dimecres, 26 de setembre del 2012

La situació no canvia

23-9-2012
Situació pràcticament igual a fa dues setmanes. El mes està sent molt càlid i molt sec tal com l'any passat i, avui, el dia ha estat extremadament càlid amb uns 22,5ºC de mínima al matí (a la nit de 17,5ºC) i una màxima de 28,5ºC amb un sec vent de ponent bufant amb ratxes prou fortes durant tot el dia. Les observacions d'ocells són molt semblants a fa dues setmanes amb alguns matissos, i les menjadores s'han hagut de tornar a iniciar per algun motiu desconegut. Els arbres no només no han millorat sinó que molts han empitjorat, a veure si tot comença a canviar d'una vegada...

Els ocells

El jardí encara resta molt tranquil, massa tranquil. Tot i que els primers símptomes de la tardor són presents; agrupació de les garses, alguns insectívors migrants, augment del nombre de tudons i estornells i la migració de les orenetes.
Comentar que extranyament ens hem trobat un menjadora totalment buida i l'altre també però a la part d'abaix del jardí... No sabem el motiu d'aquest fet; persones, rates... Hi posarem una càmera de foto-trampeig per averiguar-ho. Esperem que d'aquí dues setmanes no ens trobem una situació semblant.

- Els tudons començen a augmentar el nombre i a formar petits grups de fins a 15 exemplars. La migració encara és tímidia, de ben segur que d'aquí dues setmanes el seu nombre serà molt superior. Paren sovint als arbres del jardí i del voltant.

- Les garses començen a agrupar-se, tot i que també de forma tímida per ara. Començen les típiques xerrameques que recorden la tardor-hivern, per distanciar-se totalment a la primavera.

- Al migdia, com fa dues setmanes un pit-roig ha aparegut des de la profunditat de les coníferes nanes atret per l'humitat del rec de la prunera. Ha restat bastant temps en aquella posició, deleitant-nos amb la caça d'una aranya igual de gran que el seu cap. Desconeixem si és el mateix exemplar que fa dues setmanes, amb la bonança que fa no seria extrany.

- El tallarol de casquet mascle segueix sedimentat al jardí, present durant la majoria de temps. S'alimenta dels encara abundants insectes i de les baies rojes de l'arbust allargat. Amb ell un exemplar femella amb plomatge molt desgastat, potser jove de l'any. L'exemplar femella imita el seu company i sembla que aprengui els seus moviments, el segueix. 2x

- Dues merles visiten el llorer no gaire afamades, després se les veu al terra dret del jardí entre les mates, al costat de la casa. De l'exemplar de l'any confiat de fa dues setmanes, ni rastre.

- Durant tot el matí passen orenetes cua-blanques i vulgars en pas actiu cap al sud. En cap cas grups densos, sempre exemplars dispersos però molt constants i, per tant, abundants. Cap al migdia la migració es fa menys directe i alguns exemplars s'alimenten per la zona.

- Els estornells vulgars han augmentat força el nombre, tot i que no són molt abundants. Al migdia s'aturen a arbres propers i canten.

- Un grup d'unes 7-8 mallerengues cua-llargues s'han aturat als llorers i arboços a primeres hores del matí sorpreses per ratxes de vent fortes.

- Un tallarol capnegre es passeja pel jardí durant tot el matí, emeten el reclam caracterísitc.

- Les mallerengues carboneres són poc abundants però constants a partir de mig matí, les emplomallades són ben constants (mínim 3) i les blaves encara són molt poc nombroses i poc constants.



Pel que fa als vertebrats no alats, ara es mostren més actius que de costum, adquirint reserves de menjar per passar la tardor-hivern, que encara que sembli mentida acabaran arribant. Així doncs, els rat-penats aprofiten intensament les hores sense sol i les sargantanes, contrariament, aprofiten el sol, cada dia més inclinat i menys persistent. Aquestes últimes són presents a cada racó del jardí, fa temps que no en veia tantes.



Els arbres i arbusts

La vegetació "veterana" del jardí ha passat un mal any, però en aquests moments té un aspecte més o menys acceptable i més, comparant amb la gran quantitat d'alzines i roures que s'assequen als boscos aquest any. Els abres plantats fa poc, però, mostren un aspecte esfereidor, tots ells es troben en mal estat, cosa que s'ha generalitzat amb el fallament del rec programat aquestes dues setmanes. Així doncs, el liquidambar, els aurons... Mostren un aspectes casi moribund.
L'auró blanc, per exemple, ha adquirit un groc intens i generalitzat que hauria d'haver agafat naturalment d'aquí un mes. L'auró argentat s'ha assecat totalment. La prunera té ben poques fulles. L'avellaner està moribund. El rebrotament de soca del kaki comença a assecar-se. La moixera de guilla sembla definitivament morta. L'auró americà li queden quatre fulles. Entre d'altres.
Comentar també que els fruits de la tardor començen a madurar arreu del jardí; mates varies amb fruits de colors negrosos fins a vermells intensos, cireretes d'arboç esperant la maduració, carnosos fruits del llorer madurant poc a poc, fosques boles entre el brancatge dels marfulls e inclús una quantitat destacable sobre la troanella.
Destacar que amb la sequera aquest any els roures no han madurat aglans, només es veuen de molt petits que o creiem que arribin a crèixer i menys si no arriben les pluges immediatament. L'any passat, per aquestes dates, ja eren madurs.

Ocells: Pit-roig, Tallarol de casquet, Merla, Tallarol capnegre, Raspinell comú, Estornell vulgar, Mallerenga cua-llarga, Mallerenga carbonera, Mallerenga emplomallada, Mallerenga blava, Oreneta vulgar, Oreneta ca-blanca, Tudó, Garsa, Tòrtora turca,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada