dissabte, 20 d’abril del 2013

Poca activitat

 Dia força parat amb molt poca activitat a les menjadores. La primavera poc a poc va avançant i els seus símptomes ja es noten fins als arbres més atrassats, la verdor ja casi bé domina el panorama. La migració és gairebé inexistent.
El dia ha estat prou fresc amb temperatures oscil·lant dels 4ºC als 18ºC. El cel ha restat serè durant tota la jornada.

Ocells
El dia s'ha caracteritzat per la tranquil·litat i la poca activitat en general, tot i que, com sempre, tenim vàries coses a comentar. Els titulars podrien ser la precoç niada dels pica-soques blaus, la presència de dos migrants propis de dates menys avançades, l'arribada del rossinyol, entre d'altres.

- Des de les primeres llums se sent el recent arribat rossinyol per les parcel·les properes, però no és fins a les 9:00 que no es decideix a cantar des del jardí. El seu cant ressona majoritàriament pels arboços d'abaix però també utilitza d'atalaya amb força assiduitat els roures d'abaix e inclús la troanella i el roser de davant de casa, des d'on el cant ressona per tota la casa. L'exemplar es passa tot el matí al jardí tot i que només aconseguim contacte visual en dues ocasions; en una d'elles baixa momentàniament al terra de les menjadores.

- Un atrassat mosquiter comú es troba sedimentat al jardí. A primera sentim el seu cant inconfusible i després el veiem caçant eurugues als arboços i sobretot al roure de dalt.
És una cita bastant tardana d'aquest phylloscopus al jardí. Mai l'haviem observat en una data tant avançada.

- Un altre atrassat, tot i que, no tant excepcional és el pit-roig. En aquest cas, es tracta d'un exemplar ferit d'una pota que el fa cossejar. L'exemplar, per motiu d'aquest defecte, deu haver atrassat o annul·lat la migració cap a la seva típica zona de nidificació. Mostra un comportament excepcional per l'època, accedint a la menjadora plana varis cops i de manera força pausada.



- Mínim tres verdums segueixen visitant les menjadores, de forma puntual.

- Una parella de caderneres travessen el jardí i s'aturen a alimentar-se de gramínies a la parcel·la del costat.

- El tallarol capnegre mascle segueix cantant, literalment durant cada minut del matí. Canta des de arreu del jardí i efectua vols nupcials sovint. Es mostra confiat i segueix cantant dins del jardí quan nosaltres som fora. El niu es troba dins del jardí, en tres possibles llocs; a la zona del juniperus gris o amb més possiblitats a les mates d'esbarzers de la zona dreta d'abaix, o bé, a la de dalt.
Segurament d'aquí dues setmanes ja estaràn alimentat els polls.

- Un exemplar mascle de merla és present al jardí. A mig-matí canta des de les branques recent brotades  del roure alt d'abaix. El niu deu estar en una zona próxima però no teniem garanties de que es trobi al jardí.

- Els tudons es troben ja empleats amb la nidificació, uns construeixen els nius, altres coven i altre ja alimenten als primers polls. Al jardí, però, no n'ha criat cap parella.

- El mascle dominant de tòrtora turca defena activament el jardí i les zones del voltant dels seus congèneres. La femella està covant en un arbre proper al jardí o, fins i tot, no seria extrany que ho estigués fent al pi pinyer del propi jardí, tot i que no en tenim cap garantía.

- La parella de mallerengues blaves presenta activitat a la caixa-niu tot i que a compta-gotes. Podrien trobar-se en plena incubació tot i que també s'entreveu alguna aportació de menjar ¿primers polls naixent? D'aquí dues setmanes sortirem de dubtes.

- Mínim 4 pica-soques blaus visiten les menjadores. Entre ells, mínim dos polls volanders efectuen el típic reclam. Aquests ja s'alimenten per si mateixos a les menjadores de malla, si bé, l'adult que els acompanya encara els ofereix menjar de tant. Deu ni dó la precocitat d'aquest any.

Deixem sense comentar algunes observacions. Destacar,abans, que els rat-penats tot i la calor de l'última setmana encara segueixen en letàrgia hivernal.

Ocells: Rossinyol, Mosquiter comú, Pit-roig, Verdum, Cadernera, Bruel, Tallarol capnegre, Merla, Tudó, Tòrtora turca, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Mallerenga carbonera, Pica-soques blau, Pardal xarrec, Pardal comú, Estornell vulgar, Falciot negre, Falciot pàl·lid, Oreneta vulgar

4 comentaris:

  1. Hola,
    Vaig descobrir aquest magnífic blog fa potser 3 mesos encara no i m'he llegit gairebé tots els posts. Crec que és, com ja apuntava un comentari d'un lector, un autèntic cuadern de camp. Realment és molt interessant el seguiment que fas/feu de la natura al teu jardí tan animal com vegetal i el respecte que sembla que en tens.
    M'ha impressionat l'activitat d'ocells i la llista que teniu d'observacions. per cert, molt maco el pinsà mec i força curiós.
    El meu petit jardí es troba a la plana de Vic. Vaig fer un comentari fa poquet dient que feia poc que m'havia animat a posar una menjadora al jardí i que ja venien pinsans, pit-roig, etc. Bé, a dia d'avui, ja tinc una llista que ha anat creixent amb els pas dels dies des del desembre passat.

    Aproximadament, la llista, és la següent:

    Pardal comú (ja hi eren abans i bastants)
    Mallerenga blava (2 o 3)
    Mallerenga Carbonera (3)
    Verdum (7 o 8 i desde fa 3 mesos només 1)
    Pit-Roig (1)
    Cadernera (1) Em moro de ganes de veure'n al jardí però tot i que els hi vaig posar llavors de card a plantes de card seques i en vertical i també una menjadora vertical de negret, no hi ha manera. Què passa amb les caderneres?
    Pinsà comú (a l'hivern potser uns 10)
    Raspinell comú (2) Desde fa un me si mig no els he vist més.
    Gaig (2 o 3) Els hi encanten els aglans i ara els hi poso annous. Desde fa un parell de dies veig com un exemplar s'enfila com pot a la menjadora de cacahuets.
    Merla (1 o 2)
    Pica-soques Blau (3, 2 adults + 1 de petit al que l'hi peixien algun tros de cacahuet o de bola de greix) Els hi encanten els cacahuets. Els vaig veure per primera vegada a l'abril.
    Puput (1)
    Picot Garser Gros (1) Es passa moltes estones a la malla de cacahuets. Em va fer moltíssima gràcia veure aquest ocell així com el post d'aquest blog que parla sobre la visita que en vas tenir al teu jardí.
    Volen per sobre el jardí:
    Xoriguer (2)
    Corb marí gros (1) el vam veure a l'hivern
    Ànec coll verd (uns quants)
    El jardí és molt a prop d'una riera.

    En fi, felicitats de nou pel blog i aquí un seguidor!

    Arnau

    ResponElimina
  2. Hola Arnau! Mil gràcies pel comentari, comentaris com aquest fan que el bloc segueixi endavant amb més força.
    Deu ni dó la llista que ja tens i no dubtis que anirà augmentant i molt. El secret per algunes espècies és la constància, per exemple, fa anys els lluers no venien al jardí i semblava impossible que ho fessin però durant un hivern fred un grup va accedir a les menjadores i en va atreure més exemplars. A partir de llavors nombrosos lluers vénen, cada any, especialment a passar els mesos freds a la zona.
    Pel que fa a les caderneres estem igual. A vegades algún exemplar es deixa caure a les menjadores atreta pel moviment, però sempre cites esporàdiques. És estrany, perquè coneixo jardins en que les caderneres accedeixen sense problemes a les menjadores.
    Disfruta del jardí i aprofita que és aprop d'una riera, això encara et dóna més possiblitats! Ah, i no dubtis sempre que vulguis de compratir observacio/ns; és perfecte poder tenir dades d'altres jardins "ornitòlegs" ;)

    ResponElimina
  3. Ok! Molt bé, serà interessant!

    Una cosa, he vist que durant algun mes de l'estiu fas una retirada de la "menjadora", et refereixes a la vertical, les de cacahuets..o totes? He sentit que és contraproduent pels ocells donal-s'hi menjar tot l'any suposo que perquè deuen perdre la capacitat de buscar aliment més difícil. Et volia preguntar quins mesos creus que hi hauria de posar menjar als ocells o si determinats mesos se'n posa només d'una classe per a uns ocells determinats o que... Actualment tinc una "taula" on hi poso pipes i blat de moro, dos menjadores de cacahuets, una de negret i una altre de boles de greix. Jo per mi tindria les menjadores tots els mesos de l'any però primer són els ocells. Trec tot el menjar o deixo alguna menjadora?

    Merci!

    ResponElimina
  4. D'aquest tema trobaràs opinions de tota mena.
    Personalment deixo de posar noves llavors i pipes a partir de la segona quinzena d'abril, quan normalment marxen els últims hivernants del jardí. Les menjadores de malla "de cacahuets" les deixo fins entrat el juny per tal d'ajudar als nidificants a tirar endavant els seus nius i així també gaudir dels pollets. Al juliol, agost i part del setembre les retiro totalment. Tot i que s'ha de dir que antigament les havia deixat tot l'any sense problemes.
    Això va a gust de cadascú, tot i que els propis ocells amb les calors ja s'abstenen per si sols, acudint a les menjadores més esporàdicament.

    Salut!

    ResponElimina