixen per tots els racons del jardí, amb preferència per la zona dels juniperus on sospitem que hi nien.



- Un sol exemplar de tallarol de casquet femella ha visitat el jardi.

- Tant sols una parella de merles segueixen presents. El mascle canta des de les branques nues dels roures d'abaix durant ben bé 40 minuts al despuntar el dia.

- Mínim una mallerenga emplomallada visita les menjadores a mig-matí. Feia temps que no les veiem; la abundància de lluers i els canvis en les menjadores les va afectar més del pensat.

- Mínim 4 pardals xarrecs visiten les menjadores, de forma semblant a fa dues setmanes.

- Els tudons (poc abundants) mostren un clar canvi de comportament i estàn pràcticament tots emparellats. El seu cant i vols nupcials són constants.

- Les tórtores turques també mostren un clar zel, amb persecucions i cants constants.

- Un roquerol passa d'oest a est a primera hora del matí. Exemplar en migració.

- Una parella d'aligots comuns passen en vol baix deixant-se arrossegar per les fortes ratxes de vent del sud, direcció nord. Exemplars amb possible migració.

- Un esparver vulgar creua la vall almenys una vegada. Es nota una disminució de la seva activitat envers les darreres visites.

Destacar l'absència curiosa del pit-roig que segurament ja hagi emprès el viatge cap a la zona de nidifiació (possiblement llunyana per la seva temperanera marxa). L'exemplar que anteriorment hivernaba al jardí, sempre marxava en dates més avançades.

Recull de les observacions: Lluer, Pinsà comú, Verdum, Gafarró, Pardal de bardissa, Raspinell comú, Tallarol capnegre, Tallarol de casquet, Merla, Mallerenga emplomallada, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Estornell vulgar, Tudó, Garsa, Pardal xarrec, Tòrtora turca,  Roquerol, Aligot comú, Esparver vulgar



Pel que fa a la resta del món animal:

- Els rat-penats, com calia esperar, segueixen en plena letàrgia.
- Els invertebrats són ben visibles. Abundància de polonitzadors (abelles i papallones)
- Les primeres sargantanes ja prenen el sol a les zones cimentades del jardí. Mínim 4 exemplars localitzats.
- Un exemplar de dragó com "atontat" ha sortir de la escletxa de la porta davantera.



3 comentaris:

  1. Hola!

    M'agrada molt el blog! El trobo molt interessant!

    Fa poc que vaig tirar endavant la idea de rebre visites d'ocells al jardí de casa que és a la comarca d'Osona. Vaig començar posant "quatre llavors" de blat, blat de moro picat, escaiola, etc i els primers pardals no van tardar a venir. Actualment hi tinc tres menjadores, una de taula i dues verticals com les que tu hi tens per posar-hi cacahuets i boles de greix. Després d'uns dos mesos i mig, tinc visites d'ocells com pardals, mallerengues blaves, 1 o 2 pit-roig, una parella de tòrtores, molts pinsans, una parella de gaig, una garsa, i rarament un dia em va visitar una cadernera i un xoriguer. Ahir mateix va venir un ocell groc una mica més gran que la mallerenga blava i que es va enfilar a la menjadora vertical de cacahuets, em sembla que era un verdum.

    M'agrada mirar la llista dels ocells que venen o han vingut al teu jardí i que vas actualitzant, jo n'estic fent una del meu.

    Posar menjar i aigua als ocells, posals-hi nius i deixar-los que visquin en llibertat deixant que vinguin als jardins si volen i quan volen, penso que és com n'hem de disfrutar. La naturalesa i els animals s'han de tractar i veure amb respecte!

    En fi, felicitats pel teu blog!

    Arnau

    ResponElimina
  2. Gràcies Arnau!
    M'alegro que t'agradi i que t'hagis decidit a col·locar menjadores :).
    Deu ni dó les espècies que ja et visiten, t'animo a que hi segueixis i ja veuràs com poc a poc augmentarà el nombre i varietat d'ocells. M'encantaria anar sabent de les teves observacions.
    Salut!

    ResponElimina