dilluns, 14 de gener del 2013

Dia de menjadores

 Dia prou fred amb una temperatura màxima de 8,5ºC,amb mínima de 4ºC a les 00:00 i plovent al matí, però la mínima s'ha registrat realment al final del dia. Com correspon a un dia fred, les menjadores han tingut un activitat prou bona amb augment considerable dels dos fríngil·lids més abundants del jardí (a l'hivern); els lluers i els pinsans comuns. Pel que fa a la vegetació, és troba plenament amb letàrgia, amb alguna excepció. L'aspecte del jardí és ben hivernal en tots els sentits.

Els ocells

- Constants i abundants lluers han visitat les menjadores activament durant tot el matí (mínim 30 exemplars). Visiten tot tipus de menjadores i zones del jardí; s'alimenten de llavors a les caixes-menjadora i a la menjadora plana, proven el pastís, menjen cacahuets de les menjadores de malla, acudeixen en grups de fins a 15 exemplars al terra de les menjadores, descansen als roures... Tot això amb un comportament ben confia, deixant aproximacions de fins a 1,5m i ingnorant la nostre presència al jardí quan hi ha distància.
Normalment vénen en grupets (de 7-8), alguns grups són exclusivament de mascles. De fet, en el temps de l'observació, s'han observat més mascles que femelles i joves.
Imatge testimonial d'un grupet de 10 exemplars (n'hi havien més pels voltants) menjant al terra:


- Mínim 25 pinsans comuns són molt constants i es mostren bastant confiats i pacients. Contem uns quants mascles vistosos, a diferència de les setmanes pasades. Avui, la seva presència, és de lluny, la més abundosa de la temporada. Baixen finalment al terra de les menjadores tot i la escassetat de menjar que hi quedava (hem posat el menjar casi quan marxàvem), s'acumulen fins a 14 exemplars menjant junts al terra.
Alguns dels més agenciats, es posen tímidament a la nova reixa de la menjadora plana o s'alimenten a la menjadora tubular de llavors quan l'omplim, i és que alguns, no és mouen del jardí en tot el matí, tot i les abundants sortides que hem fet avui.
Ens deleiten amb comportaments intel·ligents com ara perseguir els pica-soques blaus quan aquests amaguen  cacahuets i pipes a les escletxes dels arbres i així poder agafar-lo, de tant en tant els hi funciona, tot i que normalment els pica-soques s'adonen i enganyen als pinsans.

- L'astor ha passat, potser mab menys insistència que els dies anteriors. Tres passades en total i cap en vol baix pel mig del jardí.

- Un exemplar de verdum mascle observa les menjadores abans que les omplim, segurament uns pocs exemplars baixen els dies seguents de que les omplim.

- Mínim un mosquiter comú, podrien ser 2 o 3, són localitzats alimentant-se sobretot entre les fulles que els roures més joves mantenen verdes, però també entre els arboços, les fulles marscescents dels roures d'abaix e inclús al terra. Es nota que avui els hi costava més trobar l'aliment.

- 2 bruels han estat prou constants al jardí i també alimentant-se en llocs "poc usuals", amb preferència per al  juniperus gris o les fulles marscescents dels roures d'abaix. S'acostaven on les mallerengues s'aturaven abans d'entrar a les menjadores, com intentant trobar el motiu de l'abundositat d'aquestes.

- Mínim dos pica-soques blaus ens visiten força vegades durant tot el matí. Agafen menjar amb insistència de tot tipus de menjadores i, com sempre, l'amaguen entre les escletxes dels arbres.

- Un tallarol capnegre ha estat reclamant pel jardí a estones.

- Mínim un tallarol de casquet mascle resta al jardí. S'han acabat les baies de tota la vegetació (menys els poc apreciat juniperus gris), l'ocell semblava tenir gana i no se l'ha vist caçar cap insecte. S'ha acostat a les menjadores amb curiositat però no hi ha arribat a accedir.

- Mínim quatre pardals xarrecs (vestigis de la sempre abundositat d'aquests en anys anteriors), accedeixen al terra de les menjadores entre pinsans i lluers.

- Mínim dos pit-roigs visiten el jardí. El dominant ja s'ha agenciat i acostumat totalment al jardí i visita les menjadores, apart de ser-hi sempre present. A mig-matí se l'ha vist perseguint a un altre exemplar encuriosit per l'activitat de les menjadores.

- Mallerengues blaves i mallerengues carboneres, al principi eren ben poc abundants, per l'absència de menjar durant dies. A partir de mig-matí han agumentat substancialment, sent molt abundants i constants i algunes, sobretot blaves, ben confiades.

- Tant sols una mallerenga emplomallada visita les menjadores.

- Les garses, ara, sempre estressades per la constant presència de l'astor. A més, s'entreten perseguint gaigs i altres ocells.

- Una parella de gaigs han passat pel jardí a mig-matí, foragitats insistentment per quatre garses.

- Els tudons no són gaire abundants. La pressió dels caçadors segueix, a veure quan es tanca la veda d'una punyetera vegada.  A més, són aixecats per l'astor, que, a vegades, els obliga a formar grupets d'uns 15 exemplars a molta alçada. Alguns, però, efectuen el típic vol de zel.

- Les tòrtores turques han reduit la seva presència, en part, gràcies a l'absència de llavors disponibles. A veure si segueix la tendencia!

- Els estornells vulgars són presents per la zona i sobrevolen el jardí. Un exemplar s'atura als roures d'abaix, cantant.

Per acabar els ocells, comentar l'absència del pardal de bardissa després de dos mesos de presència seguida o la presència de la mallerenga petita en les parcel·les del costat.


Comentar, per últim, que avui hem comprat un nou habitant del jardí: un cedrus deodara, que esperem que ens dongui moltes alegries.
Gràcies per llegir-me, d'aquí poc penjaré uns videos testimonials de l'activitat de la menjadora, dintre de les possiblitats de la càmera.


Ocells: Lluer, Verdum, Pinsà comú, Mosquiter comú, Bruel, Pica-soques blau, Tallarol capnegre, Tallarol de casquet, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Mallerenga emplomallada, Pardal xarrec, Pit-roig, Garsa, Gaig, Tudó, Tòrtora turca, Astor, Estornell vulgar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada