dimecres, 29 de febrer del 2012

Ambient escalfat i més fríngil·lids

Dia: 25-2-20112
Dia primaveral, amb molta activitat de fringíl·lids amb inclús novetats destacables i canvis no positius a la zona.
El matí ha començat amb una temperatura "fresca" de 2.5ºC i una màxima ben alta de 18,5ºC. Ja de bo matí un bon nombre d'aus han visitat les menjadores, però amb el pas de les hores les novetats i fets excepcionals han anat augmentant, tot i les molèsties del veinat.

Tot i tenir un bon grapat d'observacions d'ocells novedoses e interessants pel jardí, primer ens centrarem en comentar la gestió de la parcel·la del costat, que afectarà i ja està afectant als ocells i a la vegetació del jardí, i de quina manera!
Com ja sabeu fa unes quantes setmanes un gran pi sec de la parcel·la del costat va caure damunt del jardí, provocant algunes destrosses no gaire signficatives, per sort. La cosa està en que tota la filera de pins al costat del jardí estàn secs i poden caure a la mínima ventada, podent destrossar una gran quantitat dels nostres arbres e inclús caient directament sobre la casa. Llavors, obviament, vam insistir als propietaris que s'encarreguessin d'eliminar aquests pins secs (cosa que creiem totalment raonable), els propietaris ens van dir que si, però al veure que passaven les setmanes i no hi havia intenció de fer res, vam tornar a insistir. Llavors es devien sentir pressionats (són gent gran) i ens van dir una sèrie de coses, com si volguéssin evitar tenir que fer, res.
Avui, per fi, hem vist canvis. Però per desgràcia mal fets, han tallat dos pins, un sec dels que menys molestava i un verd i d'aquesta manera trencant-nos una branca d'uns quants segles d'edat del roure de dalt i tallant en sec el nou cirerer, simplement desastrós. L'explicació ha estat que no poden tallar els problemàtics sense tallar a tots (que pot ser els han de tallar tots!), i que per desgràcia el pi que estava VERD va caure sobre la branca del roure i del cirerer, trencant també la valla.
Sense paraules... Tenim ganes de que s'acabi ja i retornar a la tranquilitat. No vull parlar del que signficaria la tala de tots els pins perquè em posaria sentimental i nostàlgic i no acabaria mai... Només dir que el pica-soques criava cada any entre els seus llargs i madurs troncs, i que avui encara reclamava des de la caixa-niu, que ja no està envoltada d'arbres... Penós.


Independentment d'això, seguim amb els ocells;
Destacar l'abundància i varietat d'ocells que venen a menjar llavors gramínies de la menjadora, amb una sèrie de novetats en aquest àmbit. I, en general, l'abundància i constància d'activitat a les menjadores, tot i tenir els veins agafant llenya de la parcel·la del costat durant gran part del matí. Curiosament les observacions més interessants s'han efectuat després de les 12:00.

- Uns dels clars protagonistes han estat els verdums. Amb uns comportaments i nombre, podem dir-ho ben fort, totalment excepcionals i mai vistos al jardí. Pimer, recapitulem, els verdums normalment els veiem de tant en tant durant tot l'any, sobretot alimentant-se de gramínies a la parcel·la del costa o a les branques altes dels roures, fa dos-tres anys vam veure el primer exemplar a la menjadora a causa d'una forta onada d'aire fred i no haviem tornat a veure aquest fet fins fa dues setmanes, que ja vam comentar la presència de mínim 3 exemplars a les menjadores. El cas, és que avui, tot i haver-se tallat en sec l'onada d'aire fred de fa dues setmanes, no solament encara hi són, sinó que han augmentat molt en nombre i increíblement en constància i confiança. Ja des de primera hora preciosos i lluents mascles adults, joves i femelles han visitat el jardí sense cap pausa de més d'un minut fins que hem marxat. N'hem contat mínim 8 exemplars amb fins a 7 menjant junts, per tant, segurament ens visitin més de 10. Utilitzant tot tipus d'atalaia i lloc del jardí, amb algunes visites sobre la menjadora plana, constància absoluta al terra de les menjadores, anades i vingudes també constants, utilitzant roures, prunera, kaki per descansar... I amb un comportament més confiat que , fins i tot, els pinsans comuns, tot just tornàvem a entrar a casa ja hi havien exemplars observant el terra des de branques baixes dels arbres. Impressionant!
Un comportament a comentar, és que juntament amb les mallerengues carboneres i els pica-soques blaus són els únics que s'atreveixen amb les pipes.
Fotos: La primera mostra un exemplar mascle adult i un jove, segurament de l'any. La segona mostra una de les abundants disputes. La tercera mostra cinc exemplars junts a l'escala. La última mostra un exemplar mascle pelant un pipa.
Perdoneu per la qualitat.





- Un altre novetat excepcional és la visita de mínim dos gafarrons (un mascle i un femella) a les menjadores. Molts pensareu que és d'allò més normal, però al jardí mai s'havia vist. El gafarrons també es veuen durant tot l'any, normalment cantant a les branques altes o volant sobre el jardí. Avui, prop de les 12:00 el primer exemplar en tota "la història del jardí" ha accedit al terra de les menjadores, rebuscant llavors entre les herbes i les abundants llavors pelades, ha marxat i poc després ha tornat. Al cap d'un temps una altre exemplar, en aquest cas femella, ha procedit a fer el mateix.
Comentar també que el mascle ha estat cantant constantment a partir de les 11:00-12:00.
No cal dir, que estem més contents per aquestes noves citacions i que esperem que segueixin augmentant. Com més especies a les menjadores, obviament, millor!
Foto testimonial al costat d'un pinsà:


- La femella de lluer segueix visitant a les menjadores. Segurament, el fet de que aquest any hi hagi hagut  gairebé absència de lluers, ha estat un dels factors claus de l'augment de diversitat de les aus que s'alimenten de llavors a les menjadores. Però, és evident que no ens molestaran, ni molt menys, les properes invasions d'aquests petits i simpàtics fringíl·lids.
L'exemplar en questió ha visitat les menjadores diverses vegades.
Foto testimonial al costat d'un verdum:


- Els pinsans comuns segueixen ben abundants (mínim 35 exemplars) i alguns exemplars es mostren molt confiats, accedint a la menjadora plana constantment i mostrant poca preocupació pels veins a la parcel·la del costat, molts dels exemplars segueien baixant a les menjadores. Les disputes entre mascles segueixen augmentant.
La veritat és que aquest any els pinsans comuns han estat un dels factors clau del jardí, sense ells, no hagués hagut tant de color i moviment i a més, fan una funció d'atracció a altres especies més que important (el primer; el pinsà mec), en realitat tots o gran part dels interessats per les llavors descobreixen les menjadores gràcies als fidels pinsans, que cada any formen grups i s'alimenten al nostre jardí.

- Els pardals xarrecs han disminuit el seu nombre, tot i que segueixen abundants. Baixen en grups al terra de les menjadores i rebusquen llavors insistentment. Mínim uns 15 exemplars.

- Un pardal comú mascle segueix visitant el terra de les menjadores amb dos visites durant el dia d'avui.

- Un altre notícia ben destacable ha estat la visita (llarga) d'una mallerenga petita. Fet que era molt excepcional fins a principis de la tardor passada, des de llavors s'ha anat veient de tant en tant. Tot i que mai com avui, que ha estat ben bé una hora extraient cacahuets de les menjadores i sent perseguida per les seves congèneres, que semblen tenir-li un especial "odi". L'exemplar s'ha mostrat confiadíssim, aprofitant les nostres sortides al jardí per alimentar-se tranquilament i permentent acostaments prou importants, sembla prou adaptada al jardí.
Com amb el gafarró, molts pensareu que la visita d'una mallerenga petita a les menjadores no té res d'especial, però al nostre jardí és un fet díficil de veure e inclús casi bé inexistent fa 6 mesos, i és que se'n veuen ben poques per la zona. Per nosaltres és una alegria comptar amb un pàrid més, ara ja tenim el "quinteto" de mallerengues mediterrànies presents al jardí.
Fotos: La última l'he posada per la comparació amb la mallerenga carbonera.




- Les mallerengues carboneres segueixen ben abundats, tot i que no excessivament.

- Les mallerengues blaves són prou abundants i sobretot molt constants. Es veuen clars síntomes de domini de territori, tot i que hi menjen molts exemplars. Hi són a cada segon del matí, molt actives.

- Les mallerengues emplomallades no han estat tant nombroses com en setmanes anteriors (les menjadores estàven ben buides quan vam arribar).

- El pit-roig segueix ben establert al jardí, li queda un meset per partir als seus llocs de cria, que bé podria trobar-se a una cota més alta del Montseny o en els boscos més remots d'Europa de l'est, mai ho sabrem.
Aquest any ha mostrat molta atenció a les boles de pastís i les visita constantment.
Foto:

- Hem localitzat un tallarol de casquet femella entre les branques del roure gran de dalt. Com a novetat, no s'ha vist el mascle que portava tota la tardor-hivern amb nosaltres.

- El tallarol capnegre mascle segueix voltejant el jardí.

- Mínim 3x de merla. Al voltant de les 11:00 l'exemplar femella acostumat al jardí del qual parlàvem fa dues setmanes ens ha visitat amb un mascle i no ha dubtat en accedir al terra de les menjadores, primer rastrejant sota la menjadora plana i després centrant-se amb les restes de les boles de pastís que tant li agraden. El mascle se la observaba des de els arboços.

- Els tudons segueixen constants i centrats amb el zel. Avui una parella ha estat una bona estona alimentant-se entre les branques dels arboços. Cal dir, que la població d'aquests a la zona propera al jardí ha disminuit bastant en els últims anys, tot i que les visites i la constància al jardí fins i tot s'han accentuat.
La tala d'arbres i les masses de gent...

- Les garses, ja totalment no agrupades segueixen ben actives i constants. Una parella ja comença a portar branquillons de pi al niu que com cada any construiex als pins de dues parcel·les avall.

- Avui, com a novetat un exemplar de tòrtora turca ha baixat, molt confiadament, al terra de les menjadores. Engrapant una bona quantitat de llavors que haviem posat a l'escala. Sincerament, esperem que aquest fet no es repeteixi gaire.

- Una parella de gaigs han visitat els roures del jardí a mig matí.

- Els estornells vulgars sobrevolen constantment el jardí, en solitari o en grups reduits.

- Avui, els pica-soques blaus no han visitat les menjadores. Només s'ha vist un exemplar a la parcel·la del costat com hem comentat a l'introducció...


Comentar que amb la bonança ja comença a despertar la vida invertebrada amb algunes aranyes i formigues actives. També s'ha vist la primera sargantana de l'any per les parets de la casa.


La vegetació

Com a dos grans novetats les citades a dalt; mutilació del nou cirerer "Van" i tall d'una branca grandíssima del roure gran de dalt a causa de la mala gestió de la parcel·la del costat de la qual no em vull enrotllar més...
Per altre banda, gran part dels arbres caduficolis començen a engrandir els seus brots a causa de la ,ja, inminent explosió primaveral. La més avançada; la prunera "Santa Rosa", que avui, si, li hem vist uns petits botons florals que es desenvoluparan ràpidament els próxims dies.
En general, tots van més atrassats que l'any passat, en que va fer una tardor-hivern més freda que aquest any, però vam tenir un Febrer bastant primaveral des de el seu inici. Un exemple clar és el de la troanella, que no té els brots gaire visibles, quan l'any passat per aquestes alçades ja els tenia ben oberts, igual que la prunera que ja ens mostrava les primeres flors.
Cal comentar que hem instalat un reg per als arbres nous i amb més necessitats hídriques (prunera, cirerers, auró blanc, auró argentat i moixera de guilla), simplement fent "forats" a la manguera just on es troben les soques d'aquests arbres. Ara per ara 5 minuts a la setmana, que a l'estiu es veuràn agumentats.



Ocells: Verdum, Pinsà comú, Gafarró, Lluer, Pardal xarrec, Pardal comú, Pica-soques blau, Mallerenga petita, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Pit-roig, Merla, Tallarol de casquet, Tallarol capnegre, Gaig, Garsa, Tudó, Tòrtora turca, Estornell vulgar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada