dissabte, 29 de desembre del 2012

Dia: 29-12-2012
L'hivern no arriba ni vol arribar; les temperatures són ben suaus i el "mal temps" absent des de fa molt de temps, de fet, aquest any arrosseguem una sequera històrica. I és que la circulació de borrasques i fred no baixa de latitud i encara afecta a les zones del nord, com passa sempre a l'estiu.
Si no fos pel període "normal" de principis de mes, els arbres seguirien verds, però per sort les glaçades es van fer de notar, de manera que el jardí mostra un aspecte tardorenc-hivernal.
No han arribat més aus del nord des de fa un mes e inclús algunes deguts a motius propis del jardí han desparegut, tot i això tenim prou ben agenciades dues de les estrelles de l'hivern: el pardal de bardissa i el lluer.

El dia ha estat càlid (4-16ºC) i amb vent del sud-oest (ratxes fortes i constants de fins a 30km/h), típic dia dolent per l'observació d'ocells. La presència d'ocells a les menjadores serie ben generosa i abundant si no fos per principalment les tòrtores turques. Aquestes han provocat que els altres ocells tinguin menys disponibilitat d'aliment (sobretot al terra), que els rapinyaires siguin més que constants (l'astor, principalment) i que els gats passin més constantment pel jardí. Aquests tres fets es prosegueixen de manera contínua, fent molt dificultós l'establiment i l'abundància dels ocells i, a més, quan cap dels tres factor és present, el veinat es fa de notar. Comentar que tot això ve a arrel de la mort dels pins del costat, deguda al tallament de les seves arrels provocada per l'ajuntament i les seves tuberíes per l'aigua. Gràcies!

Ocells

- A mig-matí, un picot garser gros atret pel moviment de les menjadores s'ha aturat al roure de dalt. Tot i que ràpidament ha estat espantat pels extranys moviments de les tòrtores turques.

- L'astor segueix ben present per la zona, tot i que avui no ens ha oferit cap escena de caça ni ha passat pel mig del jardí. Tot i això les seves passades (mínim 5) s'han fet de notar i se l'ha vist volar baix per les parcel·les del costat. S'ha transformat amb una part més de la rutina del jardi, a causa de les poc despertes tòrtores turques.

- Un aguilot comú s'ha sentit vàries vegades molt proper al jardí, també espantant els ocells del jardí.

- El pardal de bardisssa (segurament el de fa dues setmanes), segueix present al jardí i de quina manera! És constant durant tot el matí. Mostra prelidecció per el juniperus gris, on s'hi passa llargues estones aturat. Baixa sovint al terra de les menjadores, més confiadament que la majoria d'altres ocells. Inclús hem notat certes intencions d'accedir a la menjadora plana, frustrades per algun dels fets comentats anteriorment.


- Mínim 15 lluers (segurament més), formen una part importantíssima de l'activitat del jardí. Alguns exemplars són més confiats que les mallerengues i es deixen aproximar a menys de dos metres o , per exemple, accedeixen abans a les menjadores després del pas de l'astor.
Visiten tot tipus de menjadores amb clara prelidecció per la menjadora plana, caixes-menjadora i la tubular de llavors. Nos són abundants com anys anteriors (la meteorologia tampoc els impulsa) però si constants. N'he contat fins a 8 exemplars menjant junts a la menjadora plana, a primeres hores del matí.





- Els pinsans comuns s'han reduit de forma dràstica, clarament els més afectats per la indesitjada presència de les tòrtores turques (mínim 10). Els que queden són els més confiats i adaptats, baixant al terra de les menjadores de seguida que poden. Desgràciadament no se'ns acut res per afavorir aquesta espècie que sempre havia format grans bandades al jardí. Un pena.

- Un mosquiter comú intenta caçar algun insecte des de els roures grans i els verds arboços.

- Un bruel passa pel jardí a primera hora. Caçant entre les groguenques o seques fulles dels roures joves.

- Un raspinell comú efectua la seva ruta diària pels roures madurs i pi del jardí.

- Mínim dos pica-soques blaus visiten les menjadores de cacahuets a primeres hores del matí.

- Mínim un tallarol de casquet mascle és present al jardí.

- El pit-roig dominant (per fi, només un), es mostra més actiu que de costum, visitant el terra de les menjadores constament. Com ja vàrem dir, és força més desconfiat que el que venia cada any.

- Les mallerengues carboneres i mallerengues blaves han disminuit el nombre envers fa dues setmanes.

- Les garses i els tudons no són gaire abundants per la zona.

- Una sola merla reclamava a primera hora per la zona d'abaix.

- Un túrdid no identificat emprèn el vol només veure'ns i se'n va ben lluny direcció oest.


Ocells: Picot garser gros, Astor, Aguilot comú, Pardal de bardissa, Lluer, Pinsà comú, Mosquiter comú, Bruel, Raspinell comú, Pica-soques blau, Tallarol de casquet, Pit-roig, Mallerenga carbonera, Mallerenga blava, Garsa, Tudó, Tòrtora turca, Estornell vulgar, Túrdid no identificat, Merla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada