dilluns, 15 de juliol del 2013

Nius a l'estiu i mosquiter pàl·lid.

Dia de plena canícula amb una temperatura mínima de 21ºC i màxima de 34ºC, amb núvols abundants a primera hora. La vegetació es comença a ressentir de forma general.
El dia s'ha caracteritzat per tres principals sorpreses; la rapidesa de la ja sabuda nidificació de tudons al pi pinyer, la segona posta ja avançadíssima de la parella de mallerengues blaves i l'avistament per primer cop al jardí d'un fugaç mosquiter pàl·lid. De tot això i més en farem un resum a continuació.

- Un exemplar de mosquiter pàl·lid s'ha deixat veure des del finestró cap a les 8:15 caçant insectes a un pi pinyer que està a tres metres del jardí.
Aquest Phylloscopus tot i ser relativament abundants i extès pel país durant els mesos de bonança al jardí i, de fet, a la nostre zona no és fàcil d'avistar. Com ja hem comentat es tracta d'un bimbo pel jardí i compón la espècie 76. Una de les anuals sorpreses estivals.

- Els rossinyols es deixen veure molt fàcilment per l'època en que ens trobem, normalment al mes de juliol es tornen casi bé inperceptibles al jardí. Avui, en contra, un exemplar s'ha mostrat més que bé, caçant al camp del davant i utilitzant el columpi com a atalaya. Més tard s'ha vist una petita persecució entre dos exemplars, molt probablement protagonitzada per un progenitor i un volander de l'any.
Es senten alguns reclams però ja mai el cant.

- Una merla travessa el jardí de sud a nord després d'aturar-se als roures d'abaix.

- Els tallarols capnegres es mostren molt actius i podriem dir que els protagonistes del jardí. Tota la família nidificant al jardí s'hi troba agenciada, amb mínim dos joves de l'any. Caçen per tota la vegetació baixa i no marxen quan sortim.

- Fa dues setmanes ja comentàvem la nidificació clara d'una parella de tudons a la part esquerra del pi pinyer. Avui, no només podem assegurar que prosegueix sinó que es troba en una fase més avançada de l'esperada. El niu, visitat pels pares amb intervals de 10-15 minuts, hi ha mínim un pollet que té una mida ja semblant a una tòrtora. Tot i que el niu està ben amagat es vei clarament com el poll demana i rep.
Sense dubte una excel·lent notícia que es torna a repetir. És curiós que la nidificació al jardí sempre és al juny-juliol, fet que podria ser degut a que són segones postes per una primera posta desafortunada, que el mascles li costa trobar parella, que vénen de molt el sud o simplement que la parella decideix fer la segona posta a un lloc diferent al de la primera.

- Més extranya és la nidificació (segona posta) de la parella de mallerengues blaves en ple mes de juliol i més sabent que la primera va ser d'un èxit descomunal. Si aquesta va tan bé com la primera podrem dir que aquesta parella haurà tret del niu al voltant de 15 noves mallerengues blaves, excel·lent notícia per l'espècie a la zona. Remarcar que al nostre territori el percentatge de segones postes per part dels pàrids és més aviat escassa.
El niu, a més, es troba ja en pleníssima alimentació dels pollets, els quals ja se'ls sent perfectament des de tot el jardí. Per tant, en anteriors setmanes la segona posta ja estava en procès i no vam ser capaços de veure-ho. Les anades i sortides del niu són prou constants i els sacs fecals que extreuen de mida considerable.

- Passa alguna mallerenga carbonera reclamant pel jardí, aquestes amb les menjadores tretes disminueixen substancialment.

- Mínim tres mallerengues emplomallades caçen i reclamen pel jardí. Hi ha almenys un exemplar encara amb caràcters de juvenil que sembla que demana als pares.

- Els gafarrons segueixen actius per la zona.

- Les garses, com ja vam comentar en l'anterior entrada, es troben en plena feina de preparar la seva prole per la vida en solitari.

- Es senten oriols propers durant tot el matí.

- Mentre diversos grups familiars d'estornell vulgar travessen al jardí constantment, algunes parelles de pardal comú encara busquen insectes (sobretot entre els pins) per alimentar els pollets del teulat del veí.

- Les orenetes vulgars que crien al voltant del jardí ja s'han dispersat, mentre, grups familiars d'orenetes cuablanques caçen a una altura mitjana (en general).

Ocells: Mosquiter pàl·lid, Raspinell comú, Rossinyol, Merla, Tallarol capnegre, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Gafarró, Tudó, Tòrtora turca, Garsa, Oriol, Pardal comú, Estornell vulgar, Falciot negre, Ballester, Oreneta vulgar, Oreneta cuablanca

4 comentaris:

  1. Hola,
    Estic interessada en llavors de roure, de l'arbre. En necessito cinc. Es possible. Et deixo el movil 619.17.97.66, moltes gràcies

    ResponElimina
  2. No hi ha problema però creu-me que és realment fàcil obtenir-les a partir de l'Octubre per propia mà. Si tot i així les vols...

    ResponElimina
  3. Hola. Em dic Mireia Serra i t'escric des de Dinamarca. He anat a parar al teu blog perquè estic fent una mica de recerca sobre el comportament dels nostres ocells a l'hivern. Jo no sé gaire res d'ocells. Em dedico a la dansa i la psicomotricitat. Aquí a Copenhaguen dono classes de Psicomotricitat a nens de families catalano-daneses, i aquest any per Nadal he decidit treballar amb ells la cançó del Cant dels Ocells. No sé si en coneixes la lletra (és una cançó molt llarga i es parla de moltíssims ocells diferents: http://ca.wikipedia.org/wiki/El_cant_dels_ocells)
    Tu sabries dir-me si el fet que hi hagi tants ocells la nit de Nadal és una invenció (una metàfora per a explicar que el naixement de Jesus porta tanta alegria que els ocells es pensen que és la primavera) o si és veritat que totes aquestes espècies es poden trobar a Catalunya el mes de desembre? Gràcies per la teva ajuda!!! Aquí tens el meu mail: mireiaserrav@hotmail.com i el link del blog on faig registre i reflexió de les classes: http://mireiaserravoltas.blogspot.dk

    ResponElimina
  4. Hola,

    Que heu deixat d'escriure al blog? És una pena!

    Arnau

    ResponElimina